1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Wat zijn bedrijfsgeheimen?

Wat zijn bedrijfsgeheimen?

Onder bedrijfsgeheimen wordt een breed scala aan knowhow en informatie verstaan. De gespecialiseerde advocaten van Dirkzwager adviseren en helpen u graag bij bescherming van uw bedrijfsgeheimen.
Leestijd 
Auteur artikel Christel Jeunink
Gepubliceerd 24 december 2021
Laatst gewijzigd 24 december 2021

Wat zijn bedrijfsgeheimen?

Onder bedrijfsgeheimen wordt een breed scala aan knowhow en informatie verstaan. Bedrijfsgeheimen kunnen betrekking hebben op technologische kennis, zoals productiewijzen en fabricageprocessen, maar ook op data, zoals klantenbestanden en marktstrategieën.

Bescherming van bedrijfsgeheimen

De bescherming van bedrijfsgeheimen is geregeld in de Wet bescherming bedrijfsgeheimen. Om informatie te kunnen beschermen als bedrijfsgeheim, moet het gaan om informatie die:

  • geheim of in ieder geval niet algemeen bekend of gemakkelijk toegankelijk is;
  • commerciële waarde heeft, en
  • onderworpen is aan redelijke maatregelen om geheim te blijven.

Deze voorwaarden zijn cumulatief. Er zal dus aan al deze voorwaarden worden voldaan om informatie als bedrijfsgeheim te kunnen beschermen.

Geheime informatie

Informatie is geheim wanneer deze niet eenvoudig toegankelijk is voor personen die zich gewoonlijk met die informatie bezig houden. Alledaagse informatie valt niet onder de definitie van geheime informatie. Ook ervaringen of vaardigheden die medewerkers opdoen tijdens hun dienstverband vallen daar niet onder.

Commerciële waarde

De informatie moet een zekere handelswaarde vertegenwoordigen om als bedrijfsgeheim te kunnen worden beschermd. Dit kan zowel feitelijke als potentiële handelswaarde zijn. Een bedrijfsgeheim heeft commerciële waarde wanneer het onrechtmatig verkrijgen ervan schadelijk is voor degene die rechtmatig over de informatie beschikt. Daar kan bijvoorbeeld sprake van zijn indien afbreuk wordt gedaan aan bepaalde belangen van de rechtmatige eigenaar, zoals zakelijke of financiële belangen.

Redelijke maatregelen

De houder van een bedrijfsgeheim moet redelijke maatregelen treffen om de informatie vertrouwelijk te houden. Die maatregelen kunnen onder meer bestaan uit technische, organisatorische en contractuele maatregelen. Als voorbeelden van technische en organisatorische maatregelen kunnen worden genoemd:

  • het gebruiken van wachtwoorden;
  • het digitaal versleutelen van gegevens (encryptie);
  • het expliciet benoemen van informatie als bedrijfsgeheim;
  • de fysieke bewaking van een bedrijfsterrein of -pand.

Contractuele maatregelen kunnen bestaan uit het opnemen van geheimhoudingsbepalingen in arbeidsovereenkomsten of -reglementen en in samenwerkingsovereenkomsten. Ook kan geheimhouding worden bedongen in geheimhoudingsovereenkomsten of NDA’s (Non Disclosure Agreements). NDA’s worden veelal in de oriënterende fase, voorafgaand aan een samenwerkingsovereenkomst, aangegaan.

Handhaving van bedrijfsgeheimen

Aan de houder van een bedrijfsgeheim staan verschillende (rechts)maatregelen ter beschikking om op te treden tegen personen die op onrechtmatige wijze over het bedrijfsgeheim beschikken, bijvoorbeeld door het bedrijfsgeheim onrechtmatig te gebruiken of openbaar te maken. In een gerechtelijke procedure kan de houder bijvoorbeeld een verbod op de openbaarmaking of het gebruik van het bedrijfsgeheim vorderen. Daarnaast heeft de houder van een bedrijfsgeheim de mogelijkheid om beslag te leggen op of afgifte te vorderen van inbreuk-makende goederen die met behulp van het bedrijfsgeheim zijn geproduceerd.

Vragen?

Heeft u vragen over bedrijfsgeheimen, bent u benieuwd of uw informatie als bedrijfsgeheim kan worden beschermd of vermoedt u dat iemand inbreuk maakt op uw bedrijfsgeheim? Neem dan gerust contact op.