1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Amsterdamse woningen in 2050 van gas los

Amsterdamse woningen in 2050 van gas los

Aardgas is lange tijd de belangrijkste energiebron geweest voor Nederlandse huishoudens. Daar komt verandering in. Steeds meer gemeenten besluiten naar aanleiding van het nationaal energie-akkoord woningen in nieuwbouwwijken niet meer aan te sluiten op een gasnet.Alternatief voor een gasaansluiting is een aansluiting op een warmtenet. Bedrijven leveren hun restwarmte aan omliggende woningen, waarmee deze woningen bijvoorbeeld worden verwarmd. Ook in Amsterdam liggen al diverse kleine en grote...
Leestijd 
Auteur artikel Anouk Bisseling
Gepubliceerd 08 december 2016
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Aardgas is lange tijd de belangrijkste energiebron geweest voor Nederlandse huishoudens. Daar komt verandering in. Steeds meer gemeenten besluiten naar aanleiding van het nationaal energie-akkoord woningen in nieuwbouwwijken niet meer aan te sluiten op een gasnet.

Alternatief voor een gasaansluiting is een aansluiting op een warmtenet. Bedrijven leveren hun restwarmte aan omliggende woningen, waarmee deze woningen bijvoorbeeld worden verwarmd. Ook in Amsterdam liggen al diverse kleine en grote warmtenetten.

Een voorbeeld van zo’n groot warmtenet is de warmtevoorziening van zo’n 72.000 gebouwen met heet water dat wordt aangevoerd vanaf de Amsterdamse afvalverbrandingsoven. Een warmtenet op kleine schaal is het recent aangelegde net tussen de Hortus en de Hermitage. De Hortus heeft warmte nodig voor de verwarming van de planten, terwijl de Hermitage haar warmteoverschot graag kwijt wil. De Hortus levert gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst.

Om het aantal gasloze woningen snel te vergroten wil de gemeente Amsterdam in 2017 10.000 bestaande sociale huurwoningen van het gasnet afkoppelen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de aansluiting op een warmtenet, maar bijvoorbeeld ook naar andere alternatieve energiebronnen, zoals biogas en aardwarmte.

De verduurzaming van warmtelevering vraagt ook om aanpassing van de wet- en regelgeving. In de wet is nu nog verankerd dat iedere Nederlander recht heeft op een gasaansluiting. Ook een herziening van de warmtewet staat op de politieke agenda. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet. Wilt u meer over dit onderwerp weten, neem dat contact op met Anouk Bisseling of Maarten Kole.