De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

Zoeken
  1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Privacyrecht

ExpertisePrivacyrecht

Iedere organisatie heeft te maken met privacyrecht. Of het nu gaat om klantgegevens, gegevens van personeel of gegevens van derden, steeds moet worden voldaan aan de regels van de AVG en de UAVG. Het privacyteam van Dirkzwager heeft ruime ervaring en kan de complexe regels vertalen naar een praktisch en bruikbaar advies voor uw specifieke situatie.

Strenge regels

Sinds 25 mei 2018 is in heel Europa de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. In Nederland zijn aanvullende regels neergelegd in de Uitvoeringswet AVG (UAVG).

Zodra u ook maar iets met persoonsgegevens doet, heeft u al met deze regels te maken. Denkt u hierbij aan:

  • verwerken van personeels- of klantengegevens;
  • het uitvoeren van marketingactiviteiten;
  • het meten en registreren van computer- of softwaregebruik;
  • het meten van de productiviteit van werknemers;
  • het meten van verbruik van energie of andere diensten; of
  • het uitwisselen van gegevens in de zorg.

In de kern staat in de AVG en de UAVG dat u zorgvuldig en transparant met persoonsgegevens moet omgaan. Hier vloeien allerlei andere verplichtingen uit voort, bijvoorbeeld:

  • aanleggen verwerkingsregister;
  • sluiten verwerkersovereenkomsten en overeenkomsten over gegevensuitwisseling;
  • het borgen van de rechten betrokkene;
  • het beveiligen van de persoonsgegevens met technische en organisatorische maatregelen;
  • vaststellen van een privacybeleid, waaronder een bewaartermijnenbeleid en een beveiligingsbeleid; 
  • aanstellen Functionaris Gegevensbescherming (FG);
  • uitvoeren van een dPIA (data protection impact assessment) of gegevensbeschermingseffectbeoordeling. 

De Autoriteit Persoonsgegevens ziet toe op de naleving van de privacyregels. Sinds de AVG heeft de AP vergaande bevoegdheden. De AP kan bijvoorbeeld:

  • informatie bij u opvragen; 
  • langskomen voor controles; 
  • de verwerking stilleggen of bepaalde aanpassingen afdwingen; 
  • opleggen dat verzoeken van betrokkenen worden ingewilligd; 
  • een last onder dwangsom opleggen;
  • een boete opleggen tot 20 miljoen euro.

Onze opdrachtgevers

Wij geven adviezen over privacyrecht aan grote ondernemingen en het MKB in verschillende branches: IT – en internetbedrijven, universiteiten en onderwijsinstellingen, verzekeraars, ziekenhuizen en andere zorginstellingen en overheden. Wij zijn gespecialiseerd in de specifieke aspecten van al die verschillende branches.

Het Dirkzwager privacyteam

Het Dirkzwager privacyteam is multidisciplinair. Onze specialisten hebben naast het privacyrecht ook altijd kennis van een ander rechtsgebied en van een specifieke markt (zoals IT-recht, arbeidsrecht, aansprakelijkheid- en verzekeringsrecht en gezondheidsrecht). Afhankelijk van uw vraag worden de juiste specialisten ingezet. Op deze manier onderscheiden we ons in de markt van andere privacyspecialisten en kunnen we u optimaal van dienst zijn.

Onze diensten

Wij geven juridisch advies en begeleiding bij onder meer:

  • het opstellen van en vervolgens adviseren over de uitrol van een privacybeleid voor uw organisatie;
  • advisering over de omgang met gegevens van zieke werknemers; 
  • het adviseren over of opstellen van goede verwerkersovereenkomsten (zoals met uw IT-leveranciers);
  • incident response bij (vermoedelijke) datalekken; 
  • het adviseren over en maken van goede afspraken met alle partijen waarmee u gegevens uitwisselt (bijv. ketenpartners in de zorg of partijen betrokken bij de uitvoering van een verzekeringsovereenkomst);
  • advisering over inzageverzoeken of andere rechten van betrokkenen (bijv. door patiënten of medewerkers); 
  • adviseren over internationale gegevensuitwisselingen (bijv. met toeleveranciers of binnen uw concern);
  • het bijstaan in juridische procedures, bijvoorbeeld wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens handhavend optreedt, bij een geschil met de betrokkene van wie u gegevens verwerkt (zoals een klant of een personeelslid) of bij andere privacygeschillen;
  • het adviseren over en meedenken bij de privacyaspecten rondom de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

Doe de privacycheck

Dirkzwager heeft de privacycheck ontwikkeld. Dat is een gratis online tool waarmee u door het simpelweg beantwoorden van ja/nee vragen zelf kunt toetsen of een bepaalde voorgenomen of reeds uitgevoerde verwerking van persoonsgegevens voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet AVG (UAVG).

Probeert u de privacycheck eens uit en toets zelf of uw organisatie voldoet aan de privacywetgeving. U kunt dan zelf ervaren hoe ver het privacyrecht ingrijpt op de activiteiten van uw organisatie:

GA NAAR DE PRIVACYCHECK

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 665

Facebook neemt nu voldoende maatregelen om nepadvertententies te weren

Rick van de Westelaken vordert dat nepadvertenties met zijn naam en portret worden geweerd van Faceb...

Joost Becker
Lees meer

Staking eigen personeel van luchtvaartmaatschappijen vormt een buitengewone omstandigheid

Recentelijk heeft de Rechtbank Noord-Holland geoordeeld wanneer een staking van eigen personeel van ...

Defne Kiliç
Lees meer

Wanneer mag een werkgever je temperatuur meten?

De Autoriteit Persoonsgegevens (“AP”) stelde eind april dat het meten van de temperatuur van werknem...

Dafne de Boer
Lees meer

Aansprakelijkheidsbeperkingen niet snel onaanvaardbaar

Vergaande aansprakelijkheidsbeperkingen tussen leverancier en afnemer zijn niet snel onaanvaardbaar....

Koen Christianen
Lees meer

Herijken van IT-contracten: 5 tips hoe heronderhandelingen aan te vliegen

Momenteel worden door steeds meer organisaties lopende IT-contracten tegen het licht gehouden. Dit k...

Ernst-Jan van de Pas
Lees meer

Concept wetsvoorstel tot registratie UBO's van trusts en soortgelijke juridische constructies

Op 17 april 2020 is een consultatiedocument gepubliceerd met een concept van een wetsvoorstel en mem...

Lex van Noordenburg
Lees meer

Sublicenties: de 3 belangrijkste aandachtspunten

Om in licentie verkregen rechten op succesvolle wijze te exploiteren, is het soms nodig om derden in...

Christel Jeunink
Lees meer

Drie tips om succesvol te verkopen op onlineplatforms

Steeds meer leveranciers verkopen succesvol hun spullen via de partnerprogramma’s van e-commerceplat...

Jeroen Lubbers
Lees meer

'Inwerkingtreding van nieuwe Medical Devices Regulation (MDR) 1 jaar uitgesteld'

De nieuwe Verordening voor Medische Hulpmiddelen zal hoogstwaarschijnlijk met een jaar worden uitges...

Ernst-Jan van de Pas
Lees meer

Dataminimalisatie: open deur of addertje onder het gras?

In de AVG is vastgelegd dat je niet meer gegevens mag verwerken dan noodzakelijk is. Dit wordt ook w...

Dafne de Boer
Lees meer

Wanneer moet je een vergoeding betalen aan Buma/Stemra?

Als je muziek draait in bijvoorbeeld een café of in een sportschool, moet je een vergoeding betalen ...

Lisette Gotink
Lees meer

Privacy en de corona-app: de huidige stand van zaken

(Update: 23-04) Op de persconferentie van 7 april 2020 kondigde Minister De Jonge aan dat de overhei...

Mark Jansen
Lees meer
1 2 3 4 5 6
...
56
Terug naar alle expertises en sectoren