1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Verlenging en aanpassing Tijdelijke Kaderregeling voor beperkte staatssteun

Verlenging en aanpassing Tijdelijke Kaderregeling voor beperkte staatssteun

De Europese Commissie is een consultatie gestart over de verlenging en aanpassing van de Tijdelijke Kaderregeling voor beperkte staatssteun. De nieuwe Tijdelijke Kaderregeling, die  moet ingaan op 1 januari 2011, zal strengere voorwaarden bevatten dan de huidige Tijdelijke Kaderregeling.  Met name dienen de steunmaatregelen gericht te zijn op investeringen die bijdragen tot een duurzame economie op lange termijn door levensvatbare bedrijven te ondersteunen. Steun zonder een specifiek doel zal...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 13 oktober 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
De Europese Commissie is een consultatie gestart over de verlenging en aanpassing van de Tijdelijke Kaderregeling voor beperkte staatssteun. De nieuwe Tijdelijke Kaderregeling, die  moet ingaan op 1 januari 2011, zal strengere voorwaarden bevatten dan de huidige Tijdelijke Kaderregeling.  Met name dienen de steunmaatregelen gericht te zijn op investeringen die bijdragen tot een duurzame economie op lange termijn door levensvatbare bedrijven te ondersteunen. Steun zonder een specifiek doel zal dus niet meer mogelijk zijn.

De huidige Tijdelijke Kaderregeling voor beperkte staatssteun tot maximaal € 500.000,-- is op 19 januari 2009 door de Europese Commissie vastgesteld en in december 2009 gewijzigd. Aanvankelijk was steun in de landbouwsector uitgesloten van de Tijdelijke Kaderregeling, maar in oktober 2009 maakte de Europese Commissie beperkte steun tot maximaal € 15.000,-- in de landbouwsector mogelijk.

De Tijdelijke Kaderregeling was gericht tot lidstaten. Zij konden steunmaatregelen vaststellen die op de Tijdelijke Kaderregeling waren gebaseerd. Deze steunmaatregelen moesten wel bij de Europese Commissie worden aangemeld, ten einde de Europese Commissie in staat te controleren of de aangemelde steunmaatregelen geschikt waren om de economische crisis het hoofd te bieden en ook overigens in overeenstemming waren met de Tijdelijke Kaderregeling. Nederland heeft van de geboden gelegenheid gebruik gemaakt en zowel een algemeen Nederlands nationaal kader voor het tijdelijk verlenen van beperkte steunbedragen, als een Tijdelijk kader voor beperkte steun in de landbouwsector vastgesteld.

De Tijdelijke Kaderregeling en de daarop gebaseerde Nederlandse Tijdelijke Kaders voor beperkte steun lopen af op 31 december 2010. Hoewel de economische situatie sinds de invoering van de Tijdelijke Kaderregeling aanmerkelijk is verbeterd, is de Europese Commissie tot de conclusie gekomen dat verlenging noodzakelijk is. De Europese Commissie is daarom een consultatie gestart over een voorstel om de looptijd van de Tijdelijke Kaderregeling met een jaar te verlengen en inhoudelijk aan te passen.

Onder de huidige Tijdelijke Kaderregeling is beperkte staatssteun die niet gericht is op een specifiek doel mogelijk. De Europese Commissie wil vanaf 1 januari 2011 echter strengere voorwaarden verbinden aan beperkte staatssteun. Met name dienen de steunmaatregelen gericht te zijn op investeringen die bijdragen tot een duurzame economie op lange termijn door levensvatbare bedrijven te ondersteunen. Lidstaten die gebruik willen maken van de nieuwe Tijdelijke Kaderregeling zullen moeten aantonen dat de maatregelen die zij hebben aangemeld noodzakelijk, passend en evenredig zijn om een ernstige verstoring van de economie op te heffen en dat aan alle voorwaarden van de nieuwe Tijdelijke Kaderregeling is voldaan.

De nieuwe Tijdelijke Kaderregeling is er duidelijk op gericht om voor ondernemingen de toegang tot financiering te verbeteren en de huidige grote risicoaversie bij de banken te verminderen. De Europese Commissie wil daarom een aantal specifieke steunmaatregelen mogelijk maken:

I)        Steun in de vorm van garanties

II)       Steun in de vorm van rentesubsidies

III)     Steun voor de productie van groene producten

IV)     Steun voor kortlopende exportkredietverzekeringen

Om steun voor kortlopende exportkredietverzekeringen te kunnen geven, moet een lidstaat op basis van een marktverslag wel aantonen dat er op de particuliere verzekeringsmarkt geen dekking beschikbaar is. Als de Europese Commissie de argumenten van de lidstaat accepteert, zal, mits de marktomstandigheden niet wijzigen, gedurende twee jaar steun gegeven mogen worden voor kortlopende exportkredietverzekeringen.

Net als ten aanzien van de huidige Tijdelijke Kaderregeling, zijn de lidstaten verplicht dossiers aan te leggen van staatssteun die in het kader van de nieuwe Tijdelijke Kaderregeling wordt verleend en is zowel steun aan ondernemingen in moeilijkheden als cumulatie met de-minimissteun uitgesloten. Wel is opvallend dat de nieuwe Tijdelijke Kaderregeling geen beperking bevat voor de landbouwsector. Gezien de huidige regeling en het strenge beleid van de Europese Commissie, had dat voor de hand gelegen.

Als de nieuwe Tijdelijke Kaderregeling wordt ingevoerd, is het afwachten of Nederland van de geboden mogelijkheid gebruik maakt.