1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. De Audi S6 en S8 winnen het van de NIO ES6 en ES8

De Audi S6 en S8 winnen het van de NIO ES6 en ES8

Audi heeft in eerste aanleg bij de rechtbank in München gewonnen tegen het Chinese autobedrijf NIO.
Leestijd 
Auteur artikel Lorena van den Berg
Gepubliceerd 25 januari 2023
Laatst gewijzigd 25 januari 2023

Audi is een Duitse autofabrikant en staat bekend om haar luxe personenwagens. Audi heeft verschillende automodellen, waaronder de Q- en de A-line. Ook biedt Audi onder haar S-line modellen aan met een sportief karkater.

Ter bescherming van haar modellen beschikt Audi niet alleen over honderden modelregistraties maar beschikt zij tevens over heel wat merkrechten. Zo heeft Audi onder andere merknamen als A1, A2, A4, Q1, Q2, S6 en S8 geregistreerd.

NIO is een nieuw Chinees automerk. Zij brengt onder andere elektrische auto’s uit onder de modelnamen ES6 en ES8.

Nog voordat de NIO ES6 en ES8 modellen in Duitsland werden aangeboden spande Audi afgelopen zomer al een rechtszaak aan tegen NIO bij de rechtbank in München. Daarbij stelde zij dat de modelnamen ES6 en ES8 inbreuk maken op haar merkrechten ten aanzien van de S6 en S8.

Oordeel rechtbank München

De rechtbank gaf Audi gelijk. Zij oordeelde dat de extra letter “E” niet zorgde voor voldoende onderscheidend vermogen omdat deze als afkorting voor "electric" in de autobranche heel gebruikelijk is. Potentiële autokopers zullen in de letter “E” ook enkel de aanduiding van het type motor van het voertuig zien: de consumenten zouden kunnen aannemen dat de ES6 de elektrische versie van de S6 is en dat beide voertuigen van Audi afkomstig zijn. Er is aldus sprake van verwarringsgevaar.

De rechtbank heeft NIO verboden om nog langer reclame te maken voor de modellen met de namen ES6 en ES8 in Duitsland.

Vervolg

NIO heeft inmiddels al aangekondigd om waarschijnlijk in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. Volgens NIO is het vonnis onjuist. Hun belangrijkste argument is dat iedereen die een auto koopt zich vooraf goed informeert. Volgens haar kiest niemand willekeurig voor een NIO SUV wanneer hij een Audi S-line wil en omgekeerd.

Of dit argument kans van slagen heeft is nog maar de vraag. Het gaat hier immers niet om het uiterlijk van de modellen maar om de namen van de modellen.

Wat de rechter uiteindelijk zal oordelen is dus nog afwachten.

Duidelijk is wel dat Audi actief optreedt om haar intellectuele eigendomsrechten te beschermen. Mocht NIO in Nederland op de markt komen met modellen onder de naam ES6 of ES8 dan is de kans groot dat Audi ook in Nederland een rechtszaak zal aanspannen.

Tot slot

Bent u actief in de autobranche en heeft u vragen over uw intellectuele eigendomsrechten dan kunt u uiteraard contact opnemen met mij.

Lorena van den Berg, advocaat intellectueel eigendomsrecht