1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Onteigening ten behoeve van natuurbeheer op basis van schriftelijk beleid mogelijk

Onteigening ten behoeve van natuurbeheer op basis van schriftelijk beleid mogelijk

In haar KB van 12 oktober 2012, nr. 12.002383, gemeente Werkendam, is de Kroon van oordeel dat onteigening ten behoeve van natuurbeheer mogelijk is. Het gaat in dit KB om natuurbeheer waarbij ook waterstaatkundige belangen aan de orde zijn. De Kroon toetst de beleidsuitgangspunten en vindt deze niet onredelijk. De onteigening is verzocht ter uitvoering van het Rijksinpassingsplan Ontpoldering Noordwaard (Titel IV). Dit plan sterkt ertoe maatregelen mogelijk te maken in het kader van de rivier...
Leestijd 
Auteur artikel Hanna Zeilmaker
Gepubliceerd 19 november 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
In haar KB van 12 oktober 2012, nr. 12.002383, gemeente Werkendam, is de Kroon van oordeel dat onteigening ten behoeve van natuurbeheer mogelijk is. Het gaat in dit KB om natuurbeheer waarbij ook waterstaatkundige belangen aan de orde zijn. De Kroon toetst de beleidsuitgangspunten en vindt deze niet onredelijk.

De onteigening is verzocht ter uitvoering van het Rijksinpassingsplan Ontpoldering Noordwaard (Titel IV). Dit plan sterkt ertoe maatregelen mogelijk te maken in het kader van de rivierveiligheid, waartoe de polder zal worden ingericht als overloop- en doorstroomgebied. Daarbij worden ook gronden onteigend ten behoeve van de realisering van de bestemming ‘Natuur’.

Een van de grondeigenaren voert als zienswijze aan dat onteigening niet noodzakelijk is omdat hij bereid is de gronden op basis van een overeenkomst ter beschikking te stellen van verzoeker die daarop de door deze gewenste maatregelen kan treffen. Daarbij is hij van oordeel dat het perceelsgedeelte waarop de bestemming ‘Natuur’ rust, feitelijk al deze bestemming heeft, zodat ook om die reden onteigening niet noodzakelijk is.

De Kroon overweegt in reactie op deze zienswijze dat de verzoeker om onteigening het beleid hanteert dat het beheer van de met elkaar samenhangende natuurgebieden in de Noordwaard integraal moet geschieden door een (overheids)organisatie die daartoe uitdrukkelijk is uitgerust. Dit beleidsuitgangspunt ligt vast in het beheer- en onderhoudsplan. Hieraan ligt ten grondslag niet alleen het belang van instandhouding, herstel of ontwikkeling van natuur- en landschappelijke waarden, maar ook die van waterstaatkundige aard, zoals waterafvoer en waterberging.Om die reden opteert verzoeker niet voor het sluiten van beheerovereenkomsten met verschillende particulieren. Deze bieden naar het oordeel van verzoeker geen optimale garantie voor het door hem voorgestane integrale beheer van de natuurgebieden. Dit standpunt van verzoeker komt de Kroon niet onredelijk voor.

Uit dit KB blijkt dat onteigening ten behoeve van natuurbeheer mogelijk is indien dit beheer niet alleen natuurbelangen maar ook waterstaatkundige belangen dient. Het is dan wel zaak om ter zake een duidelijk (en schriftelijk) beleid te formuleren, waarin de onteigeningsnoodzaak wordt onderbouwd.

Heeft u vragen over onteigening?
Bel of e-mail met mr. Hanna Zeilmaker, onteigeningsadvocaat