De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Geen inbreuk op vormmerk zaklamp

Geen inbreuk op vormmerk zaklamp

Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 20 oktober 2009 geoordeeld dat de door Edco op de markt gebrachte Alu zaklampen geen inbreuk maken op het vormmerk van de Mag-Lite zaklamp (zie afbeelding). Dit oordeel past in de al eerder door het Hof van Justitie ingezette lijn, waarbij vormmerken strenger worden beoordeeld dan andere merken.In eerste aanleg had de rechtbank nog geoordeeld dat de Alu zaklamp inbreuk maakt op de vormmerken van Mag. Het Gerechtshof oordeelt echter dat de vormmerken "van mee...
Auteur artikel Mark Jansen
Gepubliceerd 27 oktober 2009
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Leestijd 
MagliteHet Gerechtshof Amsterdam heeft op 20 oktober 2009 geoordeeld dat de door Edco op de markt gebrachte Alu zaklampen geen inbreuk maken op het vormmerk van de Mag-Lite zaklamp (zie afbeelding). Dit oordeel past in de al eerder door het Hof van Justitie ingezette lijn, waarbij vormmerken strenger worden beoordeeld dan andere merken.

In eerste aanleg had de rechtbank nog geoordeeld dat de Alu zaklamp inbreuk maakt op de vormmerken van Mag. Het Gerechtshof oordeelt echter dat de vormmerken "van meet af aan geen onderscheidend vermogen bezitten". De "opgesomde kenmerken bestaan grotendeels uit functionele elementen van de (...) zaklampen" en bovendien is niet gebleken dat "de door genoemde elementen bepaalde vorm van de zaklampen op significante wij ze afwijkt van de norm of van wat in de onderhavige sector gangbaar is".

Het criterium dat het Gerechtshof Amsterdam hanteert is welhaast gelijkluidend aan dat van het Europese Hof van Justitie in soortgelijke zaken over vormmerken. Zo merkte het Hof van Justitie nog recent in de zaak over Bounty repen op dat eigenlijk alleen "a mark which departs significantly from the norm or customs of the sector" geschikt kan zijn om als vormmerk te dienen.

De zaak bevestigt dat het beschermen van de vorm van producten via het merkenrecht meestal niet de meest geëigende route is. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het inroepen van auteursrecht, modellenrecht of onrechtmatige daad in een dergelijke situatie mogelijk wel soulaas kan bieden. Overigens gaat dit in deze specifieke zaak over de Mag-Lites volgens het Gerechtshof niet op.