1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. De nieuwe Europese erfrechtverordening

De nieuwe Europese erfrechtverordening

Onlangs is de definitieve versie van de Europese erfrechtverordening gepubliceerd. In de verordening is bepaald dat deze van toepassing is op erfopvolgingen van personen die overlijden op of na 17 augustus 2015. De verordening geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie met uitzondering van Denemarken, Ierland en het verenigd Koninkrijk.Toepasselijk rechtDe verordening regelt onder andere wat het toepasselijk recht is op de erfopvolging van iemand die daar niet zelf bij uiterste wilsbeschi...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 24 augustus 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Onlangs is de definitieve versie van de Europese erfrechtverordening gepubliceerd. In de verordening is bepaald dat deze van toepassing is op erfopvolgingen van personen die overlijden op of na 17 augustus 2015. De verordening geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie met uitzondering van Denemarken, Ierland en het verenigd Koninkrijk.

Toepasselijk recht
De verordening regelt onder andere wat het toepasselijk recht is op de erfopvolging van iemand die daar niet zelf bij uiterste wilsbeschikking in heeft voorzien.  De verordening komt pas aan de orde als er twijfel bestaat over het toepasselijk recht, bijvoorbeeld in de situatie als een Nederlander, woonachtig in Spanje zonder een testament komt te overlijden in Frankrijk. Welk recht is het toepasselijk recht op de erfopvolging?

Op grond van de verordening  geldt als hoofdregel dat op de erfopvolging het recht van het land van toepassing is waar de erflater op het tijdstip van het overlijden zijn gewone verblijfplaats heeft. In de gegeven situatie zou de nalatenschap van de Nederlander naar het Spaanse recht vererven. In de verordening is uitdrukkelijk gekozen voor het eenheidsstelsel: het toepasselijk recht is van toepassing op de gehele nalatenschap, ongeacht waar de goederen van de nalatenschap zich bevinden.

Rechtskeuze
Uiteraard is het ook mogelijk om in een uiterste wilsbeschikking een rechtskeuze uit te brengen.  Deze keuze is echter beperkt tot het recht van het land waarvan de testateur ten tijde van het testeren of het overlijden de nationaliteit bezit.

Rechtskeuzes die zijn uitgebracht voor de inwerkingtreding van de verordening op 17 augustus 2015 blijft echter in alle gevallen geldig mits de gedane rechtskeuze geldig en conform het internationaal privaatrecht is uitgebracht.