1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Van toepassing verklaren van algemene voorwaarden naar Duits recht

Van toepassing verklaren van algemene voorwaarden naar Duits recht

Net als in Nederland hanteren ondernemingen in Duitsland algemene voorwaarden. Deze zijn rechtsgeldig als deze volgens de wettelijke regels tot onderdeel van de overeenkomst zijn verklaard en de inhoud aan de wettelijke eisen voldoet. Ondanks de vele overeenkomsten tussen de Nederlandse en Duitse wet, zijn er toch verschillen betreffende algemene voorwaarden. Zo worden algemene voorwaarden in Duitsland niet bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd. Een verwijzing naar een depot bij de Kamer va...
Leestijd 
Auteur artikel Susanne Hermsen-Pfeiffer
Gepubliceerd 18 oktober 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Net als in Nederland hanteren ondernemingen in Duitsland algemene voorwaarden. Deze zijn rechtsgeldig als deze volgens de wettelijke regels tot onderdeel van de overeenkomst zijn verklaard en de inhoud aan de wettelijke eisen voldoet. Ondanks de vele overeenkomsten tussen de Nederlandse en Duitse wet, zijn er toch verschillen betreffende algemene voorwaarden. Zo worden algemene voorwaarden in Duitsland niet bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd. Een verwijzing naar een depot bij de Kamer van Koophandel is dan ook niet mogelijk. In dit artikel wordt ingegaan op een aantal punten betreffende de toepasselijkheid van algemene voorwaarden.

Om algemene voorwaarden van toepassing te verklaren dienen deze onderdeel te worden gemaakt van de overeenkomst. Dat kan voor, of uiterlijk, tijdens het sluiten van de overeenkomst. Een verwijzing naar de voorwaarden enkel op een opdrachtbevestiging of factuur is dus niet voldoende. De wet vereist geen schriftelijke verwijzing maar op grond van bewijsredenen is echter te adviseren de verwijzing altijd schriftelijk te doen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen het verstrekken van de algemene voorwaarden aan ondernemers of consumenten. Ten opzichte van consumenten zijn strengere regels van toepassing.

Tegenover consumenten moet de verstrekker uitdrukkelijk op de toepasselijkheid van zijn voorwaarden wijzen en deze daadwerkelijk aan de consument ter hand stellen. Is een terhandstelling redelijkerwijs niet mogelijk, bijvoorbeeld in geval van overeenkomsten die massaal gesloten worden (parkeergarage, supermarkt) of bij overeenkomsten die gesloten worden per automaat (treinkaartje), dan voldoet een duidelijke openbare bekendmaking. Belangrijk is dat de consument op een redelijke manier kennis kan nemen van de algemene voorwaarden. Vervolgens moet de consument akkoord gaan met het van toepassing zijn van de algemene voorwaarden. Dit gebeurt zodra de overeenkomst tot stand komt, dus wanneer de consument bijvoorbeeld een treinkaartje uit de automaat koopt.

Weerspreekt de consument de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden, dan zijn deze niet van toepassing. In geval van massaal gesloten overeenkomsten geeft de consument zijn toestemming als de overeenkomst tot stand komt, dus wanneer de consument bijvoorbeeld een treinkaartje uit de automaat koopt.

De eisen voor het van toepassing verklaren tegenover ondernemers zijn minder hoog. De verstrekker dient aan de ondernemer kenbaar te maken dat zijn algemene voorwaarden deel uitmaken van de overeenkomst. Volgens de wettelijke regeling is het dan ook niet noodzakelijk om naar de algemene voorwaarden te verwijzen indien het in de desbetreffende branche gebruikelijk is deze te hanteren. In de praktijk ontstaan hierover regelmatig geschillen. Daarom is te adviseren ook tegenover ondernemers duidelijk op de toepasselijkheid van algemene voorwaarden te wijzen. De voorwaarden hoeven niet daadwerkelijk ter beschikking te worden gesteld. Voldoende is de mogelijkheid om kennis te nemen van de algemene voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld door een verwijzing naar de website van de verstrekker waar de voorwaarden opgeroepen en geprint kunnen worden. Ook kan de verstrekker aanbieden een kopie van zijn algemene voorwaarden toe te sturen.

Ten aanzien van overeenkomsten via internet is het noodzakelijk dat de verstrekker duidelijk naar de algemene voorwaarden verwijst en deze ter beschikking stelt op een manier waarop de ontvanger deze kan opslaan en printen. Dit kan bijvoorbeeld door een hyperlink mits deze voor het sluiten van de overeenkomst wordt getoond en direct naar de algemene voorwaarden leidt. Het advies is een aankruisoptie die de ontvanger dient aan te vinken voordat de overeenkomst tot stand komt.