1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Testament & Voogdij

Testament & Voogdij

Iedere minderjarige in Nederland staat onder gezag of voogdij. Gezag wordt uitgeoefend door ouders, voogdij door een niet-ouder, zoals familie of pleegzorg. Wanneer er geen ouder meer is die belast is met het gezag (bijvoorbeeld door een ongeluk) zal er een voogd moeten worden benoemd. Een voogd wordt benoemd door een rechter, tenzij iemand bij testament anders heeft bepaald. Een voogd moet meerderjarig zijn en mag niet geestelijk gestoord zijn of onder curatele staan. Ook een rechtspersoon,...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 11 april 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Iedere minderjarige in Nederland staat onder gezag of voogdij. Gezag wordt uitgeoefend door ouders, voogdij door een niet-ouder, zoals familie of pleegzorg. Wanneer er geen ouder meer is die belast is met het gezag (bijvoorbeeld door een ongeluk) zal er een voogd moeten worden benoemd.

Een voogd wordt benoemd door een rechter, tenzij iemand bij testament anders heeft bepaald. Een voogd moet meerderjarig zijn en mag niet geestelijk gestoord zijn of onder curatele staan. Ook een rechtspersoon, zoals Bureau Jeugdzorg, kan benoemd worden tot voogd. Naast het verzorgen en opvoeden van de minderjarige is de voogd verantwoordelijk voor het financiële beheer over het vermogen.

Een verschil tussen gezag en voogdij is dat bij gezag door ouders zij het recht en de plicht hebben hun kind te verzorgen en op te voeden. De verplichting van de voogd beperkt zich tot het zorgdragen voor de verzorging en opvoeding van de minderjarige overeenkomstig het vermogen. De voogd hoeft dus niet zelf de verzorging en opvoeding op zich te nemen en hoeft, anders dan de ouders, niet zelf bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding. De voogdij eindigt als het kind 18 jaar wordt.

Is er geen voogd aangewezen bij testament, dan zal de rechter een voogd over de minderjarige benoemen. De rechter benoemt iemand tot voogd waarvan hij denkt dat deze persoon geschikt is om de voogdij uit te oefenen. Het kan zo zijn dat de rechter iemand tot voogd benoemt die u zelf nooit gekozen zou hebben. Daarnaast is mogelijk dat de rechter een voogdijinstelling aanwijst als voogd.

In een testament kan iedere ouder bepalen wie na zijn of haar overlijden voogd van zijn of haar kind wordt. Er kan dan gekozen worden voor iemand waarvan de ouder denkt dat deze persoon het kind op dezelfde wijze, of in ieder geval op een goede manier, zal verzorgen en laten opgroeien. De voogdij vangt aan nadat de ouder die het testament heeft gemaakt is overleden en er geen met gezag belaste ouder meer is. De benoemde voogd hoeft zijn benoeming niet te aanvaarden, daarom is het goed om ook een alternatief op te nemen in het testament, voor het geval de eerste voogd niet kan of wil aanvaarden.

In de Week van het Testament, 16 april tot en met 20 april, staat het notariaat van Dirkzwager stil bij uw testament. De wetgeving omtrent nalaten, erfbelasting en schenken is in beweging en er is veel veranderd. Mogelijk heeft dit gevolgen voor uw testament. De (kandidaat-)notarissen van Dirkzwager adviseren u graag over uw (huidige) testamenten. Voor het maken van een afspraak of meer informatie kunt u contact opnemen met ons secretariaat via 026 365 55 68 (Arnhem) of 024 381 27 38 (Nijmegen). Als u in de Week van het Testament een afspraak maakt dan is de eerste bespreking van een half uur gratis.