De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Dossiers
  3. Merken, handelsnamen, domeinnamen: wat bieden ze u?

Merken, handelsnamen, domeinnamen: wat bieden ze u?

Herkenning door het publiek is van essentieel belang voor bedrijven. Zowel de bedrijfsnaam als de naam van de aangeboden producten en diensten moeten zich daarom onderscheiden van de namen van concurrenten. Naast de naam kan ook gebruik worden gemaakt van andere onderscheidingstekens zoals logo’s, kleuren en vormen. Hoe groter de onderscheidingskracht van de naam of het teken, hoe gemakkelijker het is om een goede marktpositie te verwerven en te behouden.

Het belang om onderscheidingstekens te beschermen

De concurrent moet niet met (nagenoeg) dezelfde naam voor zijn onderneming of product op de markt kunnen komen. Dan gaat de concurrent er immers vandoor met de vruchten van uw investeringen in naamsbekendheid en productontwikkeling. Als ondernemer wilt u exclusiviteit voor de gekozen onderscheidingstekens. Merken en handelsnamen bieden u die exclusiviteit.

Ook op internet moet uw bedrijf optimaal gevonden kunnen worden door het publiek. Een herkenbare domeinnaam – bij voorkeur uw bedrijfs- of productnaam gecombineerd met de .nl, .com of .eu extensie – is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Bij de keuze van een bedrijfs- of productnaam moet derhalve ook worden onderzocht of de overeenstemmende domeinnaam nog wel beschikbaar is. In beginsel geldt namelijk: “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”.

Het belang van deze pagina

De keuze van de juiste handelsnaam, domeinnaam en het juiste merk blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig. De gekozen naam kan al in gebruik zijn bij een ander bedrijf of ongeschikt zijn om als merk of als handelsnaam te dienen.

Op op onderstaande vervolgpagina’s worden de belangrijkste aspecten van merken, handelsnamen en domeinnamen op een rij gezet. Aangegeven wordt hoe exclusieve rechten kunnen worden verkregen en tegen wie de houder zich op grond daarvan kan beschermen. Voorts worden enkele handige tips gegeven over merken, handelsnamen en domeinnamen.

Merken, handelsnamen en domeinnamen: het beschermen waard!

De gespecialiseerde advocaten van de sectie IE-IT van Dirkzwager zijn graag beschikbaar om u met raad en daad bij te staan. Te allen tijde kunt u zich voor meer informatie omtrent de in deze brochure vermelde onderwerpen, of andere onderwerpen inzake IE- en IT-recht, wenden tot één van de advocaten van de sectie IE-IT. Op de contactpagina treft u de overige contactgegevens van de sectie.

Lees verder…

Dit artikel maakt deel uit van de serie “Merken, handelsnamen, domeinnamen: wat bieden ze u?“, die bestaat uit de volgende artikelen:

  • Merken en het merkenrecht
  • Handelsnamen en het handelsnamenrecht
  • Juridische regels rondom domeinnamen

Of bekijk hier de folder “Merken, handelsnamen en domeinnamen, wat bieden ze u?