De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Handhaving - Concreet zicht op legalisatie als B&W niet bereid zijn om een omgevingsvergunning afwijkend gebruik te verlenen?

Handhaving - Concreet zicht op legalisatie als B&W niet bereid zijn om een omgevingsvergunning afwijkend gebruik te verlenen?

Situatie: Jan gebruikt - in strijd met het bestemmingsplan - een schuur als woning. Er wordt door de buurman een handhavingsverzoek ingediend. B&W besluiten om te gaan handhaven. Jan mag de schuur niet meer als woning gebruiken. Jan (de overtreder) is het daar niet mee eens. Jan zegt dat het gebruik als woning moet worden gelegaliseerd en dat er geen redenen zijn voor B&W om niet aan legalisering mee te werken. B&W geven aan dat zij toch niet bereid zijn om aan legalisering mee te...
Leestijd 
Auteur artikel Kristy Tilleman (uit dienst)
Gepubliceerd03 februari 2017
Laatst gewijzigd16 april 2018
 
Situatie: Jan gebruikt - in strijd met het bestemmingsplan - een schuur als woning. Er wordt door de buurman een handhavingsverzoek ingediend. B&W besluiten om te gaan handhaven. Jan mag de schuur niet meer als woning gebruiken. Jan (de overtreder) is het daar niet mee eens. Jan zegt dat het gebruik als woning moet worden gelegaliseerd en dat er geen redenen zijn voor B&W om niet aan legalisering mee te werken. B&W geven aan dat zij toch niet bereid zijn om aan legalisering mee te werken en dat zij dus geen omgevingsvergunning voor afwijking van het bestemmingsplan willen verlenen. B&W zetten het handhavingstraject voort. Volgens Jan mag dat niet. Heeft Jan gelijk? Nee.

Volgens de “beginselplicht tot handhaving” moet een bestuursorgaan (het college van B&W) bij een overtreding in de regel handhavend optreden. Van handhavend optreden mag alleen worden afgezien als er sprake is van bijzondere omstandigheden: concreet zicht op legalisatie of als handhavend optreden onevenredig is (in de concrete situatie en in verhouding tot de met handhaving te dienen belangen).

Er is géén concreet zicht op legalisatie als B&W niet bereid zijn om een omgevingsvergunning voor afwijking van het bestemmingsplan te verlenen. Het enkele feit dat B&W niet bereid zijn om een omgevingsvergunning voor afwijking van het bestemmingsplan te verlenen, is voldoende voor het oordeel dat geen concreet zicht op legalisering bestaat. Zie daarvoor de uitspraak van de ABRvS van 25 januari 2017, ECLI:NL:RVS:2017:160.

Bij een omgevingsvergunning voor alleen de activiteit bouwen zit dat overigens anders. Dan is niet relevant of het college bereid is om de omgevingsvergunning te verlenen. Dat is ook logisch. Een omgevingsvergunning voor bouwen moet namelijk worden verleend als er geen weigeringsgrond is, vanwege het zogenaamde limitatieve imperatieve stelsel.

Wilt u meer weten over handhaving? Neem dan contact op met Kristy Tilleman, advocaat sectie Overheid & Vastgoed.