De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Privacyrecht

Expertise Privacyrecht

Iedere organisatie heeft te maken met privacyrecht. Of het nu gaat om klantgegevens, gegevens van personeel of gegevens van derden, steeds moet worden voldaan aan de regels van de AVG en de UAVG. Het privacyteam van Dirkzwager heeft ruime ervaring en kan de complexe regels vertalen naar een praktisch en bruikbaar advies voor uw specifieke situatie.

Strenge regels

Sinds 25 mei 2018 is in heel Europa de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. In Nederland zijn aanvullende regels neergelegd in de Uitvoeringswet AVG (UAVG).

Zodra u ook maar iets met persoonsgegevens doet, heeft u al met deze regels te maken. Denkt u hierbij aan:

  • verwerken van personeels- of klantengegevens;
  • het uitvoeren van marketingactiviteiten;
  • het meten en registreren van computer- of softwaregebruik;
  • het meten van de productiviteit van werknemers;
  • het meten van verbruik van energie of andere diensten; of
  • het uitwisselen van gegevens in de zorg.

In de kern staat in de AVG en de UAVG dat u zorgvuldig en transparant met persoonsgegevens moet omgaan. Hier vloeien allerlei andere verplichtingen uit voort, bijvoorbeeld:

  • aanleggen verwerkingsregister;
  • sluiten verwerkersovereenkomsten en overeenkomsten over gegevensuitwisseling;
  • het borgen van de rechten betrokkene;
  • het beveiligen van de persoonsgegevens met technische en organisatorische maatregelen;
  • vaststellen van een privacybeleid, waaronder een bewaartermijnenbeleid en een beveiligingsbeleid; 
  • aanstellen Functionaris Gegevensbescherming (FG);
  • uitvoeren van een dPIA (data protection impact assessment) of gegevensbeschermingseffectbeoordeling. 

De Autoriteit Persoonsgegevens ziet toe op de naleving van de privacyregels. Sinds de AVG heeft de AP vergaande bevoegdheden. De AP kan bijvoorbeeld:

  • informatie bij u opvragen; 
  • langskomen voor controles; 
  • de verwerking stilleggen of bepaalde aanpassingen afdwingen; 
  • opleggen dat verzoeken van betrokkenen worden ingewilligd; 
  • een last onder dwangsom opleggen;
  • een boete opleggen tot 20 miljoen euro.

Onze opdrachtgevers

Wij geven adviezen over privacyrecht aan grote ondernemingen en het MKB in verschillende branches: IT – en internetbedrijven, universiteiten en onderwijsinstellingen, verzekeraars, ziekenhuizen en andere zorginstellingen en overheden. Wij zijn gespecialiseerd in de specifieke aspecten van al die verschillende branches.

Het Dirkzwager privacyteam

Het Dirkzwager privacyteam is multidisciplinair. Onze specialisten hebben naast het privacyrecht ook altijd kennis van een ander rechtsgebied en van een specifieke markt (zoals IT-recht, arbeidsrecht, aansprakelijkheid- en verzekeringsrecht en gezondheidsrecht). Afhankelijk van uw vraag worden de juiste specialisten ingezet. Op deze manier onderscheiden we ons in de markt van andere privacyspecialisten en kunnen we u optimaal van dienst zijn.

Onze diensten

Wij geven juridisch advies en begeleiding bij onder meer:

  • het opstellen van en vervolgens adviseren over de uitrol van een privacybeleid voor uw organisatie;
  • advisering over de omgang met gegevens van zieke werknemers; 
  • het adviseren over of opstellen van goede verwerkersovereenkomsten (zoals met uw IT-leveranciers);
  • incident response bij (vermoedelijke) datalekken; 
  • het adviseren over en maken van goede afspraken met alle partijen waarmee u gegevens uitwisselt (bijv. ketenpartners in de zorg of partijen betrokken bij de uitvoering van een verzekeringsovereenkomst);
  • advisering over inzageverzoeken of andere rechten van betrokkenen (bijv. door patiënten of medewerkers); 
  • adviseren over internationale gegevensuitwisselingen (bijv. met toeleveranciers of binnen uw concern);
  • het bijstaan in juridische procedures, bijvoorbeeld wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens handhavend optreedt, bij een geschil met de betrokkene van wie u gegevens verwerkt (zoals een klant of een personeelslid) of bij andere privacygeschillen;
  • het adviseren over en meedenken bij de privacyaspecten rondom de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

Doe de privacycheck

Dirkzwager heeft de privacycheck ontwikkeld. Dat is een gratis online tool waarmee u door het simpelweg beantwoorden van ja/nee vragen zelf kunt toetsen of een bepaalde voorgenomen of reeds uitgevoerde verwerking van persoonsgegevens voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet AVG (UAVG).

Probeert u de privacycheck eens uit en toets zelf of uw organisatie voldoet aan de privacywetgeving. U kunt dan zelf ervaren hoe ver het privacyrecht ingrijpt op de activiteiten van uw organisatie:

GA NAAR DE PRIVACYCHECK

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 720

Copryright trolls (in principe) volledige handhavingsbevoegdheden van de auteursrechthebbende

Het Europese Hof oordeelt dat het copyright trolls – partijen die enkel auteursrechten afdwingen om ...

Sven Wakker
Lees meer

Nieuw meldformulier datalekken: wat is er veranderd?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het meldformulier voor datalekken vernieuwd. Het nieuwe me...

Sven Wakker
Lees meer

EC publiceert standaard verwerkersovereenkomst en modelcontracten internationale uitwisseling persoonsgegevens

De Europese Commissie heeft vandaag twee modelcontracten gepubliceerd: een standaard verwerkersovere...

Mark Jansen
Lees meer

Instemmingsrecht van de OR volgens het OR-privacyboekje van de AP

Registratie van ziekteverzuim. Camera’s op de werkplek. En – sinds Corona steeds populairder – bepaa...

Anneloth Teunissen
Lees meer

Geen recht op immateriële schadevergoeding ondanks schending van de AVG

In een recentie kwestie bij de rechtbank Midden-Nederland wordt geoordeeld dat er sprake is van een ...

Sven Wakker
Lees meer

Europese Commissie presenteert voorstel nieuwe Verordening voor Kunstmatige Intelligentie (AI)

Als vervolg op het eerder uitgebrachte Witboek heeft de Europese Commissie op 21 april 2021 een voor...

Nynke Brouwer
Lees meer

De strijd tegen namaakproducten op internetplatformen

In dit blog wordt behandeld wat jij kunt doen op het moment dat een verhandelaar op een internetplat...

Lorena van den Berg
Lees meer

Aandachtspunten bij samenwerkingsverbanden in de zorg: intellectuele eigendom op inbreng en onderzoeksresultaten

Ontwikkelingen in het zorglandschap, zoals de veranderende zorgvraag en meervoudige zorgbehoeften, n...

Christel Jeunink
Lees meer

Veiligheid en privacy: een spanningsveld bij netwerkbeveiliging?

Het monitoren van internetverkeer, bijvoorbeeld door werkgevers, komt veel voor. De vraagstukken die...

Mark Jansen
Lees meer

Gemeente krijgt 6 ton boete wegens Wifitracking

Op 11 maart 2021 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 600.000 euro opgelegd aan de gem...

Mark Jansen
Lees meer

Voorkom een boete door te laat melden datalek: de pro-forma melding

Onlangs werd bekend dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een boete van EUR 475.000,- heeft opgele...

Nynke Brouwer
Lees meer

Ransomware-aanval niet volledig toe te rekenen aan ICT-leverancier, ondanks schending SLA

In een procedure tussen een ICT-leverancier en zijn klant, wordt de ICT-leverancier veroordeeld tot ...

Sven Wakker
Lees meer
1 2 3 4 5 6
...
60
Terug naar alle expertises en sectoren