1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Overheden

Sector Overheden

Gemeenten, waterschappen, aanbieders van gas, water en elektriciteit; binnen Dirkzwager heeft de (semi-)overheid onze bijzondere aandacht. Wij treden al tientallen jaren op voor overheden en daaraan gelieerde instellingen. Daardoor beschikken wij niet alleen over een ruime expertise in deze sector, maar ook over de benodigde affiniteit met de politiek-bestuurlijke omgeving.

Op meerdere rechtsgebieden is een grote groep juristen frequent actief voor cliënten uit de (semi-)overheidsector. Stuk voor stuk specialisten op dit gebied. Door al die ervaring en kennis te bundelen kunt u bij ons terecht voor een totaalpakket van juridische diensten.

Gebiedsontwikkeling

Gemeenten begeleiden wij regelmatig bij gebiedsontwikkeling. Denk aan aanwijzingen op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) of problemen met projectontwikkelaars (o.a. bouwclaims, ontwijken van planrealisatie en exploitatiebijdrage). Wij toetsen grote bestemmingsplannen, beantwoorden zienswijzen en begeleiden het proces intensief tot en met de Raad van State. Daarnaast adviseren wij bij projectontwikkeling en PPS-constructies, bijvoorbeeld om gemeentebelangen zeker te stellen of om aan een aanbestedingsplicht te voldoen. Die advisering betreft ook de contractvorming, zowel voor het opstellen van de benodigde contracten als de toetsing daarvan.

Aanbesteding

Wij beschikken als één van de weinige advocatenkantoren in Nederland over een aparte vakteam aanbestedingsrecht. Onze specialisten beschikken over ruime proces- en advieservaring en wij zijn bekend met de rechten en plichten van beide partijen, aanbesteders en inschrijvers.

Delfstoffenwinning

Wij zijn van oudsher actief op het gebied van delfstoffenwinning: ontgrondingen voor de winning van klei, zand, grind en mergel. Wij kunnen u bijstaan bij het verkrijgen van vergunningen, onderhandelingen met overheden en omwonenden en het opstellen van overeenkomsten.

Milieu- en natuurbescherming

Wij zijn thuis in het Nederlandse en Europese milieu- en natuurbeschermingsrecht. Wij zijn de aangewezen specialisten als het om de juridische kanten van omgevingsvergunningen, luchtkwaliteit, geluid, beschermde diersoorten of bodemverontreiniging gaat. Onze milieu-advocaten zijn lid van de Vereniging van Milieuadvocaten (VMA).

Woningcorporaties

Complexe projectontwikkelingen van koop- en huurwoningen, woonzorgcomplexen en omvangrijke herstructureringen vereisen kennis van het vastgoedrecht, maar ook van de specifieke regelgeving voor corporaties. Wij zijn deskundig op dit terrein en treden op als vaste adviseur voor diverse woningcorporaties in de regio.

Overige rechtsgebieden / algemeen bestuursrecht

Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in diverse andere rechtsgebieden, zoals openbaarheid van bestuur, staatssteun, openbare orde, subsidies, agrarisch recht, overheidsaspecten van duurzame energie, onderwijs en onderwijshuisvesting, architectenrecht en bouwrecht.

Bundeling van kennis

Voor sommige vragen is een goede samenwerking tussen advocaten, notarissen en fiscalisten van groot belang. Wij hebben deze disciplines in huis. Zo bundelen wij de benodigde (juridische) kennis die aansluit bij uw opdracht. In alle gevallen blijft uw contactpersoon natuurlijk uw vaste, vertrouwde aanspreekpunt.

Volg ons op Twitter

Events


30 maart 2023

Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht Q1 2023

Traditioneel praten we u ieder kwartaal bij over de actualiteiten in het aanbestedingsrecht. De eerste Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht van 2023 vindt plaats op 30 maart.


Bekijk alle events over Overheden

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 4812

Geen merkregistratie vanwege strijd met goede zeden

Het teken 'just fucking good wine' kan niet als eu-merk worden ingeschreven aangezien het teken, meer in het bijzonder het woord 'fucking' onder de gegeven omstandigheden in strijd is met de geaccepteerde morele principes die de maatschappij verwacht en daarmee in strijd met de goede zeden.

Jaarverantwoording Zorg: (3) Openbaarmaking, termijnen en handhaving (NZa)

De meeste zorgaanbieders moeten een openbare Jaarverantwoording publiceren. In deze blogreeks gaan wij in op het doel van de Jaarverantwoording, de reikwijdte, de inhoud, de openbaarmaking en de termijnen. Dit is deel 3: de openbaarmaking, termijnen en handhaving door de NZa.

Checklist voor IT-contracten onder DORA

Onlangs berichtten we al over de komst van DORA. DORA stelt allerlei eisen aan financiële entiteiten op het gebied digitale operationele weerbaarheid, cyberrisico’s en uitbestedingsrisico’s. Ook IT-contracten moeten straks dankzij DORA aan strenge eisen voldoen. Zowel op financiële entiteiten als IT-bedrijven die daar diensten aan verlenen komt veel af. In deze blog staan we hier alvast bij stil.

TikTok wint merkengeschil van TIC TAC K.O.

In een recent merkengeschil is het merkhouder TikTok gelukt de inschrijving van TIC TAC K.O. tegen te houden, met een beroep op verwarringsgevaar...

Jaarverantwoording Zorg: (2) inhoud Jaarverantwoording

De meeste zorgaanbieders moeten een openbare Jaarverantwoording Zorg publiceren. In deze blogreeks gaan wij in op het doel van de Jaarverantwoording, de reikwijdte, de inhoud, de openbaarmaking en de termijnen. Dit is deel 2: inhoud van de Jaarverantwoording Zorg.

Arbeidsmigratie als oplossing voor personeelstekorten in de zorg (deel 5): BIG-registratie

In september 2022 maakte het UWV kenbaar dat de krapte op de arbeidsmarkt een recordhoogte had bereikt en dat in alle sectoren een tekort was aan personeel, zo ook in de zorg. De Sociaal Economische Raad (SER) voorspelde dat er de komende 20 jaar maar liefst 700.000 extra zorgprofessionals nodig zijn. Het onafhankelijke adviescollege, de Adviesraad Migratie, stuurde in september een rapport naar het kabinet waarin het aannemen van arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie (EU) als oplossing wordt genoemd voor de personeelstekorten in de zorg. In een blogreeks van vijf blogs gaan wij in op mogelijkheden in dat kader en de verplichtingen die erbij komen kijken. In deze vijfde blog gaan wij in op de BIG-registratie die de zorgverlener kan aanvragen zodra hij of zij in het bezit is van een Verklaring van vakbekwaamheid.

Illegaal gebruik van softwarelicenties: niet zonder prijskaartje

Professionele softwareproducten, denk aan tekenprogramma’s als AutoCAD of SolidWorks of ERP-systemen als Exact, kunnen erg prijzig zijn. D verleiding om dergelijke software op illegale wijze kosteloos te downloaden is groot. Ook het op ‘creatieve’ wijze gebruiken van licentiesleutels, bijvoorbeeld door met deze sleutel de software op meerdere apparaten te registreren, komt geregeld voor. Het behoeft geen uitleg dat dit in de regel onrechtmatig is. Maar welk prijskaartje hangt daaraan?

(Geen) merkbescherming voor promotionele slogan

De slogan 'other companies do software we do support' kan niet als merk worden ingeschreven omdat de uitdrukking elk onderscheidend vermogen mist, zo luidt het oordeel van het Gerecht van de Europese Unie.

Royalty betaling na verval van octrooirecht

Op 1 maart 2023 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een geschil tussen een licentiegever en diens licentienemer over de betaling van royalty’s. De rechtbank fileert de relevante royaltybepalingen van de (sub-)licentieovereenkomst woord voor woord en komt tot de slotsom dat de pogingen van de (sub-)licentienemer om onder betaling uit te komen geen succes hebben. Ook het argument van de (sub-)licentienemer dat na het verval van de octrooien geen vergoedingsverplichting meer bestaat op grond van Amerikaans dwingend recht en het Europees mededingingsrecht strandt. Een royaltyvergoeding na het verval van de octrooien werd aldus geldig geacht.

Meer ruimte bij quasi-inbesteding (toepassing activiteitencriterium)

Twentse gemeenten mochten met een beroep op quasi-inbesteding zonder voorafgaande aanbestedingsprocedure een overeenkomst tot het bewerken en verwerken van huishoudelijk restafval aan Twence Bioconversie B.V. en AVI Twente B.V. gunnen. Interessant is dat bij berekening van het zogenaamde “activiteitencriterium” ook de omzet van een derde mocht worden meegenomen omdat met die derde (de Stadt Münster) een zogenaamde ‘publiek-publieke samenwerking’ was aangegaan. Verder overweegt de rechter dat voor de berekening omzet niet als hoofdegel geldt, maar dat vrijelijk gekozen kan worden voor een andere geschikte berekening, zoals in dit geval de afgenomen tonnages afval.

1 2 3 4 5 6
...
401
Terug naar alle expertises en sectoren