De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Aantal executieveilingen fors gestegen

Aantal executieveilingen fors gestegen

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat in maart van dit jaar het aantal executieveilingen met bijna 46% is gestegen vergeleken met maart 2014.Gedwongen verkoopDat de kredietcrisis haar invloed heeft doen gelden op de Nederlandse economie is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Door de recessie komen steeds meer huishoudens in de financiële problemen en kunnen daardoor steeds moeilijker aan hun hypotheekverplichtingen voldoen. Een eerste mogelijkheid is dan om de woning onderhands probe...
Auteur artikelRuben Berentsen
Gepubliceerd30 april 2015
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat in maart van dit jaar het aantal executieveilingen met bijna 46% is gestegen vergeleken met maart 2014.

Gedwongen verkoop
Dat de kredietcrisis haar invloed heeft doen gelden op de Nederlandse economie is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Door de recessie komen steeds meer huishoudens in de financiële problemen en kunnen daardoor steeds moeilijker aan hun hypotheekverplichtingen voldoen. Een eerste mogelijkheid is dan om de woning onderhands proberen te verkopen. Wanneer dat niet lukt, is de hypotheekhouder bevoegd om tot executoriale verkoop van de woning over te gaan.

Stijgend aantal executieveilingen
In maart van dit jaar werden 229 woningen gedwongen verkocht, nadat de eigenaren niet meer aan hun hypotheekverplichting konden voldoen. In maart 2014 was dit nog 157 keer het geval. De maand december telde het hoogst aantal executieveilingen: maar liefst 356. Gemiddeld over een jaar vinden er 200 veilingen plaats, met een dip in de zomermaanden.

Het aantal executieveilingen neemt, ondanks de aantrekkende woningmarkt, al enige tijd toe. Vorig jaar werden 2.178 woningen gedwongen verkocht. In 2013 waren er dit met 1.863 nog 17 % minder. Ook steeg het aantal vorderingen waarvoor een incassobureau werd ingeschakeld van 3,6 miljoen zaken in 2013 naar 4,2 miljoen gevallen in 2014.

Volgens Vereniging Eigen Huis wordt het toenemend aantal executieveilingen veroorzaakt door de strengere houding van banken. Voor geldverstrekkers kan een veiling een manier zijn om van lastige klanten af te komen, zeker wanneer er sprake is van problematische betalingsachterstanden.

Toename hypotheken
Het aantal geregistreerde hypotheken nam in maart 2015 met 26,1% toe ten opzichte van maart vorig jaar, van 15.382 naar 19.396.Vergeleken met februari 2015 (17.229) is er een stijging van 12,6%.

Vastgoedveilingen: Ruben Berentsen, Anita van Wijk, Marleen Vermeulen, Mitzi Litjens

Bronnen: www.eigenhuis.nl en www.kadaster.nl
Beoordeel dit artikel