Auteursrecht. Wat is het? Hoe krijg je het? Welke bescherming levert het op?

19 september 2014, laatst geüpdatet 11 september 2024
Auteursrechten of copyrights beschermen creatieve prestaties. Auteursrechten kunnen rusten op vele soorten objecten, zoals tekeningen, tekst, afbeeldingen, foto's, software, huisstijl, muziek, film, kunst en de vorm van producten. Auteursrechtelijke bescherming geldt ook op internet.
Joost Becker 
Joost Becker 
Advocaat - Partner
In dit artikel

Auteursrechten of copyrights beschermen creatieve prestaties. Auteursrechten kunnen rusten op vele soorten objecten, zoals tekeningen, tekst, afbeeldingen, foto's, software, huisstijl, muziek, film, kunst en de vorm van producten. Auteursrechtelijke bescherming geldt ook op internet.

Wat is auteursrecht?

Het auteursrecht is het recht van de maker op een werk dat een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt. Anders gezegd, het moet gaan om werken met een eigen, intellectuele schepping. Bescherming van ideeën is mogelijk indien deze concreet zijn uitgewerkt.

Iedere persoon kan auteursrechten bezitten, zowel ondernemingen, bedrijven en instellingen als natuurlijke personen. Makers van werken kunnen daarnaast ook persoonlijkheidsrechten bezitten, denk aan het recht op naamsvermelding en verzetsrecht tegen wijzigingen of aantasting van een werk.

Voor auteursrechten kunnen licenties worden uitgegeven of verkregen, en de overdracht van auteursrechten is mogelijk. Met deze exploitatie van auteursrechten wordt geld verdiend via royalty inkomsten.

Auteursrecht. Hoe krijg je het?

Registratie van auteursrechten is niet nodig. Auteursrechten ontstaan automatisch wanneer het werk wordt gemaakt. Het vastleggen van de datum van het werk en het gebruik van een copyright notice kan helpen te bewijzen wanneer het werk is onstaan. De bescherming van het auteursrecht duurt in beginsel 70 jaar.

Auteursrecht. Welke bescherming levert het op?

Wanneer een derde zonder toestemming van de auteursrechthebbende het werk verveelvoudigt, bewerkt of openbaar maakt, dan kan de rechthebbende daar tegen optreden. Dat geldt ook indien de persoonlijkheidsrechten van de auteur worden geschonden. Meestal volgt het bewijs van ontlening uit de overname van auteursrechtelijk beschermde elementen van het werk. De rechter oordeelt uiteindelijk tijdens een juridische procedure of sprake is van inbreuk op auteursrechten.

Meer weten over het auteursrecht?

De advocaten van Dirkzwager adviseren en procederen regelmatig over het auteursrecht, makerschap en persoonlijkheidsrechten. Wij verlenen tevens juridische bijstand tijdens procedures over inbreuk op auteursrechten. Ook zijn wij gespecialiseerd in de overdracht van auteursrechten en het opstellen van licentieovereenkomsten.

Bij vragen over het auteursrecht, direct advies of rechtsbijstand, neemt u contact op met ons advocatenkantoor.

Gerelateerd

Juridische en fiscale aandachtspunten van overdracht van IE-rechten binnen een groep

In deze blog gaan wij in op de positionering van Intellectuele eigendomsrechten (‘IE-rechten’), zoals auteursrechten, octrooirechten en merkrechten, binnen de...

Uiting “klimaatneutraal” misleidend: strenge uitleg door de rechter!

Het Duitse Bundesgerichtshof beoordeelt advertentie “klimaatneutraal” door snoepproducent, en legt de reclameregels voor milieuclaims streng uit...

Misleidend advertenties op Google Shopping?

Wat mag er wel en niet via Google Shopping worden geadverteerd? Een rechtszaak zaak over prijsreclames geeft inzicht in de vraag of er al dan niet sprake is...

De nieuwe ecodesign verordening (ESPR) is van kracht! Een introductie.

De verordening voor een milieuvriendelijk ontwerp van duurzame producten (‘Ecodesign for Sustaintable Products Regulation’, oftewel ‘ESPR’) is op 18 juli 2024...

Tour de France in de wielen gereden door ‘TOUR DE X’-merk

De naam Tour de France is beschermd door meerdere merkrechten, maar kan de registratie van het TOUR DE X-merk door een fitnessketen niet voorkomen.

Boetes voor nepkortingen; 'van-voor' prijsreclame aangepakt door ACM!

De Autoriteit Consument en Markt legt bedrijven boetes op voor nepkorting; onjuiste 'van-voor' prijzen, foutieve doorgestreepte prijzen en afprijzing!
No posts found