1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Wtza-vergunning ook voor kleine zorgaanbieders!

Wtza-vergunning ook voor kleine zorgaanbieders!

Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. De Wtza introduceert onder meer een vergunningplicht. Kleine aanbieders van Wlz-zorg en/of Zvw-zorg zijn op dit moment uitgezonderd van de vergunningplicht. Het op 26 maart 2024 aangenomen amendement Bushoff brengt hierin verandering
Leestijd 
Auteur artikel Marieke van Dongen
Gepubliceerd 28 maart 2024
Laatst gewijzigd 29 maart 2024

Vergunning

Onder de Wtza geldt er een vergunningplicht voor:

  1. Instellingen die medisch specialistische zorg verlenen of doen verlenen.
  2. Instellingen die met meer dan tien zorgverleners zorg of een andere dienst als omschreven bij of krachtens de Wlz of de Zvw verlenen of doen verlenen.

Instellingen die met tien of minder zorgverleners Wlz-zorg of Zvw-zorg verlenen ('kleine zorgaanbieders') zijn uitgezonderd van de vergunninplicht. Zodra een kleine zorgaanbieder de grens van tien zorgverleners structureel overschrijdt, heeft zij een half jaar de tijd om een Wtza-vergunning aan te vragen.

Amendement

Op 26 maart 2024 heeft de Tweede Kamer een amendement aangenomen dat ook kleine zorgaanbieders onder de vergunningplicht brengt. De indiener van het amendement (Bushoff) is van mening dat een extra drempel om te kunnen starten met een instelling het kaf van het koren kan scheiden. Daarbij is het volgens de indiener essentieel dat instellingen die tien of minder zorgverleners hebben ook onder de vergunningplicht gaan vallen.

Inwerkingtreding

Het streven is om het amendement per 1 januari 2025 in werking te laten treden. Daarvoor moet de Uitvoeringsregeling Wtza worden aangepast.

Bestaande kleine zorgaanbieders

Bestaande kleine zorgaanbieders die vóór de inwerkingtreding van het amendement niet vergunningplichtig zijn en door het amendement wel onder de vergunningplicht komen te vallen, krijgen van rechtswege een Wtza-vergunning. Zij hoeven dus geen Wtza-vergunning aan te vragen. Nieuwe kleine zorgaanbieders die na de inwerkingtreding van het amendement over een Wtza-vergunning moeten beschikken alsmede bestaande kleine zorgaanbieders die nu al over een Wtza-vergunning moeten beschikken, dienen deze op de reguliere wijze aan te vragen.

Interne toezichthouder

Vergunningplichtige instellingen dienen in beginsel te voldoen aan de in de Wtza en het Uitvoeringsbesluit Wtza neergelegde eisen met betrekking tot de bestuursstructuur. De eisen met betrekking tot de bestuursstructuur houden in dat vergunningplichtige instellingen een onafhankelijke interne toezichthouder moeten hebben die toezicht houdt op het beleid van en de algemene gang van zaken binnen de instelling.

Kleine zorgaanbieders  worden in het Uitvoeringsbesluit Wtza uitgezonderd van de eisen met betrekking tot de bestuursstructuur. Het amendement brengt hier geen verandering in.

Contact

Wilt u weten of uw instelling vergunningplichtig is of heeft u andere vragen over de Wtza? Neemt u dan gerust contact met mij op.