1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Het retentierecht van de (onder)aannemer

Het retentierecht van de (onder)aannemer

Het retentierecht is een machtig wapen voor een aannemer. Zeker in tijden van economische crisis waarin de betalingen van opdrachtgevers onder druk staan.
Leestijd 
Auteur artikel Robert Rijpstra MRICS
Gepubliceerd 07 juni 2010
Laatst gewijzigd 24 januari 2022

Het retentierecht verschaft een aannemer de bevoegdheid om bij de in de wet aangegeven gevallen nakoming van een verplichting tot afgifte van een zaak, zowel roerend als onroerend, aan een niet-betalende opdrachtgever op te schorten totdat de vordering is voldaan. Van belang is daarbij dat het retentierecht niet alleen een hoge voorrangspositie bij verhaal verschaft, maar dat het ook bij een eventueel faillissement van de opdrachtgever in stand blijft. Maar wat te doen wanneer een aannemer in opdracht van een niet-betalende huurder/opdrachtgever een inbouwpakket realiseert in een pand, welk inbouwpakket door natrekking eigendom van de verhuurder/eigenaar wordt? Heeft de aannemer dan nog steeds een retentierecht?

Robert Rijpstra en Linda Scheuter schreven een artikel in het Tijdschrift voor Vastgoedrecht waarin wordt ingegaan op de mogelijkheden en onmogelijkheden van het retentierecht.