1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Kan een consument 30 jaar worden gebonden aan warmtelevering?

Kan een consument 30 jaar worden gebonden aan warmtelevering?

Een afnemer die op een warmtenet is aangesloten, kan meestal niet eenvoudig overstappen op een ander systeem voor de verwarming van zijn woning. De ontwikkelingen gaan echter door. Mogelijk is er voor de afnemer over 10 jaar een aantrekkelijker alternatief. Leveranciers willen afnemers graag binden voor minimaal 30 jaar. Kan een consument op voorhand zo lang worden gebonden aan een contract? WarmtewetDe warmtewet moet nog in werking treden. Daarin staat dat een leverancier warmte moet leveren...
Leestijd 
Auteur artikel Maarten Kole
Gepubliceerd 29 augustus 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Een afnemer die op een warmtenet is aangesloten, kan meestal niet eenvoudig overstappen op een ander systeem voor de verwarming van zijn woning. De ontwikkelingen gaan echter door. Mogelijk is er voor de afnemer over 10 jaar een aantrekkelijker alternatief. Leveranciers willen afnemers graag binden voor minimaal 30 jaar. Kan een consument op voorhand zo lang worden gebonden aan een contract?

Warmtewet
De warmtewet moet nog in werking treden. Daarin staat dat een leverancier warmte moet leveren tegen redelijke voorwaarden. In de warmtewet is niets geregeld over de duur van een contract of opzegmogelijkheden.

Algemene voorwaarden
Vaak wordt er gebruik gemaakt van standaard contracten. Consumenten worden bij dergelijke contracten door de wetgever in bescherming genomen. Als uitgangspunt geldt dat een standaard contract maar voor de duur van 1 jaar mag worden aangegaan, tenzij de consument de bevoegdheid heeft de overeenkomst telkens na een jaar op te zeggen. Een bepaling die aangeeft dat een contract een looptijd heeft van meer dan een jaar, wordt vermoed onredelijk bezwarend te zijn.  

Weerleggen vermoeden
Indien een consument aangeeft dat een overeengekomen looptijd van meer dan een jaar onredelijk bezwarend is, zal de leverancier moeten aantonen dat dit in het specifieke geval niet aan de orde is. De leverancier heeft hiervoor vaak goede argumenten. Met warmtesystemen zijn immers grote investeringen gemoeid. Voor de levering van warmte gelden maximumprijzen, gebaseerd op het 'niet meer dan anders principe'. Investeringen moeten daarom worden terugverdiend over een langere periode. Indien leveringscontracten niet voor een lange periode zouden worden aangegaan, loopt de exploitant een (te) groot risico dat de investering niet kunnen worden terugverdiend. Dit heeft mogelijk ook gevolgen voor financieringsmogelijkheden.

Conclusie
Een leveringscontract van 30 jaar wordt bij consumenten vermoed onredelijk bezwarend te zijn. Een leverancier heeft goede argumenten om dit vermoeden te weerleggen. Het wachten is echter op rechtspraak hierover.