1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Fusies & Overnames

Expertise Fusies & Overnames

De vakgroep Fusies & Overnames is een groep van advocaten en notarissen die gespecialiseerd is in de juridische begeleiding en afhandeling van fusies en overnames. Een onderneming (ver)kopen is een complex proces, waarbij de inbreng van een juridisch expert onontbeerlijk is.

Als specialisten op dit terrein begeleiden wij uw transactie van begin tot eind: van de intentieovereenkomst tot de notariële overdracht van aandelen. Hierbij werken advocaten en notarissen nauw samen. Bij overnames zal met name de advocaat uw belangen als koper of verkoper behartigen. Bij een fusie treedt de notaris op als uw onpartijdige adviseur. De notaris is een praktische gesprekspartner voor uw accountant of fiscalist. Wij staan u ook bij met juridische adviezen op het gebied van financiële wetgeving. Denk aan het adviesrecht van de OR of het melden van transacties bij de NMa. Onze vakgroep is actief voor middelgrote en grote ondernemingen, waaronder veel multinationals.

Wij verzorgen onder meer:

  • Intentieverklaring opstellen
  • Due diligence: voorbereiden, coördineren en uitvoeren
  • Onderhandelingen met koper/verkoper
  • Juridische adviezen op gebied van wetgeving
  • Koopcontract en overige contracten opstellen
  • Aandelenoverdacht

Private Equity

Overweegt u een private investering in een niet-beursgenoteerd bedrijf?
Ook op het zeer specialistische terrein van Private Equity hebben wij de nodige expertise in huis. Wij treden regelmatig op als juridisch adviseur voor participatiemaatschappijen en venture capitalists.

Onbegrensd advies

Een grensoverschrijdende zaak? Ook in het buitenland kunnen wij u van dienst zijn. Dirkzwager is aangesloten bij TELFA, een Europees samenwerkingsverband van middelgrote, hoog gekwalificeerde kantoren. En dankzij de verbinding met het Amerikaanse netwerk USLAW hebben wij ook directe lijnen met collega’s in de VS.

Bundelen van kennis

Waar nodig bundelen wij onze kennis met die van de andere disciplines binnen ons kantoor, zoals arbeidsrecht of commercieel vastgoed. Binnen ons kantoor zijn alle diverse rechtsgebieden vertegenwoordigd. Natuurlijk blijft uw vaste contactpersoon uw vertrouwde aanspreekpunt.

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 972

De overnamepraktijk: de rol van de ondernemingsraad (II)

Bij overnames -in de praktijk veelal aandelentransacties- speelt medezeggenschap van de ondernemingsraad (OR) een belangrijke rol. Voor ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers is de instelling van een OR verplicht. Waarover heeft de OR iets te zeggen? In deel II van deze reeks gaan wij in op het adviesrecht van de OR wanneer sprake is van een voorgenomen besluit tot overdracht van de zeggenschap over een onderneming (of een deel daarvan).

Conceptwetsvoorstel aanpassing FGR-regime, VBI-regime en FBI-regime

De staatssecretaris van Financiën heeft op 8 maart 2023 ter consultatie een concept wetsvoorstel gepubliceerd voor de aanpassing van de definitie van het fonds voor gemene rekening (FGR), de inperking van het toepassingsbereik van de vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI) en de versobering van de fiscale beleggingsinstelling (FBI) voor vastgoed FBI’s.

Volledig digitale algemene vergadering: kan dat (nog)?

Steeds vaker krijgen wij in de praktijk de vraag "kunnen we niet gewoon een digitale vergadering houden?". De coronapandemie heeft er uiteraard voor gezorgd dat digitalisering op meerdere vlakken in stroomversnelling is doorgevoerd. Echter, wetgeving heeft daar wat meer tijd voor nodig.

Wet toekomst pensioenen: Vormgeven transitie (2)

Er zijn een hoop dingen waar je als werkgever over na moet denken bij de overgang naar de nieuwe pensioenregeling. Dat de inwerkingtreding van de Wet Toekomst Pensioenen een half jaar is uitgesteld, tot 1 juli 2023, lijkt lang, maar niets is minder waar. De overgang naar het nieuwe stelsel is tijds- en arbeidsintensief. Met behulp van deze blogreeks lichten we de belangrijkste onderwerpen uit de transitie nader voor u toe. Vandaag gaan we in op het compensatievraagstuk.

De overnamepraktijk: de rol van de ondernemingsraad (I)

Bij overnames -in de praktijk veelal aandelentransacties- speelt medezeggenschap van de ondernemingsraad (OR) een belangrijke rol. Voor ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers is de instelling van een OR verplicht. Waarover heeft de OR iets te zeggen? Een overname zal -specifiek de voorwaarden waaronder de transactie plaatsvindt en wordt vastgelegd in de transactiedocumentatie- aan het adviesrecht van de OR onderworpen zijn. Echter, een hieraan voorafgaand besluit tot inschakeling van een externe deskundige, zoals een corporate finance adviseur, zal tevens ter voorgaande advisering aan de OR moeten worden voorgelegd.

Inwerkingtreding Nederlandse UBO-register voor trusts en soortgelijke juridische constructies

Op 1 november 2022 treedt het Nederlandse UBO-register voor trusts en soortgelijke juridische constructies (hierna te noemen: het “Trustregister”) in werking. In het Trustregister worden bepaalde persoonlijke gegevens opgenomen van de uiteindelijke belanghebbenden (UBO(s)) van de trusts en soortgelijke juridische constructies, waaronder Nederlandse open en besloten fondsen voor gemene rekening (FGRs). In deze blog zal kort stil worden gestaan bij de belangrijkste gevolgen van de inwerkingtreding van het Trustregister voor de praktijk.

Bijdrage Mike van de Graaf in OR Updates 21/2022 bij Rechtbank Rotterdam, ECLI:NL:RBROT:2022:5913

Deze procedure betreft een geschil tussen twee aandeelhouders van een vennootschap. Een van de aandeelhouders heeft eerder een deel van zijn aandelen in het kapitaal van de vennootschap verkocht aan de andere aandeelhouder en daarbij is uitgestelde betaling van een deel van de koopsom voor de aandelen overeengekomen. Centraal staat de vraag of het uitgestelde deel van de koopsom betaald moet worden door de kopende aandeelhouder aan de verkopende aandeelhouder of dat conform de gemaakte afspraken dat deel bij wijze van kapitaalinjectie in de vennootschap gestort mag worden.

1 2 3 4 5 6
...
81
Terug naar alle expertises en sectoren