1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Onderzoek beschikbaarheid handelsnaam

Onderzoek beschikbaarheid handelsnaam

Bij het starten van een nieuwe onderneming is de keuze voor een bepaalde handelsnaam van groot belang.Ingevolge artikel 5 van de Handelsnaamwet is het verboden een handelsnaam te voeren die, vóórdat de onderneming onder die naam werd gedreven, reeds rechtmatig door een ander werd gevoerd, of die van diens handelsnaam slechts in geringe mate afwijkt dat voor het publiek verwarring tussen die ondernemingen te duchten is. Of er sprake is van verwarringsgevaar wordt mede bepaald door de aard van...
Leestijd 
Auteur artikel Marèl Baak
Gepubliceerd 13 december 2011
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Bij het starten van een nieuwe onderneming is de keuze voor een bepaalde handelsnaam van groot belang.
Ingevolge artikel 5 van de Handelsnaamwet is het verboden een handelsnaam te voeren die, vóórdat de onderneming onder die naam werd gedreven, reeds rechtmatig door een ander werd gevoerd, of die van diens handelsnaam slechts in geringe mate afwijkt dat voor het publiek verwarring tussen die ondernemingen te duchten is. Of er sprake is van verwarringsgevaar wordt mede bepaald door de aard van de werkzaamheden en het werkgebied van beide ondernemingen.

De Rechtbank Maastricht heeft op 24 november 2011 geoordeeld dat BIC Architecten door het voeren van die handelsnaam een inbreuk maakt op de reeds bestaande handelsnaam BIQ Architecten. Bij het publiek kan, mede gezien de aard van de werkzaamheden, de omvang van het werkgebied en de potentiële klantenkring van beide partijen, verwarring ontstaan in die zin dat er gevaar van associatie kan plaatsvinden. BIC Architechten kan op deze manier meeliften met de naamsbekendheid van BIQ Architecten.
Het verweer van BIC Architecten dat BIQ – ook binnen de branche – niet bekend is, en zij BIQ Architechten zelf ook niet kende, is hierbij niet van belang.Van BIC Architecten mocht worden verwacht dat zij, alvorens haar handelsnaam te kiezen, onderzoek zou verrichten naar de beschikbaarheid van die handelsnaam, aldus de rechtbank. Een dergelijk onderzoek is relatief eenvoudig te verrichten via bijvoorbeeld inzage in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, of via een zoekmachine op het internet. Nu BIC Architecten dit heeft nagelaten, komt dit voor haar eigen rekening. BIC wordt veroordeeld tot het staken van het gebruik van (onder meer) de handelsnaam BIC Architechten.

Kortom, u doet er dus goed aan bij de keuze van een nieuwe handelsnaam onderzoek te (laten) doen naar de beschikbaarheid ervan.

Zie over dit onderwerp ook het artikel van Joost Becker van Dirkzwager, met de titel "Verplicht handelsnaamonderzoek voor ingebruikname".