Naar Aanbesteding & Mededinging

Mededinging 

Het mededingingsrecht is gericht op het waarborgen van effectieve concurrentie tussen ondernemingen. Gedragingen van ondernemingen of ondernemersverenigingen die de mededinging merkbaar beperken zijn daarom in beginsel verboden (het kartelverbod). Ondernemingen met een economische machtspositie op de relevante markt mogen hun machtspositie niet misbruiken ten koste van concurrenten en/of consumenten.

Mededinging en staatssteun - hero - reddingsboei

Onze specialisten

Sjaak van der Heul 
Sjaak van der Heul 
Advocaat - Senior
Aanbesteding & Mededinging
Bekijk
Tony van Wijk 
Tony van Wijk 
Advocaat - Partner
Aanbesteding & Mededinging
Bekijk

Ondersteuning bij alle aspecten van het mededingingsrecht

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op naleving van het mededingingsrecht in Nederland. De Europese Commissie ziet toe op mededingingsbeperkende gedragingen die de handel tussen de EU-lidstaten ongunstig kunnen beïnvloeden. De toezichthouders kunnen hoge boetes opleggen voor overtreding van het mededingingsrecht.

Dirkzwager kent de wereld van zowel de toezichthouders als het bedrijfsleven van binnenuit. Onze specialisten geven advies over alle aspecten van het mededingingsrecht en begeleiden ondernemingen, om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan zowel het Nederlands mededingingsrecht als het Europees mededingingsrecht.

Mededinging en staatssteun_Dirkzwager_2personen

Mededinging en samenwerkingsverbanden 

Samenwerkingen tussen ondernemingen kunnen aanzienlijke voordelen opleveren, zoals kostenbesparingen en bundeling van kennis en middelen. Het is van belang om een samenwerking zo in te richten dat deze geen ongeoorloofde concurrentiebeperking als doel of gevolg heeft.

Fusies en overnames, volwaardige joint ventures en bepaalde vergaande samenwerkingsovereenkomsten moeten daarom vooraf bij de Europese Commissie, de ACM en/of de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gemeld worden, als bepaalde (omzet)drempels worden overschreden. Op andere samenwerkingsvormen is als uitgangspunt het kartelverbod van toepassing. 

De mededingingsrechtadvocaten van Dirkzwager zijn expert op het gebied van samenwerkingsverbanden. Zij hebben brede ervaring met de begeleiding van meldingstrajecten en het tot stand brengen van toelaatbare samenwerkingen tussen ondernemingen.

Mededinging en staatssteun_handenschudden_2

Digital Markets Act

De Digital Markets Act (DMA) is op 1 november 2022 van kracht geworden. Deze wet legt specifieke verplichtingen op aan aangewezen poortwachters voor digitale platforms, zoals aanbieders van online sociale netwerkdiensten en zoekmachines. Zij moeten zich houden aan regels die onder andere het bundelen van data verbieden en het bevoordelen van eigen diensten ('self-preferencing') voorkomen. Daarnaast verplicht de DMA deze poortwachters om transparant te zijn naar haar gebruikers en zogenaamde ‘interoperabiliteit’ te faciliteren. Dit houdt in dat verschillende systemen met elkaar moeten kunnen samenwerken en gegevensuitwisseling mogelijk is.

Poortwachters moeten aan de Commissie laten zien dat zij aan hun verplichtingen voldoen. Ondernemingen die hinder ondervinden van poortwachters kunnen zich tot de Commissie richten met een klacht en/of een civielrechtelijke schadeprocedure starten.

Mededinging en staatssteun_vrouw_lachen_ipad_3
Algemeen contact

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening of heeft u een vraag?

Direct contact met een van onze specialisten?

Onze advocaten, notarissen en fiscalisten werken nauw met elkaar en met u samen. Vanuit een brede blik, leveren we deskundig advies en concrete oplossingen die écht verder helpen. 

  • Betrokken specialisten
  • Pragmatische aanpak
  • Persoonlijk en snel contact
Bekijk iedereen
Bekijk iedereen

Staatssteun

Overheden en overheidsbedrijven zijn gebonden aan de staatssteunregels als zij steun willen verlenen aan ondernemingen. Ondernemingen die steun ontvangen van overheden, kunnen daarmee concurrentievoordelen behalen ten opzichte van andere ondernemingen. Het staatssteunrecht kent een ruim toepassingsbereik: het omvat zowel de (indirecte) toekenning van financiële middelen als de verlichting van bepaalde lasten voor de onderneming.

Overheden mogen staatssteun pas verstrekken als zij hun voornemen tot het verlenen van staatssteun hebben gemeld bij de Europese Commissie en de Commissie de maatregel heeft goedgekeurd. Onrechtmatig verleende staatssteun dient te worden teruggevorderd van de ontvanger.

 

Mededinging en staatssteun_gebouwen_zonsondergang_4

Wettelijk kader en advies voor staatssteun

Veel steunmaatregelen kunnen profiteren van groepsvrijstellingen en andere uitzonderingen op de meldingsverplichting. Voorbeelden hiervan zijn de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) en het vrijstellingsbesluit voor Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB). In sommige gevallen kan staatssteun worden voorkomen. Daarnaast is het rechtmatig verstrekken van staatssteun of het aanvechten van onrechtmatige staatssteun relevant voor (semi-)overheden en ondernemingen.

Mededinging en staatssteun_vijver_gebouw_5

Wet markt en overheid

Als overheden zelf producten of diensten op een markt willen aanbieden, dienen zij zich te houden aan de regels vastgelegd in de Wet markt en overheid. Om te voorkomen dat een ongelijk speelveld ontstaat tussen overheden en ondernemingen, dienen overheden zich te houden aan vier gedragsregels:

  • Integrale kosten doorberekening
  • Bevoordelingsverbod
  • Gegevensgebruik
  • Functiescheiding

Dirkzwager heeft een bewezen track record in het succesvol adviseren en in rechte verdedigen van overheden (ook) met betrekking tot de Wet markt en overheid.

Mededinging en staatssteun_machines_6

Ontdek alle kennisartikelen

Blijf op de hoogte van nieuws en actuele onderwerpen in het vakgebied en vindt verdiepende kennis, inzichten en praktische tips.

Artikel
Aanbesteding & Mededinging

Annotatie in Jurisprudentie Aanbestedingsrecht (JAAN) over wezenlijke wijziging bij verstrijken contractuele termijn

4 augustus 2024 - In het tijdschrift Jurisprudentie Aanbestedingsrecht (JAAN 2024/77, afl. 4) is een noot van Tony van Wijk en Mathijs Jonkers verschenen over de vraag of het...
Artikel
Aanbesteding & Mededinging

Gemeenten en zorgaanbieders opgelet: AMvB reële prijzen Jeugdwet per 1 juli in werking getreden

7 juli 2024 - Op 1 juli 2024 is de AMvB reële prijzen Jeugdwet (‘AMvB’) in werking getreden. Met deze AMvB worden voor gemeenten nadere regels gesteld omtrent het...
Artikel
Aanbesteding & Mededinging

Boete voor kartelvorming bij aanbestedingen: het belang van onmiddellijk distantiëren van ontvangen concurrentiegevoelige informatie

26 mei 2024 - [authors value=' ' /] De ACM heeft in 2020 een boete opgelegd aan twee dakdekkers in Amsterdam die hun inschrijfprijs in het kader van een aanbesteding...
Artikel
Aanbesteding & Mededinging

Verstrijken contractueel overeengekomen termijn levert geen wezenlijke wijziging op

17 maart 2024 - Het verstrijken van een overeengekomen contractuele termijn levert volgens de Utrechtse voorzieningenrechter in beginsel geen materiële wijziging op van de...
Artikel
Aanbesteding & Mededinging

ACM mag Marktverkenning naar ICT in de zorg (en de rol van Chipsoft) alsnog publiceren

11 januari 2024 - Op 21 november 2023 heeft de ACM de Marktverkenning ICT in de zorg gepubliceerd die KPMG in 2020 voor haar heeft uitgevoerd. Publicatie heeft even op zich...