1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Foutieve inschrijving ongeldig

Foutieve inschrijving ongeldig

Een vergissing in een inschrijving kan nare gevolgen hebben voor zowel de inschrijver als de aanbestedende dienst bij gunning. In een recent gepubliceerd vonnis van de Haagse voorzieningenrechter wordt geoordeeld dat een aanbestedende dienst niet mocht gunnen aan de inschrijver waarvan evident duidelijk was dat die een fout in de inschrijving had gemaakt.  (Vzr. Rb. ’s-Gravenhage 29 maart 2011, LJN: BQ2354).De zaakDe gemeente Katwijk heeft een onderhandse aanbesteding gehouden voor twee werke...
Leestijd 
Auteur artikel Joris Bax (uit dienst)
Gepubliceerd 26 mei 2011
Laatst gewijzigd 16 april 2018

Een vergissing in een inschrijving kan nare gevolgen hebben voor zowel de inschrijver als de aanbestedende dienst bij gunning. In een recent gepubliceerd vonnis van de Haagse voorzieningenrechter wordt geoordeeld dat een aanbestedende dienst niet mocht gunnen aan de inschrijver waarvan evident duidelijk was dat die een fout in de inschrijving had gemaakt.  (Vzr. Rb. ’s-Gravenhage 29 maart 2011, LJN: BQ2354).


De zaak

De gemeente Katwijk heeft een onderhandse aanbesteding gehouden voor twee werken met betrekking tot groenonderhoud. De aanbesteding werd gehouden op basis van het ARW 2005. Het gunningscriterium was de laagste prijs. Het groenonderhoud was in drie onderhoudsniveaus verdeeld:  hoog, basis en laag. Voor deze niveaus konden inschrijvers een aanbieding doen.


Een van de inschrijvers was aannemingsbedrijf Jonker. Jonker heeft ingeschreven op beide werken voor alle drie de onderhoudsniveaus. Op de dag van de aanbesteding heeft Jonker de gemeente echter telefonisch bericht dat zij abusievelijk de prijzen van de onderhoudsniveaus hoog en laag (in beide inschrijvingen) heeft verwisseld, maar dat zij haar aanbieding gestand zal doen. Bij brief bericht de gemeente aan alle inschrijvers dat beide werken aan Jonker zullen worden gegund.


Inschrijver Wallaard maakt bij de gemeente bezwaar. Zij stelt dat op basis van reële concurrerende prijzen de aanbieding van Jonker niet te verklaren is. Wallaard concludeert dat het niet anders kan dan dat de prijzen van Jonker zijn verwisseld. De gemeente bericht Wallaard dat zij bij haar gunningsbeslissing blijft.


Dit was voor Wallaard reden de gemeente in kort geding te betrekken. Wallaard voert aan dat de inschrijving van Jonker ongeldig is, nu overduidelijk de prijzen van variant 1 en 3 zijn verwisseld. De gemeente voert verweer en stelt dat er hooguit sprake is van een vergissing die gunning niet in de weg zou moeten staan.


Het vonnis

Kern van het geding is de vraag of de gemeente terecht de beide werken aan Jonker heeft gegund. Daarvoor dient eerst beoordeeld te worden of Jonker geldig heeft ingeschreven. Van belang is of objectief vastgesteld kan worden of Jonker een vergissing heeft gemaakt. De rechter oordeelt dat dit zo is. Vaststaat dat de varianten in onderhoudsniveau opliepen waardoor ook de daarbij behorende prijzen in hoogte moeten oplopen. Dit is ook waar te nemen bij de daarmee corresponderende verrekenprijzen per variant. Daarnaast heeft Jonker de gemeente telefonisch medegedeeld dat zij een vergissing heeft gemaakt in de inschrijving.


De rechter oordeelt verder dat het onwaarschijnlijk is dat Jonker strategisch heeft ingeschreven nu zij de gemeente expliciet heeft medegedeeld dat zij een vergissing in de inschrijving heeft gemaakt. Al het voorgaande brengt mee dat de gemeente niet mocht uitgaan van de juistheid van de inschrijving van Jonker. Door mede te delen dat zij haar inschrijving gestand doet, heeft Jonker een keuze gekregen waar andere inschrijvers dit niet hadden. Dit is in strijd met het gelijkheidsbeginsel.


Commentaar

In deze zaak had de gemeente niet aan Jonker mogen gunnen omdat Jonker een onjuiste inschrijving had gedaan. Daarbij speelde mee dat er voor de gemeente objectieve aanknopingspunten waren waaruit die onjuistheid bleek. Van groot belang volgens de rechter was dat Jonker telefonisch had medegedeeld dat zij een onjuiste inschrijving had gedaan.


Dat Jonker de gemeente heeft medegedeeld dat zij haar inschrijving gestand doet, betekent voor de voorzieningenrechter dat Jonker een keuze had voor wat betreft de prijzen die zij wenste te offreren. Jonker had namelijk ook een beroep kunnen doen op een herstelmogelijkheid. Aangezien de gestanddoening van de inschrijving in strijd wordt geacht met het gelijkheidsbeginsel, wordt de gemeente verboden te gunnen aan Jonker.


In een situatie waarin overduidelijk vaststaat dat een inschrijver een fout heeft gemaakt in zijn inschrijving, kan het raadzaam zijn deze inschrijving buiten beschouwing te laten. Zeker in een geval waarin wordt gegund op basis van de laagste prijs kunnen andere inschrijvers mogelijk succesvol een kort geding beginnen indien de inschrijver met de foutieve inschrijving uiteindelijk toch als winnaar wordt uitgeroepen.