Zoeken
  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Commissie opent onderzoek naar verkoop gemeentelijk eigendom (1)

Commissie opent onderzoek naar verkoop gemeentelijk eigendom

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de verkoop van een productiefaciliteit door de Zweedse gemeente Vänersborg. De Commissie vermoedt dat de productiefaciliteit onder de marktwaarde is verkocht, zodat de koper verboden staatssteun heeft ontvangen.Op 13 februari 2008 kocht de Zweedse gemeente Vänerborg een productiefaciliteit voor een bedrag van SEK 17 miljoen (EURO 1,7 miljoen). Enige tijd later, op 11 augustus 2008, verkocht de gemeente Vänerborg de productiefaciliteit aan he...
Auteur artikelDirkzwager
Gepubliceerd29 oktober 2010
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de verkoop van een productiefaciliteit door de Zweedse gemeente Vänersborg. De Commissie vermoedt dat de productiefaciliteit onder de marktwaarde is verkocht, zodat de koper verboden staatssteun heeft ontvangen.Op 13 februari 2008 kocht de Zweedse gemeente Vänerborg een productiefaciliteit voor een bedrag van SEK 17 miljoen (EURO 1,7 miljoen). Enige tijd later, op 11 augustus 2008, verkocht de gemeente Vänerborg de productiefaciliteit aan het onroerend goed bedrijf Hammar Nordic Plugg AB voor een bedrag van SEK 8 miljoen (EURO 0,8 miljoen). Slechts enkele dagen later verkocht Hammar Nordic Plugg AB de productiefaciliteit door voor een bedrag van SEK 40 miljoen (EURO 4 miljoen). Over de transactie werd bij de Europese Commissie geklaagd, waarna de Europese Commissie een onderzoek startte. De Europese Commissie wil nu nagaan of Hammar Nordic Plugg AB ten onrechte staatssteun heeft ontvangen. Dit is het geval als de gemeente Vänersborg de productiefaciliteit onder de marktwaarde heeft verkocht.

De Vice President van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor het mededingingbeleid  Joaquín Almunia heeft er in een persbericht uitdrukkelijk op gewezen dat als een staat (bijvoorbeeld een gemeente) " sells a public asset below its real value, it gives an undue advantage to the buyer who gets taxpayers' property for less than what it is worth. This distorts competition, because other companies, that buy property on the market, will be charged much higher prices."