1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Het nut van een eigendomsvoorbehoud (1)

Het nut van een eigendomsvoorbehoud

Vaak wordt gedacht, dat de eigendom van goederen pas overgaat op het moment dat de koper betaalt. Dit is echter niet het geval, een koper van goederen wordt normaal gesproken al eigenaar hiervan op het moment van levering. Ook als de koopsom nog niet of niet helemaal is betaald. Als de koper vervolgens de rekening niet betaalt, dan staat de verkoper met lege handen. Hij is de goederen kwijt.Met een eigendomsvoorbehoud voorkomt de verkoper dat de koper eigenaar wordt zonder te betalen. Op gron...
Leestijd 
Auteur artikel Marieke van Dongen
Gepubliceerd 10 september 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Vaak wordt gedacht, dat de eigendom van goederen pas overgaat op het moment dat de koper betaalt. Dit is echter niet het geval, een koper van goederen wordt normaal gesproken al eigenaar hiervan op het moment van levering. Ook als de koopsom nog niet of niet helemaal is betaald. Als de koper vervolgens de rekening niet betaalt, dan staat de verkoper met lege handen. Hij is de goederen kwijt.

Met een eigendomsvoorbehoud voorkomt de verkoper dat de koper eigenaar wordt zonder te betalen. Op grond van het eigendomsvoorbehoud blijft de verkoper eigenaar van de geleverde goederen totdat de koper de koopprijs volledig heeft betaald. Betaalt de koper de koopprijs niet of niet volledig, dan is de verkoper gerechtigd om de goederen bij de koper terug te halen en bijvoorbeeld aan een ander te verkopen.

Een eigendomsvoorbehoud moet wel vóór of bij het sluiten van de koopovereenkomst bedongen worden, bijvoorbeeld in algemene voorwaarden, offertes, orderbevestigingen of in de koopovereenkomst. Het ontstaat dus niet vanzelf.

Ook kan er niet altijd een beroep worden gedaan op het eigendomsvoorbehoud. Zo heeft de verkoper niets aan het eigendomsvoorbehoud als de goederen door de koper zijn doorverkocht of als de goederen zijn vermengd met goederen van anderen. Ingeval van vermenging is namelijk niet meer te herleiden welke verkoper welke goederen heeft geleverd. Een verkoper doet er daarom verstandig aan om zijn goederen te voorzien van identificatienummers en op een duidelijk herkenbare manier te verpakken zodat duidelijk is welke de goederen precies door hem zijn geleverd.

Een eigendomsvoorbehoud werkt ook niet als de goederen onderdeel zijn geworden van een andere zaak, bijvoorbeeld trappers die op een fiets worden gemonteerd. De verkoper vist voorts achter het net als zijn  goederen zijn verwerkt tot een nieuwe zaak, bijvoorbeeld voegzand waarmee een muur is gemetseld.

Het eigendomsvoorbehoud blijft wel gelden als de koper failliet gaat. De curator moet de verkoper dan in de gelegenheid stellen om de goederen terug te halen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het eigendomsvoorbehoud tijdig en op de juiste manier is bedongen en zich geen van de hierboven omschreven gevallen voordoet. Ook is het van belang om op tijd contact met de curator op te nemen, voordat de goederen door hem worden verkocht. Snel handelen is hier dus van belang.