1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Onteigening UIthoorn: geen overleg met huurder

Onteigening UIthoorn: geen overleg met huurder

Op 14 november 2014 heeft de Kroon besloten tot aanwijzing ter onteigening van percelen grond met daarop twee woonhuizen, een voormalige smederij, een bedrijfspand en twee garages/opslagruimten. Het bedrijfspand was in 2013 verhuurd. Dit was niet aan de gemeente bekend, en er was dus ook geen minnelijk overleg met de huurder geweest.In het onderzoek was de Kroon gebleken dat de gemeente wel onderhandelingen had gevoerd met de huurders van de woning Wilhelminakade 75. Ten tijde van het verzoek...
Leestijd 
Auteur artikel Hanna Zeilmaker
Gepubliceerd 17 december 2014
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Op 14 november 2014 heeft de Kroon besloten tot aanwijzing ter onteigening van percelen grond met daarop twee woonhuizen, een voormalige smederij, een bedrijfspand en twee garages/opslagruimten. Het bedrijfspand was in 2013 verhuurd. Dit was niet aan de gemeente bekend, en er was dus ook geen minnelijk overleg met de huurder geweest.

In het onderzoek was de Kroon gebleken dat de gemeente wel onderhandelingen had gevoerd met de huurders van de woning Wilhelminakade 75. Ten tijde van het verzoekbesluit werd echter nog geen minnelijk overleg gevoerd met de huurder van het bedrijfspand Wilhelminakade 69 omdat de gemeente veronderstelde dat dit bedrijfspand, zoals eerder meegedeeld door de eigenaar, nog leeg stond. Nadat de eigenaar de gemeente op 10 maart 2014 meedeelde dat hij vanwege het huurcontract het bedrijfspand aan haar niet leeg zou kunnen leveren, heeft de gemeente alsnog contact gezocht met de huurder om te komen tot minnelijke overeenstemming over de beëindiging van de huurovereenkomst. Omdat de eigenaar en de huurder, om hen moverende redenen, de gemeente nog geen inzage in de huurovereenkomst hebben willen geven, is verzoeker nog niet in staat geweest huurder een passend aanbod tot schadeloosstelling te doen. De Kroon is van oordeel dat de gemeente hiervan geen verwijt worden gemaakt. De Kroon merkt daarbij op dat de Minister de huurder wel een kennisgeving ex artikel 3:13 Awb heeft gedaan terzake de terinzagelegging van het ontwerpbesluit tot aanwijzing ter onteigening van de door hem gehuurde onroerende zaken.

Uit dit KB blijkt dat als de gemeente wel tijdig op de hoogte zou zijn geweest van de huurder en de huurovereenkomst, zij naar het oordeel van de Kroon wel een passend aanbod had moeten doen. Deze onderhandelingsverplichting blijkt ook uit de Notitie van 14 januari 2014 van Rijkswaterstaat, en uit meerdere KB’s. Een en ander geldt ook voor andere (zakelijk) gerechtigden zoals pachters; zie ook ons eerdere artikel over het recente KB Welsumerwaarden.

Heeft u vragen over onteigening? Neemt u contact op met mrs. Hanna Zeilmaker en Joske Hagelaars, de onteigeningsadvocaten van Dirkzwager.