Dat kan veel discussies en narigheid voorkomen. In het augustusnummer van het tijdschrift Vastgoedrecht is hierover een artikel verschenen van Robert Rijpstra, vastgoedadvocaat bij Dirkzwager, waarin op deze materie nader wordt ingegaan.
Rijpstra concludeert dat verhuurders – en met name ook de makelaars van deze verhuurders – er in de praktijk verstandig aan doen om in de huurovereenkomst, of in het proces-verbaal van oplevering bij aanvang huur, nadrukkelijk te vermelden dat de reeds aanwezige zaken zoals airco-units, keukens, pantry’s, patchkasten, scheidingswanden, vloerbedekking, koelingsinstallaties, data- en telefoniebekabeling, receptiebalie, e.d. niet tot het gehuurde behoren. Het valt aan te bevelen om expliciet te vermelden dat deze zaken door de vorige huurder aan het gehuurde zijn toegevoegd en dat ze door de nieuwe huurder zijn overgenomen. De huurder is contractueel immers verplicht om alle zaken die door hem van de vorige huurder of gebruiker zijn overgenomen op eigen kosten te verwijderen. Bijkomend voordeel voor de verhuurder is dat de kosten van onderhoud, herstel en vernieuwing van door of vanwege de huurder aangebrachte toevoegingen voor rekening van de huurder komen.
Vanuit het oogpunt van de huurder bezien is het juist zaak om schriftelijk vast te leggen dat het aangeboden opleveringsniveau van het gehuurde onderdeel uitmaakt van het gehuurde, met de expliciete vermelding van de betrokken meegehuurde zaken.
Opleveringsniveau bij einde huurovereenkomst: wie betaalt?


Ontvang relevant nieuws op uw interessegebied
- Per kwartaal
- Zelf uw voorkeuren opgeven
- Makkelijk uitschrijven
Gerelateerd

Wet versterking regie volkshuisvesting (WVRV): derde nota van wijziging toegelicht

Wat is de definitie van een bouwwerk volgens de Wkb?

Circulaire bouwstoffen en milieu aannemer aansprakelijk voor onjuist gebruik staalslakken

Beëindigingsovereenkomst zonder huurbescherming

UAV 2012 (versie 2025): wat betekent dit voor de praktijk?

De Langverwachte nieuwe UAV-GC 2025: Wat is gewijzigd?
Aankomende online en live events
We delen diepgaande kennis en pragmatische inzichten over actuele onderwerpen in het vakgebied en de maatschappelijke thema's waar we dichtbij staan.
In een sneltreinvaart leiden wij u langs recente ontwikkelingen op het gebied van staatssteun. Wij hebben voor u op basis van praktische relevantie een selectie van onderwerpen gemaakt en zullen die blijven updaten.
De wereld van ESG-verslaggeving is in beweging, en deze sessie biedt essentiële inzichten in de impact van de CSRD en de dreigende veranderingen door de Europese Omnibus-wetgeving, zodat u goed voorbereid bent op de toekomst.
Wij organiseren ook events op maat. Van kleine tot grote groepen, we zorgen voor een inspirerende sessie afgestemd op uw wensen. Informeer naar de mogelijkheden.