1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Het shop-in-shop-ziekenhuis: wat is het en waarom?

Het shop-in-shop-ziekenhuis: wat is het en waarom?

In deze vijfdelige blogreeks gaan wij in op (de juridische aandachtspunten bij) een zogeheten shop-in-shop-ziekenhuis. In dit eerste blog bespreken we wat het shop-in-shop-ziekenhuis is en waarom het zo waardevol kan zijn.
Leestijd 
Auteur artikel Milou Janssen
Gepubliceerd 19 februari 2024
Laatst gewijzigd 01 maart 2024

In de praktijk zien wij in toenemende mate het fenomeen van het shop-in-shop-ziekenhuis. Hiermee bedoelen wij dat binnen de muren van het ziekenhuis een deel van de ziekenhuiszorg wordt verleend door een andere zorgaanbieder dan het ziekenhuis zelf. Vaak gaat het hierbij om medisch-specialistische zorg op het gebied waarvan de andere zorgaanbieder veel expertise of ervaring heeft. Als het ziekenhuis deze vorm van zorg zelf steeds lastiger kan bolwerken, bijvoorbeeld vanwege een krappe arbeidsmarkt of gebrek aan expertise, kan een shop-in-shop uitkomst bieden. Maar ook het simpelweg bieden van een nog hogere kwaliteit van medisch-specialistische zorg kan een drijfveer zijn voor samenwerking tussen het ziekenhuis en een externe zorgaanbieder.

Een shop-in-shop biedt verder het voordeel dat kennis van twee zorgaanbieders (de shop-in-shop en het ziekenhuis) op één plek is gebundeld. Daarbij is het wel zaak goede en juridisch passende afspraken te maken. In de volgende delen van onze blogreeks gaan wij daarop nader in. In deel 2 bespreken we het belang van de kwalificatie als ‘hulpverlener’ in de zin van de wet.

Heeft u in algemene zin vragen over het shop-in-shop-ziekenhuis of overweegt u een andere vorm van samenwerking met een andere zorgaanbieder? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten van Dirkzwager hebben ruime multidisciplinaire ervaring met alle vormen van samenwerking binnen de zorg en de benodigde stappen en afspraken in dat verband.