De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Boek Financiering van zorginstellingen

Boek Financiering van zorginstellingen

Woensdag 28 oktober werd in het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg het boek Financiering van zorginstellingen gepresenteerd. Professor Louis Houwen, advocaat-vennoot van Dirkzwager, is een van de redacteuren en auteurs van het boek.Het boek werd gepresenteerd tijdens het symposium ‘Financiering van zorginstellingen en de toetreding van privaat kapitaal‘. Centraal stonden de vragen ‘hoe beïnvloeden (nieuwe) financieringsvormen de organisatie en het functioneren van een ziekenhuis, medisch specia...
Auteur artikelDirkzwager
Gepubliceerd03 november 2015
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
Woensdag 28 oktober werd in het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg het boek Financiering van zorginstellingen gepresenteerd. Professor Louis Houwen, advocaat-vennoot van Dirkzwager, is een van de redacteuren en auteurs van het boek.

Financiering van zorgHet boek werd gepresenteerd tijdens het symposium ‘Financiering van zorginstellingen en de toetreding van privaat kapitaal‘. Centraal stonden de vragen ‘hoe beïnvloeden (nieuwe) financieringsvormen de organisatie en het functioneren van een ziekenhuis, medisch specialistische bedrijven en andere zorginstellingen?’ en ‘wat betekent de participatie van private investeerders en medisch specialisten?’

Over het boek
Zorg wordt niet alleen geleverd, maar moet ook worden betaald. Dat is in het huidige zorgstelsel steeds minder vanzelfsprekend. Daarmee neemt het belang van de financiering van zorginstellingen toe. Niet voor niets vloeit een faillissement vrijwel altijd voort uit een tekort aan liquide middelen, een van de aspecten van de financiering. De keuze tussen eigen en vreemd vermogen raakt echter ook het eigendom van de zorginstelling en daarmee de sturing en organisatie van het ziekenhuis.

Financiering van zorginstellingen doet recht aan het grote belang van de financiering van zorginstellingen en heeft als functie het bevorderen van de kennis hiervan in de praktijk en de wetenschap. In twintig bijdragen worden vele aspecten van de financiering uitvoerig besproken en toegelicht. Meestal vanuit het perspectief van het ziekenhuis; een aantal bijdragen is echter breder en algemener toepasbaar. Passend bij deze insteek hebben de auteurs een zeer diverse achtergrond waardoor alle disciplines ruim vertegenwoordigd zijn. Dit doet recht aan de veelvormigheid van het onderwerp.

De insteek die is gekozen kan het best worden omschreven met inhoudelijk en kritisch. De bijdragen zijn minder stellend en hebben ook geen politieke aspiraties.

Informatie en bestellen
Het boek Financiering van Zorginstellingen staat onder redactie van Prof. dr. Bart Berden, Prof. mr. Louis Houwen en Prof. dr. Stan Stevens en is uitgegeven door Vakmedianet. Daar is het boek ook te bestellen.
Beoordeel dit artikel