Zoeken
  1. Ook het gebruiken van een familienaam kan inbreuk op een handelsnaamrecht zijn

Ook het gebruiken van een familienaam kan inbreuk op een handelsnaamrecht zijn

Het opnemen van een familienaam in een handelsnaam is geen rechtvaardiging voor een inbreuk op het handelsnaamrecht van een andere partij.Op 18 november 2009 besliste de rechtbank in Den Haag dat de handelsnaam Fu Worxx inbreuk maakt op de handelsnaam Fu Works. De rechtbank oordeelde dat de handelsnamen in sterke mate overeenstemmen. Ook de activiteiten van de partijen onder de betreffende handelsnamen liggen dicht bij elkaar. Ditzelfde geldt voor de branche en het publiek waar partijen zich...
Artikel | 19 november 2009 | Dirkzwager
Het opnemen van een familienaam in een handelsnaam is geen rechtvaardiging voor een inbreuk op het handelsnaamrecht van een andere partij.

Op 18 november 2009 besliste de rechtbank in Den Haag dat de handelsnaam Fu Worxx inbreuk maakt op de handelsnaam Fu Works. De rechtbank oordeelde dat de handelsnamen in sterke mate overeenstemmen. Ook de activiteiten van de partijen onder de betreffende handelsnamen liggen dicht bij elkaar. Ditzelfde geldt voor de branche en het publiek waar partijen zich op richten. 

Het betoog van Fu dat zij met de keuze voor de handelsnaam Fu Worxx niet heeft beoogd om te profiteren van de bekendheid van de handelsnaam Fu Works, maar slechts wilde verwijzen naar de familienaam Fu, leidt niet tot een andere conclusie, aldus de rechtbank. Enerzijds is het profiteren van de bekendheid van een handelsnaam geen vereiste voor het aannemen van een inbreuk op het handelsnaamrecht. Voor het aannemen van een inbreuk volstaat dat er sprake is van verwarringsgevaar tussen de ondernemningen. Aan die is eis in casu voldaan, aldus de rechtbank. Anderzijds is het opnemen van een familienaam in een handelsnaam geen rechtvaardiging voor een inbreuk op het handelsnaamrecht. Dit laatste is overigens vaste rechtspraak.