1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Energieakkoord – lokale duurzame energie

Energieakkoord – lokale duurzame energie

 In het energieakkoord wordt onderkend dat wetgeving voldoende ruimte moet bieden om de gewenste nieuwe ontwikkelingen van de lokale productie van duurzame energie mogelijk te maken. De wetgever gaat onderzoeken of aanpassing in de wetgeving noodzakelijk is op onder andere de navolgende terreinen.TransportkostenDe Autoriteit Consument en Markt stelt jaarlijks de transport- en aansluittarieven vast die een regionale netbeheerder ten hoogste mag berekenen voor de uitvoering van zijn taken...
Leestijd 
Auteur artikel Maarten Kole
Gepubliceerd 19 september 2013
Laatst gewijzigd 16 april 2018
 

In het energieakkoord wordt onderkend dat wetgeving voldoende ruimte moet bieden om de gewenste nieuwe ontwikkelingen van de lokale productie van duurzame energie mogelijk te maken. De wetgever gaat onderzoeken of aanpassing in de wetgeving noodzakelijk is op onder andere de navolgende terreinen.

Transportkosten
De Autoriteit Consument en Markt stelt jaarlijks de transport- en aansluittarieven vast die een regionale netbeheerder ten hoogste mag berekenen voor de uitvoering van zijn taken (genoemd in artikel 16 lid 1 Elektriciteitswet). Deze tarieven verschillen per netbeheerder. Een toename van decentrale duurzame energie noopt tot investeringen in het distributienetwerk. Deze investeringen zijn van invloed op de vast te stellen transport- en aansluittarieven. Afnemers in een gebied met veel decentrale duurzame energie zouden hierdoor nadeel kunnen ondervinden. Gekeken wordt of het wenselijk is dat kleinverbruikers overal in Nederland dezelfde transportkosten gaan betalen voor hun elektriciteit.

Uitbreiding elektriciteitsnet
Het kabinet heeft 11 gebieden aangewezen waar grote windmolenparken op land mogen komen. De wetgever wil analyseren of  het noodzakelijk is om de netbeheerders de taak te geven om het net uit te breiden tot die locaties waarin in de structuurvisie wordt voorzien in duurzame energieopwekking. Aanleg vindt alleen plaats wanneer realisatie van het project zeker is, dan wel de kosten van de netbeheerder volledig kunnen worden gedekt uit de gereguleerde tarieven. Het doel is om de aansluitkosten van duurzame energie-installaties op die manier te reduceren.

Productie Installatie Register
Het Productie Installatie Register (PIR) is een landelijk meldpunt waar consumenten en bedrijven hun duurzame decentrale productie-installatie kunnen aanmelden. Dit geldt voor zonnepanelen, HRe-ketels, warmtekrachteenheden, windturbines, biomassa-installaties en kleinschalige waterkrachtcentrales. De gegevens worden gebruikt door de netbeheerder om het elektriciteitsnet optimaal te beheren. Het is de bedoeling dat netbeheerders deze informatie geanonimiseerd beschikbaar stellen ten behoeve van de energietransitie, zoals voor energiebesparingsdiensten.

Vergunningverlening
De vergunningverlening voor decentrale duurzame energieprojecten in het kader van de omgevingswet wordt vereenvoudigd. Indien de vergunningsaanvraag uitsluitend betrekking heeft op de duurzame energie-installatie, wil de wetgever de aanvrager niet meer verplichten om met betrekking tot het gehele bedrijf een (hernieuwde) aanvraag te doen. De aanvrager hoeft dan slechts de gegevens te verstrekken ten aanzien van de betreffende duurzame energie- installatie.