De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Actie met "gratis" weggeven van cadeau misleidend?

Actie met "gratis" weggeven van cadeau misleidend?

Denksport organiseert een actie waarbij een "gratis" trolley als cadeau wordt weggegeven in combinatie met een abonnement. Mag dat?
Auteur artikel Joost Becker
Gepubliceerd 23 november 2018
Laatst gewijzigd 23 november 2018
Leestijd 

Reclame misleidend?

Geklaagd wordt dat de volgende reclame-uiting misleidend is: een banner op de website van adverteerder, waarin staat (voor zover relevant voor de klacht):

“ACTIE: DENKSPORT TROLLEYEen tweejarig abonnement met 

10% KORTING

bestel nu”.

Links in de banner staat, omcirkeld:
“+ GRATIS

TROLLEY

T.W.V. € 21,95”.

Juridische beoordeling reclame

Volgens de uitspraak van de Reclame Code Commissie wordt door de vermelding “Gratis trolley t.w.v. € 21,95” "onmiskenbaar de indruk gewekt dat men de trolley cadeau krijgt wanneer men een tweejarig abonnement afsluit. Klager betwist dat de trolley “gratis” is. De Commissie overweegt als volgt.  

Een abonnement op 26 edities van Denksport kost € 67,35. Een abonnement van eveneens 26 edities mét de trolley kost € 86,80. Hieruit volgt dat de trolley niet “gratis” is. Immers, indien de trolley “gratis” zou zijn, dan zou het abonnement van 26 edities mét de trolley ook € 67,35 moeten kosten. Reeds om die reden is de uiting in strijd met artikel 8.5 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) en punt 19 van de bij dit artikel behorende bijlage 1. Op grond van het voorgaande is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC."

Conclusie

De reclame-uiting is dus in strijd met artikel 7 van de NRC. De adverteerder wordt aanbevolen om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

De les hieruit is dat men niet de suggestie mag wekken in reclame dat men een cadeau krijgt als er in wezen moet worden bijbetaald (via -in dit geval- een abonnementsconstructie).

Joost Becker, advocaat reclamerecht