1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Wijzigen huwelijkse voorwaarden en beleggings B.V.

Wijzigen huwelijkse voorwaarden en beleggings B.V.

Als u komt te overlijden en u heeft een B.V. waarin geen onderneming zit, maar effecten of onroerend goed, krijgt u niet alleen te maken met erfbelasting, maar ook met aanmerkelijk belangheffing (ab-heffing). Bij uw overlijden moet dan 25% ab-heffing worden betaald over de waarde van de aandelen op overlijdensdatum verminderd met de verkrijgingsprijs. Deze heffing kan flink oplopen en er wordt meestal geen rekening mee gehouden.Als u op huwelijkse voorwaarden bent gehuwd en alle aandelen zijn...
Leestijd 
Auteur artikel Ineke Meuwese
Gepubliceerd 27 maart 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Als u komt te overlijden en u heeft een B.V. waarin geen onderneming zit, maar effecten of onroerend goed, krijgt u niet alleen te maken met erfbelasting, maar ook met aanmerkelijk belangheffing (ab-heffing). Bij uw overlijden moet dan 25% ab-heffing worden betaald over de waarde van de aandelen op overlijdensdatum verminderd met de verkrijgingsprijs. Deze heffing kan flink oplopen en er wordt meestal geen rekening mee gehouden.

Als u op huwelijkse voorwaarden bent gehuwd en alle aandelen zijn van u, dan betekent dit dat er over het hele ab-pakket moet worden afgerekend. Om dit te voorkomen kunt u ervoor kiezen om de huwelijkse voorwaarden te wijzigen of op te heffen zodat bij het overlijden van de aandeelhouder maar de helft van de aandelen in de ab-heffing wordt betrokken. De belastingheffing over de andere helft kan dan worden uitgesteld tot na het tweede overlijden. In het zicht van overlijden kan er ook worden gekozen om alle aandelen op naam van de langstlevende te zetten, zodat de heffing geheel wordt uitgesteld.

Doordat er geen goedkeuring van de rechter meer nodig is voor het wijzigen van huwelijkse voorwaarden kan het wijzigen van de huwelijkse voorwaarden snel worden geregeld.