1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Erfbelasting betalen met kunst

Erfbelasting betalen met kunst

Wanneer iemand iets verkrijgt uit een nalatenschap, dan is de verkrijger erfbelasting verschuldigd. Normaal moet de erfbelasting worden voldaan met geld, maar hierop is een uitzondering opgenomen in artikel 67 lid 3 van de Successiewet. In dit artikel is opgenomen dat de erfbelasting wordt kwijtgescholden indien voorwerpen uit de nalatenschap met een nationaal cultuurhistorisch of kunsthistorisch belang aan de Staat worden overgedragen.Erfbelasting betalen met kunstvoorwerpen is gunstiger dan...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 23 juli 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Wanneer iemand iets verkrijgt uit een nalatenschap, dan is de verkrijger erfbelasting verschuldigd. Normaal moet de erfbelasting worden voldaan met geld, maar hierop is een uitzondering opgenomen in artikel 67 lid 3 van de Successiewet. In dit artikel is opgenomen dat de erfbelasting wordt kwijtgescholden indien voorwerpen uit de nalatenschap met een nationaal cultuurhistorisch of kunsthistorisch belang aan de Staat worden overgedragen.

Erfbelasting betalen met kunstvoorwerpen is gunstiger dan betalen met geld, omdat het bedrag van de kwijtschelding 120% bedraagt van de waarde van het kunstvoorwerp. Indien er bijvoorbeeld € 60.000,- aan erfbelasting is verschuldigd en er wordt een kunstvoorwerp ter waarde van € 50.000,- aan de Staat overgedragen, dan is er geen erfbelasting meer verschuldigd (50.000 x 120% = 60.000).  De kwijtschelding kan echter niet meer bedragen dan de verschuldigde belasting.

Niet alle kunstvoorwerpen komen voor deze regeling in aanmerking. Het moeten voorwerpen zijn van nationaal, cultureel, wetenschappelijk of kunsthistorisch belang. Dit is het geval als het voorwerp een beschermd voorwerp volgens de Wet tot behoud van cultuurbezit is, als het voorwerp wordt beschouwd als onvervangbaar of onmisbaar, of als het voorwerp van groot nationaal cultuurhistorisch of kunsthistorisch belang is.

Een voorwerp kan van groot nationaal cultuurhistorisch of kunsthistorisch belang zijn vanwege zijn presentatie- of attractiewaarde (het voorwerp wordt bijvoorbeeld al vaak tentoongesteld), vanwege zijn artistieke waarde (bijvoorbeeld een hoogtepunt van het repertoire van een bekende schilder), vanwege zijn herkomstwaarde of vanwege zijn documentatiewaarde.

Er is door de minister een commissie benoemd die gespecialiseerd is in de beoordeling van kunstvoorwerpen De commissie boordeelt de verzoeken van erfgenamen en adviseert de minister over toepassing van de kwijtscheldingsregeling. De minister neemt vervolgens een besluit.

Erfgenamen  zullen op grond van het Uitvoeringsbesluit Successiewet 1956 binnen acht weken nadat de aanslag erfbelasting is opgelegd een verzoek in moeten dienen bij de minister, indien zij gebruik willen maken van de kwijtscheldingsregeling.

Bij leven kan een kunstbezitter al een verzoek doen aan de minister of een kunstvoorwerp in aanmerking komt voor de kwijtscheldingsregeling.

Indien u meer wilt weten over het schenken van kunst, of bovenstaand kwijtscheldingsregeling dan kunt u contact met ons opnemen.