De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Thuiszorg niet langer prioriteit van de NMa

Thuiszorg niet langer prioriteit van de NMa

De NMa heeft vandaag 29 april bekend gemaakt dat zij de thuiszorg niet langer als prioriteit beschouwd. Er zijn volgens de NMa voldoende positieve ontwikkelingen die laten zien dat thuiszorginstellingen zich aan de mededingingsregels houden. De NMa waarschuwt de sector wel. Als er in de toekomst nieuwe overtredingen worden geconstateerd, zullen er hoge boetes worden opgelegd.De NMa rondde ook een aantal zaken uit het verleden af. Zo werden er weer nieuwe boetes opgelegd in de thuiszorg. Carey...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 29 april 2011
Laatst gewijzigd 16 april 2018
 
De NMa heeft vandaag 29 april bekend gemaakt dat zij de thuiszorg niet langer als prioriteit beschouwd. Er zijn volgens de NMa voldoende positieve ontwikkelingen die laten zien dat thuiszorginstellingen zich aan de mededingingsregels houden. De NMa waarschuwt de sector wel. Als er in de toekomst nieuwe overtredingen worden geconstateerd, zullen er hoge boetes worden opgelegd.

De NMa rondde ook een aantal zaken uit het verleden af. Zo werden er weer nieuwe boetes opgelegd in de thuiszorg. Careyn Zuwe Aveant heeft een boete gekregen van € 1.343.000,--, terwijl Vierstroom € 3.000.000,-- moet betalen. De NMa is van mening dat beide thuiszorginstellingen in het kader van de ontvlechting van het samenwerkingsverband Caraat een te vergaande non-concurrentie afspraak hadden gemaakt. De afspraak kwam feitelijk neer op een marktverdeling, hetgeen een ernstige schending van het kartelverbod is.

Naast boetes, maakte zij ook bekend dat zij vier thuiszorginstellingen in Midden-Brabant hebben toegezegd hun gedrag zodanig aan te passen dat er niet langer een risico is dat de mededinging wordt beperkt. De NMa heeft deze toezegging in een zogenaamd toezeggingsbesluit vastgelegd. De NMa heeft niet bekendgemaakt welke zorginstellingen betrokken zijn bij het toezeggingsbesluit.