1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Leffe wint procedure tegen Brasserie effe

Leffe wint procedure tegen Brasserie effe

Het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) besluit tot gevaar voor verwarring en oordeelt dat het publiek kan menen dat de waren en diensten afkomstig zijn van dezelfde of van een economisch verbonden onderneming. Het BBIE oordeelt dat het merk Brasserie effe voor onder meer restauratie, horecadiensten en feesten niet mag worden ingeschreven. Leffe roept verschillende merken in tegen het betwiste teken Brasserie effe, met name het woordmerk LEFFE en een  beeldmerk, geschreven me...
Leestijd 
Auteur artikel Joost Becker
Gepubliceerd 08 juli 2013
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) besluit tot gevaar voor verwarring en oordeelt dat het publiek kan menen dat de waren en diensten afkomstig zijn van dezelfde of van een economisch verbonden onderneming. Het BBIE oordeelt dat het merk Brasserie effe voor onder meer restauratie, horecadiensten en feesten niet mag worden ingeschreven.

Leffe roept verschillende merken in tegen het betwiste teken Brasserie effe, met name het woordmerk LEFFE en een  beeldmerk, geschreven met gotische letters, Café Leffe.

Het BBIE oordeelt dat het dominante element van het betwiste teken “effe” is; dat is, althans in het Nederlands, een informele vorm van sommige betekenissen van “even”, hetgeen geen betekenis heeft in relatie tot de betrokken diensten, aldus het BBIE.

Het ingeroepen merk recht is een zuiver woordmerk, bestaande uit vijf letters. Het betwiste teken is een gecombineerd woord-/beeldmerk, bestaande uit de handgeschreven letters “effe”, centraal geplaatst in een halve witte cirkel, die zich op zijn beurt bevindt in een grijze, liggende rechthoek.

brasserie effe

 

 

Links onderaan dit woordelement en deze halve cirkel bevindt zich het woord “Brasserie” in veel kleinere, zwarte letters, waardoor het nauwelijks opvalt tegen de grijze achtergrond en daarom weinig impact heeft op de totaalindruk van het teken, aldus het BBIE.

De halve witte cirkel fungeert vlgens het BBIE als decor waartegen de zwarte letters “effe” afsteken en dus eveneens in het oog springen.

Het BBIE is verder is van oordeel dat voor de auditieve vergelijking (vooral) moet worden gekeken naar de uitspraak van het dominerende woordelement, te weten “effe”. Dar dominante element teken wordt volgens het BBIE nagenoeg hetzelfde uitgesproken als het ingeroepen recht; alleen de beginletter L is verschillend, maar die maakt de uitspraak niet wezenlijk verschillend.

Voor wat betreft het Café Leffe beeldmerk wordt geoordeeld dat er ook een zekere mate van begripsmatige overeenstemming valt aan te wijzen, aangezien de elementen “café” en “brasserie” nagenoeg als synoniemen gelden.

De relevante diensten waarvoor Brasserie effe wordt aangevraagd zijn volgens het BBIE in meerdere dan wel in mindere mate soortgelijk aan de diensten van een café van het ingeroepen recht. "Cafés worden immers vaak in één adem genoemd met hotels en restaurants, samen de horeca. In vele cafés wordt naast drank ook voedsel geserveerd en vele cafés stellen naast een gelagkamer ook nog andere ruimtes beschikbaar voor bijeenkomsten, vergaderingen en dergelijke. Verder beschikken de meeste pensions, hotels of herbergen tevens over een ruimte waar een drankje en/of voedsel kan worden genuttigd en zijn de voedingsmiddelen en dranken van de ingeroepen rechten complementair aan de diensten restauratie (het verstrekken van voedsel en dranken), diensten van restaurants, horecadiensten, traiteurdiensten, catering, het bereiden van maaltijden op feesten, bedrijfsfeesten, congressen, bijeenkomsten en andere evenementen, waaronder buffetten, banketten en barbecues van het betwiste teken; zonder deze waren is het immers niet mogelijk deze diensten te verstrekken."

De conclusie is dat de diensten van het betwiste teken soortgelijk zijn aan de waren en diensten van de ingeroepen rechten. De merken stemmen visueel overeen en zijn auditief sterk overeenstemmend. Verwarringsgevaar wordt dus aangenomen.

Joost Becker, advocaat merkenrecht