De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Inwerkingtreding Omgevingswet opnieuw uitgesteld

Inwerkingtreding Omgevingswet opnieuw uitgesteld

De inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt uitgesteld tot na 1 januari 2021. Dat schrijft de minister voor Wonen en Milieu in haar brief van 1 april 2020 aan de Tweede Kamer.
Auteur artikelJasper Molenaar
Gepubliceerd02 april 2020
Laatst gewijzigd02 april 2020
Leestijd 

Als belangrijkste redenen voor het uitstel noemt de minister de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus en de problemen bij de implementatie van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). De aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen hebben geleid tot extra inspanningen, waardoor de beoogde inwerkingtredingsdatum mogelijk niet gehaald zou worden. Ook blijkt dat er nog veel stappen gezet moeten worden om het DSO succesvol te implementeren. De beschikbaarheid van de publicatiestandaard voor omgevingsdocumenten, de verwerving van software voor de behandeling van wetgeving en de voortgang van wetgeving hebben daarbij tot extra vertraging geleid. Om deze redenen is besloten niet vast te houden aan de datum van 1 januari 2021.

Een nieuwe datum voor de inwerkingtreding is nog niet bekend. De minister zal hierover in overleg treden met de bestuurlijke partners. De minister benadrukt daarbij dat het niet de vraag is of maar wanneer het nieuwe stelsel in werking zal treden. Wij zullen u uiteraard op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

Wilt u meer weten over de Omgevingswet? Neem dan contact op met de advocaten van Team Omgevingswet van Dirkzwager, bestaande uit onder meer Jasper Molenaar , Bart de Haan en Jeroen Niederer.