1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Wat is een domeinnaamrecht?

Wat is een domeinnaamrecht?

Ondernemers gebruiken domeinnamen als vindplaats op internet voor hun website(s) en vaak als voor e-mail en op social media. Domeinnaamrecht is echter geen op zichzelf staand recht...
Leestijd 
Auteur artikel Joost Becker
Gepubliceerd 04 februari 2022
Laatst gewijzigd 04 februari 2022

Wat is een domeinnaamrecht

Een domeinnaam bestaat uit een (vaak eenvoudige) verwijzing naar een bepaalde, voor mensen lastig te onthouden, numerieke locatie op Internet. Ondernemingen kunnen zich via hun domeinnaam profileren met hun handelsnaam of met de naam (merk) van hun product of dienst, al naar gelang zij daarmee bekendheid bij het publiek genieten of willen creëren.

Er zijn verschillende topleveldomeinen (TDL’s) beschikbaar, bijvoorbeeld .nl, .com. eu, .org en .info.

Het recht op een domeinnaam of het domeinnamenrecht als zodanig is niet in de wet geregeld. In beginsel geldt dat degene die een domeinnaam register het recht op die domeinnaam heeft. Er zijn echter wel uitzonderingen op deze (hoofd)regel, met name wanneer de domeinnaam inbreuk maakt op een merkrecht of een handelsnaam van een ander.

Hoe wordt een domeinnaam verkregen?

Een domeinnaam wordt verkregen door registratie daarvan (via een provider) bij de organisatie die de gewenste domeinnaamextensie uitgeeft. Voor .nl-domeinnamen is dat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Per extensie is er maar één registratie per domeinnaam mogelijk. Daarbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Een kleine afwijking in de domeinnaam levert de mogelijkheid voor een nieuwe registratie, maar dat kan onrechtmatig zijn tegenover de houder van de domeinnaam waarvan slechts in geringe mate wordt afgeweken.

domeinnamen worden ook veel op social media kanalen gebruikt.

Wat kan niet als domeinnaam dienen?

De SIDN weigert domeinnamen die in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden. Verder zijn er soms beperkingen van meer technische aard, zoals de lengte van de domeinnaam of bepaalde type karakters die niet in de domeinnaam mogen voorkomen.

Daarnaast is het noodzakelijk om bij het kiezen van de domeinnaam vooraf te checken of die naam niet al door een ander als merk is geregistreerd of als handelsnaam wordt gevoerd.

Hoelang geldt een domeinnaam?

Het exclusieve recht op een domeinnaamregistratie geldt zolang de registratiekosten en abonnementskosten worden betaald. Dit recht kan dus in beginsel voor onbepaalde tijd gelden. Hetzelfde geldt voor de registratie van accounts en accountnamen op social media.

Tegen wie kan de domeinnaamhouder optreden?

De registratie van een domeinnaam (of social media account) geeft als zodanig geen recht op een juridische actie tegen derden. In voorkomende gevallen kan een domeinnaamhouder op grond van onrechtmatige daad via een rechtszaak optreden tegen andere domeinnamen, die nagenoeg identiek zijn en kennelijk bedoeld om voordeel te trekken uit of afbreuk te doen aan de domeinnaam van de ander. De positie van de optredende domeinnaamhouder is veel sterker indien hij ook een gelijkluidende merkrecht en/of een handelsnaamrecht aan zijn actie ten grondslag kan leggen.

Wie kan tegen de domeinnaamhouder optreden?

Houders van gelijke of overeenstemmende handelsnamen en/of merken kunnen onder omstandigheden optreden tegen domeinnaamhouders of houders van een social media-account. Zij kunnen overdracht van de domeinnaam vorderen indien het gebruik van de domeinnaam een inbreuk is op hun handelsnaam of merk. Niet ieder gebruik van het merk van een ander in een domeinnaam is echter een inbreuk.

Ook een domeinnaam die op andere gronden inbreuk maakt op rechten van een derde (rechten op eigen naam of het recht van de Staat om onder een bepaalde naam informatie te verspreiden) zal doorgaans op vordering van die ander moeten worden overgedragen.

Tips:

  • bij het kiezen van een domeinnaam is het noodzakelijk om vooraf te checken of die naam door een ander niet al als merk is geregistreerd of als handelsnaam wordt gevoerd.
  • de keuze van de extensie (.nl, .com, .eu, .info etc.) wordt bepaald door de wens (of exclusiviteit) om vindbaar zijn te in een bepaalde extensie (bijvoorbeeld .nl);
  • tegelijk weegt ook mee dat zolang uw naam nog onder veel (populaire) extensies vrij is, het aanbeveling verdient uw naam onder zoveel mogelijk van deze extensies (defensief) te registreren teneinde te voorkomen dat anderen dit doen en zo verwarring bij uw afnemers veroorzaken;
  • een domeinnaam die wordt gesteund door een merk en een handelsnaam geeft een sterkere positie dan een domeinnaam zonder die steun;
  • bij het kiezen van een merk of een handelsnaam moet ook worden gecheckt of de desbetreffende naam als domeinnaam nog vrij is in de gewenste extensie;
  • voor social media kanalen gelden in beginsel vergelijkbare regels

Joost Becker, advocaat intellectuele eigendom