De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Praktische problemen bij eigennaam in de handelsnaam

Praktische problemen bij eigennaam in de handelsnaam

Vrij veel ondernemers kiezen er voor een handelsnaam te voeren met daarin hun eigen voor- en/of achternaam. Door overdracht van zo'n handelsnaam, kan het zijn dat die eigen voor- en/of achternaam voortaan als handelsnaam door een concurrent wordt gevoerd. Dat dit tot rare situaties kan leiden, blijkt uit het vonnis van 25 februari 2010 van de rechtbank in Den Haag.Dhr. Jacobus Toet is al jaren ondernemer. Op een bepaald moment dreef hij, vanuit enkele BV's, onder de handelsnaam "Jacobus Toet"...
Auteur artikel Mark Jansen
Gepubliceerd 26 februari 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Leestijd 
Vrij veel ondernemers kiezen er voor een handelsnaam te voeren met daarin hun eigen voor- en/of achternaam. Door overdracht van zo'n handelsnaam, kan het zijn dat die eigen voor- en/of achternaam voortaan als handelsnaam door een concurrent wordt gevoerd. Dat dit tot rare situaties kan leiden, blijkt uit het vonnis van 25 februari 2010 van de rechtbank in Den Haag.

Dhr. Jacobus Toet is al jaren ondernemer. Op een bepaald moment dreef hij, vanuit enkele BV's, onder de handelsnaam "Jacobus Toet" een onderneming. Deze BV's gingen failliet. Daarop verkocht de curator de activa en de handelsnaam "Jacobus Toet" aan een derde, die onder de handelsnaam "Jacobus Toet" de onderneming vanuit het nieuwe Toet B.V. voortzette.

Dhr. Jacobus Toet zelf ging echter ook door met ondernemen en startte in mei 2009 een eenmanszaak onder de handelsnaam "De Kaviarist". De Kaviarist en Toet B.V. (de onderneming met de handelsnaam "Jacobus Toet") zijn directe concurrenten. Er verschijnt een interview in de Telegraaf met de persoon Jacobus Toet, met als kop "Er is maar één Jacobus Toet". In dat interview laat de persoon Toet zich negatief en enigszins denigrerend uit over de ondernemer achter Toet B.V.

Toet B.V. spreekt vervolgens dhr. Jacobus Toet aan wegens handelsnaaminbreuk. De rechtbank constateert echter dat de persoon Jacobus Toet zijn naam niet als handelsnaam gebruikt. Die handelsnaam is immers "De Kaviarist". Die naam lijkt niet verwarringwekkend op "Jacobus Toet", zodat van handelsnaaminbreuk geen sprake kan zijn. Wel merkt de rechter op dat een ongemakkelijke situatie is ontstaan, maar hieraan wordt geen sanctie toegekend.

De denigrerende opmerkingen in het interview met de Telegraaf worden niet onrechtmatig geoordeeld, omdat de rechter oordeelt dat De Kaviarist voldoende heeft aangevoerd dat er mogelijk een kern van waarheid in de beschuldigingen in het interview zit. Het kort geding leent zich verder niet om preciezer uit te zoeken wie er nu gelijk heeft. Ook neemt de rechter aan dat de persoon Toet een moreel belang erbij kan hebben zich uit te laten over het niveau van dienstverlening van de onderneming Toet, nu dit (volgens Toet slechte) niveau van dienstverlening ook op hem als persoon (en zijn onderneming) uitstraalt.