De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. NMa legt boetes op aan privépersonen (2)

NMa legt boetes op aan privépersonen

De NMa heeft voor het eerst sinds de wijziging van de Mededingingswet per 1 oktober 2007 geldboetes opgelegd aan personen die als leidinggevenden betrokken waren bij een overtreding van die wet. Het gaat om vier commissarissen en één manager van mediabedrijf Wegener N.V. Wegener had bij een overname in 2002 toegezegd dat tussen de redacties van twee van haar Zeeuwse kranten géén kopij zou worden uitgewisseld, zodat het nieuwsaanbod in die regio niet zou verschralen. Een lezer maakte de NMa at...
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 19 juli 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Leestijd 
De NMa heeft voor het eerst sinds de wijziging van de Mededingingswet per 1 oktober 2007 geldboetes opgelegd aan personen die als leidinggevenden betrokken waren bij een overtreding van die wet. Het gaat om vier commissarissen en één manager van mediabedrijf Wegener N.V. Wegener had bij een overname in 2002 toegezegd dat tussen de redacties van twee van haar Zeeuwse kranten géén kopij zou worden uitgewisseld, zodat het nieuwsaanbod in die regio niet zou verschralen. Een lezer maakte de NMa attent op identieke stukken in beide bladen, waarna de NMa een onderzoek instelde en uiteindelijk boetes oplegde.

De boete voor Wegener beloopt 19 miljoen euro, de vijf leidinggevenden tussen de 150.000 en 350.000 euro. Een onderbouwing van deze – op het eerste gezicht zeer hoge – bedragen heeft de NMa nog niet gegeven: het besluit werd nog niet gepubliceerd. De hoogte van de boetes is des te opmerkelijker omdat het niet gaat om een klassiek – heimelijk – kartel. Wél merkt de voorzitter van de NMa – Pieter Kalbfleisch –op: “Wij gaan uit van de ‘high-trust’ benadering: je krijgt het vertrouwen, maar als je dat misbruikt, dan zijn de boetes fors.”

De hoge boetes wijzen erop dat de NMa serieus inzet op het instrument van persoonlijke beboeting om bestuurders en werknemers af te schrikken. Het zal dan ook niet bij deze ene keer blijven, voorspelt een woordvoerder van de NMa: “Er is een reeks van zaken waarin wij boetes aan personen willen opleggen” (de Volkskrant, 16 juli). Overigens kunnen – naast bedrijven – ook leidinggevenden onder boetes uitkomen of deze sterk reduceren door een overtreding bij de NMa op te biechten.