1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Commissie sommeert Nederland aanbestedingsrichtlijnen te implementeren

Commissie sommeert Nederland aanbestedingsrichtlijnen te implementeren

Zoals inmiddels wel bekend heeft Nederland de aanbestedingsrichtlijnen niet tijdig geïmplementeerd. Wat betekent dat Nederland haar Europees-rechtelijke verplichting om richtlijnen tijdig te implementeren heeft geschonden. De Europese Commissie heeft daarom aan Nederland en 20 andere lidstaten een formele aanmaning gestuurd tot implementatie van de richtlijn over te gaan. Indien Nederland niet aan de aanmaning voldoet, dan wel onvoldoende uitleg over de niet-nakoming geeft, kan de Europese Co...
Leestijd 
Auteur artikel Joris Bax (uit dienst)
Gepubliceerd 27 mei 2016
Laatst gewijzigd 16 april 2018
 
Zoals inmiddels wel bekend heeft Nederland de aanbestedingsrichtlijnen niet tijdig geïmplementeerd. Wat betekent dat Nederland haar Europees-rechtelijke verplichting om richtlijnen tijdig te implementeren heeft geschonden. De Europese Commissie heeft daarom aan Nederland en 20 andere lidstaten een formele aanmaning gestuurd tot implementatie van de richtlijn over te gaan. Indien Nederland niet aan de aanmaning voldoet, dan wel onvoldoende uitleg over de niet-nakoming geeft, kan de Europese Commissie een inbreukprocedure starten bij de Europese rechter.

Minister Kamp streeft ernaar de gewijzigde Aanbestedingswet van kracht te laten gaan per 1 juli 2016. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Die zal het wetsvoorstel op 14 juni 2016 plenair behandelen. Of de streefdatum van 1 juli wordt gehaald, is dus nog maar de vraag. Tot de daadwerkelijke inwerkingtreding, moeten aanbestedende diensten en inschrijvers rekening houden met rechtstreekse werking van bepalingen uit de aanbestedingsrichtlijnen en richtlijnconforme uitleg van de Aanbestedingswet 2012, voor aanbestedingen die na 18 april zijn gestart.

mr. Joris Bax
aanbestedings- en bouwrecht advocaat, Dirkzwager