1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Nieuwe Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen: de belangrijkste wijzigingen op een rij

Nieuwe Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen: de belangrijkste wijzigingen op een rij

Het UWV heeft nieuwe Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen (versie april 2023) op haar website gepubliceerd. In deze blog zetten wij de belangrijkste wijzigingen en verduidelijkingen op een rij.
Leestijd 
Auteur artikel Boy Stenden
Gepubliceerd 12 april 2023
Laatst gewijzigd 12 april 2023

๐Œ๐ž๐ž๐ซ๐๐ž๐ซ๐ž ๐›๐ž๐๐ซ๐ข๐ฃ๐Ÿ๐ฌ๐ž๐œ๐จ๐ง๐จ๐ฆ๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐ซ๐ž๐๐ž๐ง๐ž๐ง

Een werkgever kan in zijn ontslagaanvraag meerdere bedrijfseconomische redenen opvoeren (bijvoorbeeld werkvermindering en een organisatorische of technische verandering). Hoewel het onzes inziens reeds voldoende duidelijk was dat de werkgever in die gevallen beide bedrijfseconomische redenen diende te onderbouwen, heeft het UWV dat verder verduidelijkt in paragraaf 1.2.1.


๐Ž๐ฉ๐ณ๐ž๐ ๐ฏ๐ž๐ซ๐›๐จ๐ ๐ณ๐ข๐ž๐ค๐ž ๐€๐Ž๐–-๐ ๐ž๐ซ๐ž๐œ๐ก๐ญ๐ข๐ ๐๐ž๐ง

In paragraaf 4.2.1 is verwerkt dat het overgangsrecht voor werknemers met de AOW-gerechtigde leeftijd naar verwachting per 1 juli 2023 zal vervallen zodat het opzegverbod vanaf die datum zes weken wordt (i.p.v. 13 weken).


๐–๐ž๐ญ ๐ฆ๐ž๐ฅ๐๐ข๐ง๐  ๐œ๐จ๐ฅ๐ฅ๐ž๐œ๐ญ๐ข๐ž๐Ÿ ๐จ๐ง๐ญ๐ฌ๐ฅ๐š๐  (๐–๐Œ๐‚๐Ž)

Het hoofdstuk over de Wet melding collectief ontslag (voorheen hoofdstuk 7, maar thans hoofdstuk 5) is geactualiseerd en uitgebreid met een aantal nieuwe paragrafen. Wij sommen de belangrijkste wijzigingen op:

๐˜œ๐˜ช๐˜ต๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜Œ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ฆ ๐˜ซ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ช๐˜ด๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ
In paragraaf 5.3.6 wordt toegelicht dat indien de werkgever eenzijdig overgaat tot een substantiรซle wijziging van essentiรซle elementen van de arbeidsovereenkomst om redenen die niet in de persoon zijn gelegen, onder beรซindiging van de arbeidsovereenkomst in de zin van de WMCO valt. Denk aan deeltijdontslag, maar ook een aanbod tot overplaatsing of herplaatsing onder de dreiging van ontslag.

๐˜–๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ค๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ค๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ
In paragraaf 5.3.7 wordt toegelicht wanneer in geval van oproep- en min-maxcontracten sprake is van beรซindiging van de arbeidsovereenkomst in de zin van de WMCO.

๐˜™๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ญ๐˜ฅ๐˜ด๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ต๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ฆ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ
Ontslagen als gevolg van faillissement vallen onder de meldingsplicht van de WMCO. Aan paragraaf 5.3.8 is toegevoegd dat dit ook geldt in het geval van ontslagen wegens toepassing van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen.

๐˜๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜ท๐˜ณ๐˜ข๐˜ข๐˜จ
Een voorlopige ontslagaanvraag telt mee voor het getalscriterium van twintig of meer voorgenomen ontslagen in de WMCO.

๐˜š๐˜ค๐˜ฉ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ
Indien de werknemer aanvoert dat het UWV de ontslagaanvragen niet mag behandelen omdat de werkgever ten onrechte het ontslag van schijnzelfstandigen niet heeft meegenomen, gaat het UWV dat niet onderzoeken. Zolang de rechter niet heeft geoordeeld dat sprake is van een arbeidsovereenkomst, telt het UWV dit niet mee voor de WMCO.

๐˜›๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ๐˜ท๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ
Paragraaf 5.7.2 licht toe dat UWV na ontvangst van een ontslagaanvraag om bedrijfseconomische redenen nagaat of binnen een periode van drie maanden sprake is van twintig of meer ontslagen waardoor een melding moet of had moeten worden gedaan. Door het tijdvak drie maanden te โ€˜verschuivenโ€™ vanaf de datum drie maanden vรณรณr indiening van de ontslagaanvraag tot de datum waarop de ontslagaanvraag is ingediend, kan bekeken worden of er een tijdvak van drie maanden is waarbinnen sprake is van collectief ontslag waardoor een melding moet of had moeten plaatsvinden.

In paragraaf 5.3.9 is onder verwijzing naar een uitspraak van het Hof van Justitie EU toegevoegd dat dit tijdvak niet beperkt is tot de periode voor of na een individueel ontslag.

Verval arbeidsplaats maar geen voornemen tot ontslag

Het komt voor dat uit een ontslagaanvraag blijkt dat de arbeidsplaats van een andere werknemer ook is vervallen maar dat de werkgever die werknemer niet binnen een tijdvak van drie maanden wil ontslaan. Paragraaf 5.7.5 licht toe dat dan voor die andere werknemer nog geen sprake is van een voornemen tot ontslag in de zin van de WMCO.ย  ย 

Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.