Overplaatsing binnen een onderneming

11 mei 2021
In dit vijfde artikel gaan wij in op de verblijfsvergunning voor arbeid in het kader van een overplaatsing binnen een onderneming (concern).
In dit artikel

Voorwaarden

De verblijfsvergunning voor arbeid in het kader van een overplaatsing binnen een onderneming is bedoeld om buitenlandse werknemers van een buiten de EU gevestigde onderneming, over te plaatsen naar een onderdeel van die onderneming in Nederland. De volgende voorwaarden gelden voor deze verblijfsvergunning:

(1) Leidinggevende, specialist of trainee-werknemer

De buitenlandse werknemer moet gaan werken als leidinggevende, specialist of trainee-werknemer.

(2) Eerdere overplaatsing

De werknemer mag niet korter dan zes maanden voor de aanvraag al eens zijn overgeplaatst naar Nederland.

(3) Drie maanden in dienst

De buitenlandse werknemer is ten minste drie maanden in dienst bij de buiten de EU gevestigde onderneming.

(4) Arbeidsovereenkomst

De buitenlandse werknemer moet een arbeidsovereenkomst met de buiten de EU gevestigde onderneming hebben.

(5) Kwalificaties en ervaring, of diploma

De buitenlandse werknemer moet de kwalificaties en ervaringen bezitten die vereist zijn als leidinggevende of specialist, of in het bezit zijn van een masterdiploma op Hbo-niveau of universitair niveau (en een trainee-overeenkomst als hij als trainee gaat opereren).

(6) Erkenning beroepskwalificaties

Indien de buitenlandse werknemer een gereglementeerd beroep gaat uitoefenen moet hij beschikken over een erkenning van de beroepskwalificaties.

(7) Wettelijk minimum en marktconform

De arbeidsvoorwaarden, arbeidsverhoudingen en arbeidsomstandigheden liggen ten minste op het niveau van het wettelijke minimum en zijn marktconform.

(8) Nederlandse vestiging

De werkgever of Nederlandse vestiging voert een economische activiteit uit. De Nederlandse vestiging mag niet opgericht zijn met als belangrijkste doel het overplaatsen van personen.

(9) Hoofdverblijf en langst durende verblijf

De buitenlandse werknemer heeft op het tijdstip van de overplaatsing zijn hoofdverblijf buiten de EU. Daarnaast moet Nederland gelden als lidstaat waar de buitenlandse werknemer over het geheel genomen het langst durende verblijf tijdens de overplaatsing heeft.

(10) Geen afwijzingsgrond

Er mag geen afwijzingsgrond in de zin van art. 16 lid 1 onder a t/m g van de Vreemdelingenwet aanwezig zijn.

(11) Geen sanctie

De werkgever heeft in de periode van maximaal vijf jaar voorafgaande aan de aanvraag geen sanctie opgelegd gekregen wegens het overtreden van art. 2 van de Wet arbeid vreemdelingen of wegens het niet of onvoldoende afdragen van loonbelasting, premies voor de werknemersverzekeringen of premies voor de volksverzekeringen.

Kosten, beslistermijn en geldigheidsduur

De verblijfsvergunning moet worden aangevraagd bij de IND. De IND heeft drie maanden de tijd om te beslissen op de aanvraag. De IND brengt voor de aanvraag € 350,- in rekening. De geldigheidsduur van de verblijfsvergunning is drie jaar voor leidinggevenden en specialisten en één jaar voor trainees.

Gerelateerd

Personeelstekort zorg: aandachtspunten bij de inzet van mantelzorgers

Personeelstekort in de zorg: aandachtspunten bij de inzet van mantelzorgers

De zorgsector kampt al jaren met een groeiend tekort aan personeel. Prognoses voorspellen dat dit tekort alleen nog maar zal oplopen. Terwijl werving in...
Bent u voorbereid op de Wet Loontransparantie?

Bent u als zorgwerkgever voorbereid op de Wet implementatie Richtlijn loontransparantie?

Ondanks jarenlange inspanningen gericht op gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen en het verkleinen van de loonkloof, volgt uit onderzoek dat deze...
Midlancing als alternatief voor zzp-inhuur: wat moet u weten?

Midlancing als alternatief voor zzp-inhuur: wat moet u weten?

De discussie over de kwalificatie van arbeidsrelaties zorgt ervoor dat veel organisaties kritisch kijken naar de wijze waarop zij omgaan met het inhuren van...

Aftellen naar 7 juni 2026: wat de Richtlijn gelijke beloning betekent voor uw organisatie

Jaarlijks rapporteren over beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen, genderneutrale vacatures opstellen, sollicitanten niet meer vragen naar hun...
Pensioencompensatie invaartmoment wtp

Zorg dat je pensioencompensatie niet misloopt bij het invaarmoment in de Wet Toekomst Pensioenen

Met de invoering van de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp), die op 1 juli 2023 in werking is getreden, worden pensioenfondsen verplicht om per uiterlijk 1 januari...
DBA-dossier

Wijzigingen in het DBA-dossier: wat u nu moet weten en doen

Afgelopen vrijdag, 21 februari, heeft de Hoge Raad antwoord gegeven op prejudiciële vragen in de Uber-procedure. Deze vragen gingen over de beoordeling van...
No posts found