De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Taart(en)gevecht op Internet

Taart(en)gevecht op Internet

De domeinnaam taartwinkel.nl vertoont zoveel gelijkenis met taartenwinkel.nl dat de kans dat het publiek in verwarring raakt aanzienlijk is, aldus het Gerechtshof Den Haag in zijn arrest van 9 maart 2010. De voorzieningenrechter oordeelde eerder nog dat van verwarring geen sprake was.De twee strijdende partijen, Taartenwinkel.nl B.V. en GefeliciTAART B.V., verkopen beide taarten via webshops. De onderneming met de handelsnaam taartenwinkel.nl is al jaren te vinden te vinden op de gelijkluiden...
Auteur artikel Mark Jansen
Gepubliceerd 12 maart 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Leestijd 
De domeinnaam taartwinkel.nl vertoont zoveel gelijkenis met taartenwinkel.nl dat de kans dat het publiek in verwarring raakt aanzienlijk is, aldus het Gerechtshof Den Haag in zijn arrest van 9 maart 2010. De voorzieningenrechter oordeelde eerder nog dat van verwarring geen sprake was.

De twee strijdende partijen, Taartenwinkel.nl B.V. en GefeliciTAART B.V., verkopen beide taarten via webshops. De onderneming met de handelsnaam taartenwinkel.nl is al jaren te vinden te vinden op de gelijkluidende domeinnaam: www.taartenwinkel.nl. GefeliciTAART heeft zeer veel domeinnamen geregistreerd, waaronder www.taartwinkel.nl (en www.taartewinkel.nl), waarop de bezoeker steeds wordt doorgeleid naar haar eigenlijke website op www.gefelicitaart.nl. De domeinnaam taartenwinkel.nl is ouder dan de domeinnaam taartwinkel.nl.

Het Hof oordeelt dat het beroep van Taartenwinkel op haar handelsnaamrecht niet slaagt, nu GefeliciTAART de domeinnaam www.taartwinkel.nl niet als handelsnaam (maar slechts als vindplaats, als domeinnaam) voert.

Wel oordeelt het Gerechtshof dat GefeliciTAART onrechtmatig jegens Taartenwinkel handelt. Omdat Taartenwinkel een bepaalde mate van bekendheid heeft, zal het publiek volgens het Hof door de andere domeinnaam in verwarring worden gebracht.  GefeliciTAART heeft overigens erkend heeft dat zij welbewust zo veel mogelijk domeinnamen registreert die lijken op de handelsnamen van haar concurrenten, om zo bezoekers naar haar webshop te trekken. Daarmee overschrijdt zij volgens het Hof de grenzen van de eerlijke concurrentie. Het Hof concludeert dan ook dat sprake is van een onrechtmatige daad van GefeliciTAART. Dat Taartenwinkel.nl voor een beschrijvende aanduiding heeft gekozen, doet volgens het Hof niet af aan de door GefeliciTAART gecreëerde verwarring.

GefeliciTAART mag de domeinen (taartwinkel.nl en taartewinkel.nl) niet langer gebruiken, maar Taartenwinkel krijgt de domeinen niet overgedragen. Voor dat laatste bestaat geen juridische grondslag, aldus het Hof. GefeliciTAART is dus in bezit van domeinnamen die zij niet langer mag gebruiken, maar wel mag bezitten en (kennelijk) ook nog steeds mag overdragen aan derden.