1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Auteursrecht op productverpakkingen

Auteursrecht op productverpakkingen

Productverpakkingen kunnen, net als andere voortbrengselen, auteursrechtelijk beschermd zijn. De rechtbank Amsterdam bevestigt dat in een recente procedure over rijstverpakkingen.De vraag in deze procedure is, of de verpakking van de Kisaan rijst inbreuk maakt op de auteursrechten die rusten op de verpakking van de Tilda rijst. De Tildaverpakking zag er als volgt uit:De Kisaanverpakking wordt in het vonnis als volgt omschreven:Rechthoekig van vorm: Staalblauwe achtergrond; In het midden op de...
Leestijd 
Auteur artikel Neeltje van der Veeken (uit dienst)
Gepubliceerd 20 juni 2013
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Productverpakkingen kunnen, net als andere voortbrengselen, auteursrechtelijk beschermd zijn. De rechtbank Amsterdam bevestigt dat in een recente procedure over rijstverpakkingen.

De vraag in deze procedure is, of de verpakking van de Kisaan rijst inbreuk maakt op de auteursrechten die rusten op de verpakking van de Tilda rijst. De Tildaverpakking zag er als volgt uit:De Kisaanverpakking wordt in het vonnis als volgt omschreven:
Rechthoekig van vorm:

  • Staalblauwe achtergrond;

  • In het midden op de voorzijde een rechthoekig frame met zilveren rand;

  • In het frame de merknaam ‘Kisaan’ in witte letters, met daaronder de tekst ‘Gold Traditional Basmatirice Great taste and aroma, every time’ (de tekst Gold in goudkleurige letters, de overige tekst in wit);

  • Daaronder een afbeelding van een groen rijstveld met daarboven een blauwe lucht en weer daaronder een afbeelding van een bord klaargemaakte rijst;

  • Omlijsting van de zijkanten en de onderkant van het frame met tekeningen in zilverkleurige belijning die het zaaien, oogsten en nuttigen van rijst afbeelden.


Voor de beantwoording of de Kisaanverpakking inbreuk maakt op de Tildaverpakking, is volgens de rechter doorslaggevend of de totaalindruk van beide verpakkingen overeenstemt, waarbij de auteursrechtelijk beschermde elementen van de verpakking van Tilda bepalend zijn.

Bij de beoordeling van deze totaalindrukken, overweegt de rechter dat de vorm van de verpakkingen niet overeenstemt, de Kisaanverpakking is namelijk smaller en heeft gaten in de bovenkant, terwijl de Tildaverpakking een hersluitbare rits heeft die in het oog springt. Ook wordt op de verpakkingen gebruik gemaakt van verschillende kleuren blauw en zilver, andere lettertypes, andere merknamen, komen de frames qua vorm niet overeen en verschillen ook de afbeeldingen in de frames. Verder is op de Kisaanverpakking een bord met klaargemaakte rijst afgebeeld onderaan het pak, wat bij de Tildaverpakking niet het geval is. Op de Kisaanverpakking ontbreken verder de pauw en het rode hart. Ook de onderdelen van de zilverkleurige tekeningen die op beide verpakkingen te zien zijn, (de ossenkar, de bergjes, de hand bij de rijstkom en de hand die de strohalmen vasthoudt) zien er volgens de rechter verschillend uit.

De rechtbank komt tot de conclusie dat de totaalindrukken wezenlijk verschillen, waardoor er  geen sprake is van inbreuk op auteursrechten. De vorderingen van Tilda worden afgewezen, wat betekent dat de Kisaanverpakking gebruikt mag blijven worden.