
Zorg & Recht Lezing: De invloed van cybersecurity op governance in de zorg
Hoe groot is de invloed van cybersecurity in de zorg en is binnen uw organisatie voldoende focus op veiligheid?
De sectie Gezondheidsrecht heeft door de jaren heen een grote landelijke reputatie opgebouwd. Naast het specifieke gezondheidsrecht hebben wij ons toegelegd op diverse subspecialismen, waardoor we van alle details en elke ontwikkeling op de hoogte zijn. We staan u graag bij in uw beslissingen over fusies, samenwerkingsverbanden en governance vraagstukken. Daarnaast zijn wij goed ingevoerd in medische aansprakelijkheidskwesties. We houden ons ook veelvuldig bezig met het algemeen contractenrecht en procesrecht in de zorgsector. Een geschil met een andere zorginstelling of binnen uw maatschap? We staan voor u klaar om uw belangen te behartigen.
De zorgsector hecht grote waarde aan goede governance als resultaat van een open dialoog. Daarom is sinds 1 januari 2017 de nieuwe Governancecode Zorg van kracht. De code is ontwikkeld door de brancheorganisaties en geldt als een lidmaatschapsverplichting voor hun leden. Dit impliceert dat alle bestuurders en toezichthouders in de zorg ermee te maken krijgen. Wat betekent de nieuwe code voor uw organisatie? Hoe gaat u de code implementeren? De juridisch adviseurs gezondheidszorg van Dirkzwager beschikken over gespecialiseerde kennis om dit proces te begeleiden. Prof. mr. Louis Houwen is coauteur van de code en trad op als adviseur bij de totstandkoming ervan. Bekijk hier onze brochure over de code.
Binnen onze sectie Arbeidsrecht heeft een aantal advocaten zich speciaal verdiept in Arbeidsrecht in de zorg- en welzijnsector.
Door arbeidsrechtelijke aangelegenheden op voorhand goed te regelen, kunnen veel problemen voorkomen worden. Daarom is het raadzaam dat wij al in een vroeg stadium met u meedenken.
Intellectueel Eigendom en IT-recht (IE/IT) zijn rechtsgebieden waarmee de zorgsector steeds vaker te maken krijgt. Onze IE/IT advocaten zijn specialisten op dit gebied en volgen elke ontwikkeling in deze sector op de voet. Op het terrein van IE-rechten kunnen wij u bijstaan in zaken over merknamen, licentieovereenkomsten en geheimhoudingsverklaringen. Op IT-gebied adviseren wij u bij het opstellen en toetsen van IT-contracten, zoals leverings- of implementatiecontracten van hardware en software. Daarnaast begeleiden wij uw IT-geschillen, bijvoorbeeld bij een mislukt automatiseringprojecten of het software die niet functioneert. Ook met al uw andere IE/IT vragen kunt u bij ons terecht.
De sectie mededingingsrecht houdt zich onder andere bezig met de melding van concentraties in de zorg (fusies, overnames en joint ventures) bij de bevoegde mededingingsautoriteiten. Ook richten de advocaten van de sectie zich op het opstellen en beoordelen van samenwerkingsovereenkomsten (onder andere ten aanzien van ketenzorg) en inkoopovereenkomsten. De sectie adviseert over de naleving van wet- en regelgeving (compliance). De sectie werkt samen met één van de Nederlandse brancheorganisaties in de zorg aan het opstellen van een ‘compliancehandboek’ en in dat kader geven de advocaten van de sectie presentaties voor de leden van de brancheorganisatie over mededingingsrecht en compliance.
In de sectie overheid & vastgoed zijn 16 advocaten werkzaam. Onze expertise bestrijkt het hele vastgoedspectrum met de daarin optredende partijen inclusief ruimtelijk bestuursrecht (bestemmingsplannen/bouwvergunningen), milieu, subsidies, aanbestedingsrecht en huurrecht. Advocaten van de sectie werken een groot deel van hun tijd voor cliënten in de zorg en hebben op die manier veel ervaring opgedaan op het gebied van vastgoed(ontwikkeling) en (zorg)financiering. Daarnaast beschikt de sectie over expertise op het gebied van bouw- en aanbestedingsgeschillen inclusief proceservaring bij de burgerlijke rechter en de Raad van arbitrage voor de bouw. Tevens is veel ervaring opgedaan op het gebied van eigendom en zakelijke rechten (erfpacht/opstal) inclusief appartementsrechten alsook de beoordeling van financieringsvoorwaarden in de zorg.
Eerste hulp bij een inval of aangekondigd onderzoek door een toezichthouder: noodnummers van onze advocaten en een praktische checklist wat wie kan en mag doen.
Door een intensieve samenwerking tussen de diverse secties beschikken wij over zeer specialistische kennis van de zorgsector. Voor grotere cliënten stellen wij een team van meerdere advocaten samen. U behoudt natuurlijk altijd uw vaste aanspreekpunt.
Daarnaast hebben wij een hechte relatie met de rechtenfaculteit van de Universiteit van Tilburg. Eén van onze advocaten ondernemings- en gezondheidsrecht, Louis Houwen, is er benoemd tot bijzonder hoogleraar Privaatpubliek ondernemingsrecht.
Volg ons op Twitter
Hoe groot is de invloed van cybersecurity in de zorg en is binnen uw organisatie voldoende focus op veiligheid?
Waarop moet men letten bij het opstellen van onderzoekovereenkomsten, in het bijzonder betreffende bepalingen over (het recht op) publicaties?
Op 15 maart 2022 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) zich uitgelaten over een besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarin zij na klachten van een GGZ-aanbieder geweigerd heeft onderzoek in te stellen naar de aanmerkelijke marktmacht (AMM) van Zilveren Kruis. Het beroep is ongegrond, maar de uitspraak bevat een aantal mooie overwegingen van het CBb over de algemene toezichtstaak van de NZa inzake AMM. Hierna staan wij stil bij de de AMM-bevoegdheid van de NZa, de standpunten van de zorgaanbieder en de NZa en de overwegingen van het CBb daarover.
Het gerechtshof Arnhem Leeuwarden heeft op 15 februari 2022 een belangrijk arrest gewezen over de vraag onder welke omstandigheden een zorgverzekeraar onrechtmatig handelt door de vergoeding van bepaalde hulpmiddelen (in dit geval steun- en therapiezolen) uit de aanvullende verzekering te schrappen. Het arrest versterkt de positie van zorgaanbieders, met wiens belangen zorgverzekeraars ook bij het inrichten en afsluiten van de aanvullende verzekering rekening moeten houden.
In deze blogreeks hebben we uitgebreid stilgestaan bij verschillende aspecten van het zorgprestatiemodel. Deze nieuwe bekostigingssystematiek gaat uit van prestatiebekostiging. Men streeft hiermee naar meer eenvoud, minder administratieve lasten en een betere aansluiting op de daadwerkelijk geleverde zorg. In onze blogreeks is naar voren gekomen dat het nog maar de vraag is of het zorgprestatiemodel daadwerkelijk zorgt voor meer eenvoud en minder administratieve lasten. Wij signaleren in ieder geval een aantal knelpunten en risico’s. In dit laatste blog zullen wij die verder toelichten.
Parallel aan de invoering van het zorgprestatiemodel loopt de implementatie van het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ (hierna: LKS). Het LKS beschrijft de kwaliteitsnormen waaraan een zorgaanbieder in de curatieve GGZ moet voldoen. Het gaat daarbij met name om de rol van de regiebehandelaar en andere zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling. In dit blog nemen wij u kort mee door het LKS en beschrijven we de ontwikkelingen sinds het LKS eind 2020 gepubliceerd werd.
In deze podcast wordt ingegaan op de nieuwe Governancecode Zorg 2022 die per 1 januari 2022 in werking is getreden.
Op 17 februari 2022 is een uitspraak van de Rechtbank Den Haag gepubliceerd in een pensioenkwestie tussen een werkgever (Itsme) en een pensioenfonds (voor de Nederlandse Groothandel) over de uitleg van een pensioenreglement in relatie tot het Convenant Arbeidsongeschiktheidspensioen. Hoewel het Convenant beoogt het uitloop- en inlooprisico voor arbeidsongeschikte werknemers in geval van een baanwisseling of een einde van de uitvoeringsovereenkomst te dekken, wordt deze doelstelling niet altijd bereikt. Eenvoudigweg omdat het Convenant niet door alle pensioenfondsen geïmplementeerd is of blijkt te zijn.
Het ingroeiquotum en de wettelijke streefcijfers zijn recent ingevoerd in Boek 2 BW ten behoeve van het bereiken van meer genderdiversiteit aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven. In deze publicatie, verschenen in het tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten, gaat onze specialist Charlotte Perquin-Deelen nader in op deze nieuwe wet.
Bij fusies en overnames in de zorgsector komt veel kijken. Sectorspecifieke regels stellen partijen voor tal van specifieke juridische vraagstukken en uitdagingen. In de blogreeks ‘Aandachtspunten bij fusies en overnames in de zorg’ gaan wij in op specifieke aspecten die spelen bij fusies en overnames in de zorgsector. Dit artikel van de artikelenreeks ‘Aandachtspunten bij fusies en overnames in de zorg’ gaat over de overgang van vergunningen.
Op 1 januari 2022 zijn de Wtza (Wet toetreding zorgaanbieders) en het Uitvoeringsbesluit Wtza in werking getreden met als belangrijkste doel het verbeteren van de kwaliteit van de zorgverlening. De Wtza is van toepassing op instellingen en solistisch werkende zorgverleners die zorg als bedoeld in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg verlenen of laten verlenen.
Op 5 januari 2022 maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa) bekend dat zij een bestuurlijke boete heeft opgelegd van in totaal € 38.000 aan de coöperatie VGZ (hierna: VGZ) voor overtreding van de transparantieregels. Volgens de NZa heeft VGZ de wijziging van de tekentermijn in de zorginkoopprocedure voor paramedische zorg niet tijdig bekendgemaakt. In dit blogartikel leggen wij uit wat de transparantieregels inhouden, hoe deze zorgaanbieders beogen te beschermen en op welke wijze VGZ deze regels volgens de NZa heeft overtreden.
Bij fusies en overnames in de zorgsector komt veel kijken. Sectorspecifieke regels stellen partijen voor tal van specifieke juridische vraagstukken en uitdagingen. In de blogreeks ‘Aandachtspunten bij fusies en overnames in de zorg’ gaan wij in op specifieke aspecten die spelen bij fusie en overnames in de zorgsector. Dit artikel van de artikelenreeks ‘Aandachtspunten bij fusies en overnames in de zorg’ gaat over AGB-codes en VECOZO-registraties.