1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Goed om te weten voor verhuurders: wanneer geldt de betaling van de huur als te laat?

Nieuws van de German Desk ~ Goed om te weten voor verhuurders: wanneer geldt de betaling van de huur als te laat?

Zijn de clausules in uw huurovereenkomst rechtsgeldig? Veel verhuurders ergeren zich over te late huurbetalingen door hun huurders. Maar vanaf wanneer is volgens de Duitse wet een huurbetaling te laat? Hebben huuropzeggingen vanwege te late betalingen en daaropvolgende ontruimingsvorderingen kans op succes?
Leestijd 
Auteur artikel Ann-Katrin Praus
Gepubliceerd 27 november 2018
Laatst gewijzigd 28 november 2018

Overeenkomstig artikel 556b lid 1 van het Duitse Burgerlijk Wetboek dient de huur uiterlijk de derde werkdag na de overeengekomen tijdsperiode te worden betaald.

Lange tijd was omstreden of hierbij gekeken moest worden naar de ontvangst van de betaling of de betaling zelf. Veel verhuurders hebben daarom geprobeerd dit duidelijk te maken door clausules in de overeenkomst op te nemen en zo te regelen dat de tijdigheid bepaald wordt door de ontvangst van het geld. Hierdoor gold een betaling alleen als tijdig voldaan wanneer deze op de derde werkdag van de overeengekomen betalingsperiode op de rekening van de verhuurder bijgeschreven was.

Het Bundesgerichtshof (BGH, hoogste federaal gerechtshof) heeft met zijn vonnis van 5 oktober 2016 (dossiernummer VIII ZR 222/15) duidelijk gemaakt dat dergelijke clausules in huurovereenkomsten nietig zijn en het voor de tijdigheid van de huurbetaling in het overschrijvingsverkeer niet van belang is dat de huur ook op de derde werkdag ontvangen wordt. De oplegging van het risico van een door de bank veroorzaakte vertraging van de betaling door voor de tijdigheid van de huurprijsbetaling uit te gaan van de geldontvangst is volgens het BGH onrechtmatig.

Een huuropzegging en/of een ontruimingsvordering die gebaseerd is op een verlate huurbetaling overeenkomstig een clausule in de huurovereenkomst, die bepaalt dat de huurprijs uiterlijk op de derde werkdag na de overeengekomen betalingsperiode ontvangen moet zijn, maakt daarom geen kans. Voordat u de huur van een huurder opzegt vanwege te late betalingen, is het raadzaam na te gaan wanneer de huurder opdracht heeft gegeven voor de overboeking van de huurprijs.

Wij raden u aan om nu en dan te controleren of uw huurovereenkomsten nog up-to-date zijn, omdat de jurisprudentie voortdurend verandert. Hierbij zijn wij u graag behulpzaam.