Tickets
Gratis
Tijd
13:30 - 17:00 uur
Dinsdag 28 mei 2024 Kröller Müller Museum Otterlo
Kennisevent
  1. Home
  2. Events
  3. IE rechten in de bouw (KMM)
Seminar

IE-rechten in de bouw

Tijdens ons seminar in 2023 hebben wij uitgebreid gesproken over intellectuele eigendomsrechten in de bouw. Vanwege het grote succes van deze sessie geven wij een vervolg aan dit onderwerp op 28 mei 2024, waarbij we met u de verdieping opzoeken. Het seminar vindt plaats op een passende locatie: het Kröller Müller Museum.

Ook dit jaar start de bijeenkomst met een korte introductie over intellectuele eigendomsrechten. Vervolgens bespreken we welke rol intellectuele eigendomsrechten spelen in de bouw, van aanbesteding tot oplevering. Hierbij gaan we wat dieper in op onderwerpen als prefab-bouw, BIM, wijzigingen in bestaande bouw (bijvoorbeeld in het kader van verduurzaming) en relevante jurisprudentie. Verder geven wij praktische tips over bepalingen in bouwcontracten.

De specialisten Bouw- en Aanbestedingsrecht en Intellectueel Eigendom van Dirkzwager bespreken voor u:

  • Welke intellectuele eigendomsrechten zijn van belang in bouwprojecten?
  • Wat zijn de (persoonlijkheids-)rechten van de architect en andere adviseurs als het gaat om de wijziging, vernietiging en verduurzaming van bestaande bouw?
  • Hoe verhouden de auteursrechten van architecten en adviseurs zich tot de modelcontracten voor de bouw, zoals de model bouwteamovereenkomsten en de UAV-GC Basisovereenkomst?
  • Welke rol spelen intellectueel eigendomsrechten in aanbestedingsprocedures?
  • Hoe spelen intellectueel eigendomsrechten een rol bij prefab-bouwen en bij het werken met BIM?

Tijdens ons seminar gaan wij in op veel voorkomende risico’s en valkuilen in bouwcontracten en geven tips voor het opstellen van (toekomstbestendige) bepalingen. Uiteraard is er ook voldoende ruimte om eigen ervaringen en vragen in te brengen.

Programma

 

13:30 Ontvangst
14:00 Start van de bijeenkomst
15:00 Pauze
15:15 Vervolg van de bijeenkomst
16:15 Borrel en gelegenheid voor netwerken

Locatie

Kröller Müller Museum
Houtkampweg 6
6731 AW Otterlo
Tickets Voor dit event
Gratis
13:30 - 17:00 uur
Dinsdag 28 mei 2024 Kröller Müller Museum Otterlo

Het programma van het seminar is onder meer geschikt voor juristen, ontwikkelaars, opdrachtgevers, architecten en aannemers. Voor het volgen van het seminar is niet vereist dat u het seminar in 2023 heeft bijgewoond.

Sprekers

Christel Jeunink

Advocaat - Associate partner

Christel Jeunink is een ervaren advocaat en associate partner bij Dirkzwager. Met meer dan 20 jaar ervaring in het intellectuele eigendomsrecht is Christel gespecialiseerd in IE-contractenrecht. Haar expertise omvat een breed scala aan diensten, waaronder begeleiding van research & development trajecten, opstellen van samenwerkings- en licentieovereenkomsten, en herstructurering van intellectuele eigendomsrechten binnen concerns. Als deskundige op het gebied van auteursrechten, merkrechten, modelrechten en bedrijfsgeheimen biedt Christel gedegen advies en voert zij effectieve juridische procedures namens haar cliënten. Haar cliënten bestaan voornamelijk uit middelgrote en mid cap ondernemingen, kennisinstellingen en ziekenhuizen die op zoek zijn naar gespecialiseerde juridische bijstand. Christel startte haar loopbaan in de advocatuur in 2001 bij Dirkzwager, waar ze tot 2007 werkzaam was op de sectie IE/IT. Vervolgens heeft ze haar IE/IT praktijk verder ontwikkeld bij een ander advocatenkantoor 2008 tot 2016. Gedurende de periode van eind 2016 tot begin 2018 bekleedde ze de functie van legal counsel bij Wageningen University & Research. Sinds 2018 is Christel weer terug op de sectie IE/IT van Dirkzwager, waar ze haar uitgebreide kennis en ervaring inzet om haar cliënten effectief bij te staan. Met haar grondige juridische kennis en bewezen staat van dienst is Christel Jeunink de ideale partner voor ondernemingen die behoefte hebben aan gespecialiseerd advies, strategische begeleiding en juridische vertegenwoordiging op het gebied van intellectuele eigendom.

Iris Neddaoui-Docter

Advocaat - Senior

Iris is senior advocaat op de sectie Overheid & Vastgoed op ons kantoor in Arnhem en is gespecialiseerd in het bouwrecht en het aanbestedingsrecht. Op het gebied van bouwrecht adviseert Iris (semi-)overheden en ondernemingen onder meer bij het opstellen en beoordelen van onder andere bouw-, aannemings- en architectenovereenkomsten. Ook staat zij deze cliënten bij (indien nodig tot aan de rechter of de Raad van Arbitrage) in geschillen over bijvoorbeeld meer- en minderwerk, oplevingsperikelen, gebreken, waarschuwingsplichten, kostenverhogende omstandigheden, etc. De UAV 2012 en de UAV-GC 2005 spelen hierin vaak een rol. Op het gebied van aanbestedingsrecht adviseert Iris (semi-)overheden en ondernemingen over alles rondom een aanbestedingsprocedure, vanaf de keuze voor het type procedure tot het opstellen en redigeren van aanbestedingsdocumenten, verificatievragen en gunningsbeslissingen. Ook staat zij deze cliënten bij in gerechtelijke procedures.

Dieuwertje Bouchier

Advocaat

Ik werk als advocaat op de sectie IE, IT en Privacyrecht. Ik ben gespecialiseerd op het gebied van IE-recht en in mijn dagelijkse praktijk houd ik mij met name bezig met het IE-contractenrecht, waarbij gedacht kan worden aan het adviseren over en opstellen van licentie-, joint development-, onderzoeks- en samenwerkingsovereenkomsten. Verder houd ik mij bezig met procederen en adviseren op het gebied van merkenrecht, modellenrecht, handelsnaamrecht en auteursrecht. Daarnaast heb ik een achtergrond in (het adviseren en procederen op het gebied van) aansprakelijkheidsrecht en verzekeringsrecht.

Deel dit event

Breng dit event onder de aandacht van andere geïnteresseerden!

Komende events