De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Nederland slechts Europese middenmoter op het gebied van digitalisering

Nederland slechts Europese middenmoter op het gebied van digitalisering

Uit het scoreboard van de digitale agenda 2011 van de Europese Commissie blijkt dat Nederland ten opzichte van andere EU-landen relatief hoog scoort op indicatoren die met ecommerce verband houden, maar dat Nederland slechts een Europese middenmoter is op het gebied van digitalisering.Internet- en ecommerce cijfersBreedbandverbindingen zijn anno 2010 in bijna heel Europa overal te verkrijgen. In Nederland heeft maar liefst 90% van de bedrijven en bijna 80% van de consumenten een breedbandverb...
Auteur artikel Mark Jansen
Gepubliceerd 08 september 2011
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Leestijd 
Uit het scoreboard van de digitale agenda 2011 van de Europese Commissie blijkt dat Nederland ten opzichte van andere EU-landen relatief hoog scoort op indicatoren die met ecommerce verband houden, maar dat Nederland slechts een Europese middenmoter is op het gebied van digitalisering.

Internet- en ecommerce cijfers

Breedbandverbindingen zijn anno 2010 in bijna heel Europa overal te verkrijgen. In Nederland heeft maar liefst 90% van de bedrijven en bijna 80% van de consumenten een breedbandverbinding.

Voor wat betreft het gebruik van Internet staat Nederland veelal in de top van de Europese Unie. Zo gebruikt 88% van onze bevolking internet regelmatig (eens per week) en gebruikt 76% van de bevolking het vaak (dagelijks). Nederland scoort hoog op het gebruik van internet voor het zoeken van informatie, online bankieren en het online spelen van games en downloaden van films of muziek. Er zijn maar weinig Nederlanders die Internet nooit hebben gebruikt.

Maar liefst 67% van de Nederlanders bestelt goederen of diensten online. Nederland scoort daarmee erg hoog. In het bedrijfsleven bestelt 31% goederen online en daarmee scoort Nederland maar net boven het gemiddelde. Ook voor wat betreft de omzet die online behaald wordt scoort Nederland net boven het EU-gemiddelde. Ons bedrijfsleven haalt gemiddeld 14% van de omzet binnen via transacties op het internet, terwijl dat bij de nummer 1 (Ierland) 23,7% is.

Nederlanders zijn dus veel online en doen ook veel online aankopen. Voor ondernemers liggen hier dan ook kansen. Daarbij is het wel van belang dat de website voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving. Vandaar dat wij op 29 september 2011 een [intlink id="5091" type="post"]workshop ecommerce en internetmarketing[/intlink] organiseren. Het is nog mogelijk u hiervoor [intlink id="4102" type="page"]in te schrijven[/intlink].

Digitaliseringscijfers

Het Nederlands bedrijfsleven maakt relatief veel gebruik van elektronische communicatie met de overheid. Voor wat betreft het elektronisch indienen van formulieren bij de overheid staat het Nederlands bedrijfsleven zelfs op plaats 1.

Zodra het op communicatie met de rest van het bedrijfsleven aankomt blijft Nederland echter achter. Zo maakt slechts 34% van de bedrijven gebruik van de geautomatiseerde uitwisseling van elektronische documenten. Dat is slechts 0,1% hoger dan het Europese gemiddelde en 19,4 procentpunt lager dan nummer 1 Italie. Voor elektronisch factureren geldt een soortgelijk verhaal: het Nederlands bedrijfsleven scoort hier nauwelijks hoger dan het Europees gemiddelde. Bij elektronisch aanbesteden scoort het Nederlands bedrijfsleven zelfs ondergemiddeld en met het elektronisch delen van informatie over de gehele supply chain scoort Nederland het allerlaagst van Europa.

De cijfers maken niet duidelijk waarom het Nederlandse bedrijfsleven achterblijft bij de verdere digitalisering. Op zichzelf biedt de Nederlandse wet- en regelgeving in veel gevallen voldoende ruimte om de eigen organisatie (verder) te digitaliseren. Wel is het van belang ook stil te staan bij keerzijdes van digitalisering. Op 13 oktober 2011 organiseren wij, samen met Jeroen Tegelaar van KPMG, een [intlink id="7341" type="post"]workshop Digitalisering[/intlink] waarin we nader ingaan op de juridische en organisatorische/technische aandachtspunten bij digitalisering. U kunt zich via deze website hiervoor [intlink id="4102" type="page"]aanmelden[/intlink].