1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Gezondheidsrecht

Expertise Gezondheidsrecht

Binnen Dirkzwager heeft de gezondheidszorg onze bijzondere aandacht. Niet alleen in de regio, maar ook daarbuiten zijn wij actief voor cliënten in de zorgsector. Daaronder valt een breed scala aan opdrachtgevers, zoals (universitaire) ziekenhuizen, individuele medisch specialisten, landelijke brancheorganisaties, jeugdhulpverlening, kinderopvang, verpleeg- en thuiszorginstellingen naast nog vele andere zorginstellingen. Advocaten van verschillende secties treden al tientallen jaren op voor diverse zorgcliënten. Daardoor beschikken wij niet alleen over ruime expertise, maar ook over de benodigde affiniteit met deze sector. Door al die kennis en ervaring te bundelen kunt u bij ons terecht voor een uitgebreid pakket van juridische diensten op diverse rechtsgebieden.

Gezondheidsrecht

De sectie Gezondheidsrecht heeft door de jaren heen een grote landelijke reputatie opgebouwd. Naast het specifieke gezondheidsrecht hebben wij ons toegelegd op diverse subspecialismen, waardoor we van alle details en elke ontwikkeling op de hoogte zijn. We staan u graag bij in uw beslissingen over fusies, samenwerkingsverbanden en governance vraagstukken. Daarnaast zijn wij goed ingevoerd in medische aansprakelijkheidskwesties. We houden ons ook veelvuldig bezig met het algemeen contractenrecht en procesrecht in de zorgsector. Een geschil met een andere zorginstelling of binnen uw maatschap? We staan voor u klaar om uw belangen te behartigen.

Governancecode Zorg 2017

De zorgsector hecht grote waarde aan goede governance als resultaat van een open dialoog. Daarom is sinds 1 januari 2017 de nieuwe Governancecode Zorg van kracht. De code is ontwikkeld door de brancheorganisaties en geldt als een lidmaatschapsverplichting voor hun leden. Dit impliceert dat alle bestuurders en toezichthouders in de zorg ermee te maken krijgen. Wat betekent de nieuwe code voor uw organisatie? Hoe gaat u de code implementeren? De juridisch adviseurs gezondheidszorg van Dirkzwager beschikken over gespecialiseerde kennis om dit proces te begeleiden. Prof. mr. Louis Houwen is coauteur van de code en trad op als adviseur bij de totstandkoming ervan. Bekijk hier onze brochure over de code.

Arbeidsrecht in de zorg- en welzijnsector

Binnen onze sectie Arbeidsrecht heeft een aantal advocaten zich speciaal verdiept in Arbeidsrecht in de zorg- en welzijnsector.

Wij bieden u begeleiding op onder meer de volgende gebieden:

  • Arbeidsvoorwaarden bestuur/directies (WNT) en medisch specialisten (AMS),
  • Individuele ontslagkwesties,
  • Reorganisaties en sociaal plannen,
  • Medezeggenschap en wachtgeld en pensioen (Zorg & Welzijn, ABP).

Door arbeidsrechtelijke aangelegenheden op voorhand goed te regelen, kunnen veel problemen voorkomen worden. Daarom is het raadzaam dat wij al in een vroeg stadium met u meedenken.

IE- en IT-recht

Intellectueel Eigendom en IT-recht (IE/IT) zijn rechtsgebieden waarmee de zorgsector steeds vaker te maken krijgt. Onze IE/IT advocaten zijn specialisten op dit gebied en volgen elke ontwikkeling in deze sector op de voet. Op het terrein van IE-rechten kunnen wij u bijstaan in zaken over merknamen, licentieovereenkomsten en geheimhoudingsverklaringen. Op IT-gebied adviseren wij u bij het opstellen en toetsen van IT-contracten, zoals leverings- of implementatiecontracten van hardware en software. Daarnaast begeleiden wij uw IT-geschillen, bijvoorbeeld bij een mislukt automatiseringprojecten of het software die niet functioneert. Ook met al uw andere IE/IT vragen kunt u bij ons terecht.

Mededingingsrecht

De sectie mededingingsrecht houdt zich onder andere bezig met de melding van concentraties in de zorg (fusies, overnames en joint ventures) bij de bevoegde mededingingsautoriteiten. Ook richten de advocaten van de sectie zich op het opstellen en beoordelen van samenwerkingsovereenkomsten (onder andere ten aanzien van ketenzorg) en inkoopovereenkomsten. De sectie adviseert over de naleving van wet- en regelgeving (compliance). De sectie werkt samen met één van de Nederlandse brancheorganisaties in de zorg aan het opstellen van een ‘compliancehandboek’ en in dat kader geven de advocaten van de sectie presentaties voor de leden van de brancheorganisatie over mededingingsrecht en compliance.

Vastgoed & milieu inclusief notariële dienstverlening

In de sectie overheid & vastgoed zijn 16 advocaten werkzaam. Onze expertise bestrijkt het hele vastgoedspectrum met de daarin optredende partijen inclusief ruimtelijk bestuursrecht (bestemmingsplannen/bouwvergunningen), milieu, subsidies, aanbestedingsrecht en huurrecht. Advocaten van de sectie werken een groot deel van hun tijd voor cliënten in de zorg en hebben op die manier veel ervaring opgedaan op het gebied van vastgoed(ontwikkeling) en (zorg)financiering. Daarnaast beschikt de sectie over expertise op het gebied van bouw- en aanbestedingsgeschillen inclusief proceservaring bij de burgerlijke rechter en de Raad van arbitrage voor de bouw. Tevens is veel ervaring opgedaan op het gebied van eigendom en zakelijke rechten (erfpacht/opstal) inclusief appartementsrechten alsook de beoordeling van financieringsvoorwaarden in de zorg.

De toezichthouder staat voor de deur....wat nu?

Eerste hulp bij een inval of aangekondigd onderzoek door een toezichthouder: noodnummers van onze advocaten en een praktische checklist wat wie kan en mag doen.

Naar de checklist

Kennis bundelen

Door een intensieve samenwerking tussen de diverse secties beschikken wij over zeer specialistische kennis van de zorgsector. Voor grotere cliënten stellen wij een team van meerdere advocaten samen. U behoudt natuurlijk altijd uw vaste aanspreekpunt.

Daarnaast hebben wij een hechte relatie met de rechtenfaculteit van de Universiteit van Tilburg. Eén van onze advocaten ondernemings- en gezondheidsrecht, Louis Houwen, is er benoemd tot bijzonder hoogleraar Privaatpubliek ondernemingsrecht.

Events

 
Bekijk alle events over Gezondheidsrecht

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 540

Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza): huisartsen, tandartsen en paramedici

Op 1 januari 2022 zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), de Aanpassingswet Toetreding zorgaanbieders (AWtza), het Uitvoeringsbesluit Wtza (UbWtza) en de Uitvoeringsregeling Wtza (UrWtza) in werking getreden. De Wtza introduceert een meldplicht voor nieuwe en bestaande zorgaanbieders, een vernieuwde vergunningenprocedure die de toelatingensystematiek van de WTZi vervangt en stelt eisen aan de bestuursstructuur van vergunningplichtige instellingen (onafhankelijke interne toezichthouder). In dit blog wordt ingegaan op de gevolgen van de Wtza voor huisartsen, tandartsen en paramedici (fysiotherapeut, oefentherapeut, logopedist, ergotherapeut en diëtist).

Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza): onderaannemers

Op 1 januari 2022 zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), de Aanpassingswet Toetreding zorgaanbieders (AWtza), het Uitvoeringsbesluit Wtza (UbWtza) en de Uitvoeringsregeling Wtza (UrWtza) in werking getreden. De Wtza introduceert een meldplicht voor nieuwe en bestaande zorgaanbieders, een vernieuwde vergunningenprocedure die de toelatingensystematiek van de WTZi vervangt en stelt eisen aan de bestuursstructuur van vergunningplichtige instellingen (onafhankelijke interne toezichthouder). In dit blog wordt ingegaan op de gevolgen van de Wtza voor onderaannemers.

Jaarverantwoording Zorg: (3) Openbaarmaking, termijnen en handhaving (NZa)

De meeste zorgaanbieders moeten een openbare Jaarverantwoording publiceren. In deze blogreeks gaan wij in op het doel van de Jaarverantwoording, de reikwijdte, de inhoud, de openbaarmaking en de termijnen. Dit is deel 3: de openbaarmaking, termijnen en handhaving door de NZa.

Jaarverantwoording Zorg: (2) inhoud Jaarverantwoording

De meeste zorgaanbieders moeten een openbare Jaarverantwoording Zorg publiceren. In deze blogreeks gaan wij in op het doel van de Jaarverantwoording, de reikwijdte, de inhoud, de openbaarmaking en de termijnen. Dit is deel 2: inhoud van de Jaarverantwoording Zorg.

Arbeidsmigratie als oplossing voor personeelstekorten in de zorg (deel 5): BIG-registratie

In september 2022 maakte het UWV kenbaar dat de krapte op de arbeidsmarkt een recordhoogte had bereikt en dat in alle sectoren een tekort was aan personeel, zo ook in de zorg. De Sociaal Economische Raad (SER) voorspelde dat er de komende 20 jaar maar liefst 700.000 extra zorgprofessionals nodig zijn. Het onafhankelijke adviescollege, de Adviesraad Migratie, stuurde in september een rapport naar het kabinet waarin het aannemen van arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie (EU) als oplossing wordt genoemd voor de personeelstekorten in de zorg. In een blogreeks van vijf blogs gaan wij in op mogelijkheden in dat kader en de verplichtingen die erbij komen kijken. In deze vijfde blog gaan wij in op de BIG-registratie die de zorgverlener kan aanvragen zodra hij of zij in het bezit is van een Verklaring van vakbekwaamheid.

Jaarverantwoording Zorg: (1) Doel en reikwijdte

De meeste zorgaanbieders moeten een openbare Jaarverantwoording publiceren. In deze blogreeks gaan wij in op het doel van de Jaarverantwoording, de reikwijdte, de inhoud, de openbaarmaking en de termijnen. Dit is deel 1: doel en reikwijdte.

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in februari 2023

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (o.a. Wet verplichte ggz, Wet zorg en dwang (Wzd), zorginkoop, medische aansprakelijkheid, sociaal domein, bekostiging, patiëntenrechten, ondernemingsrecht) die in de maand februari 2023 is gepubliceerd.

Arbeidsmigratie als oplossing voor personeelstekorten in de zorg (deel 4): Verklaring van vakbekwaamheid

In september 2022 maakte het UWV kenbaar dat de krapte op de arbeidsmarkt een record-hoogte had bereikt en dat in alle sectoren een tekort was aan personeel, zo ook in de zorg. De Sociaal Economische Raad (SER) voorspelde dat er de komende 20 jaar maar liefst 700.000 extra zorgprofessionals nodig zijn. Het onafhankelijke adviescollege, de Adviesraad Migratie, stuurde in september een rapport naar het kabinet waarin het aannemen van arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie (EU) als oplossing wordt genoemd voor de personeelstekorten in de zorg. In een blogreeks van vijf blogs gaan wij in op mogelijkheden in dat kader en de verplichtingen die erbij komen kijken. Een van de verplichtingen om met een diploma behaald in een niet EU-lidstaat aan de slag te kunnen gaan bij een zorgaanbieder in Nederland, is een zogenoemde ‘Verklaring van vakbekwaamheid’. In dit vierde deel van onze blog-reeks gaan wij in op de stappen die een zorgverlener moet doorlopen ter verkrijging van deze verklaring.

Onderaannemers en de Wkkgz

Veel zorgaanbieders schakelen bij het verlenen van zorg andere zorgaanbieders (onderaannemers) in. Het hoofd-en onderaannemerschap leidt in de praktijk tot diverse juridische vraagstukken. Bijvoorbeeld over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de hoofdaannemer en de onderaannemer, de uitwisseling van patiëntgegevens en de uit de sectorspecifieke wet- en regelgeving voor onderaannemers voortvloeiende verplichtingen. In deze blogreeks gaan wij in op specifieke aspecten die spelen bij hoofd- en onderaannemingsconstructies in de zorgsector. Dit artikel gaat over onderaannemers en de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (‘Wkkgz’).

Onderaannemers en de Wmg

Veel zorgaanbieders schakelen bij het verlenen van zorg andere zorgaanbieders (onderaannemers) in. Het hoofd-en onderaannemerschap leidt in de praktijk tot diverse juridische vraagstukken. Bijvoorbeeld over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de hoofdaannemer en de onderaannemer, de uitwisseling van patiëntgegevens en de uit de sectorspecifieke wet- en regelgeving voor onderaannemers voortvloeiende verplichtingen. In deze blogreeks gaan wij in op specifieke aspecten die spelen bij hoofd- en onderaannemingsconstructies in de zorgsector. Dit artikel gaat over onderaannemers en de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg).

Onderaannemers en de Wtza

Veel zorgaanbieders schakelen bij het verlenen van zorg andere zorgaanbieders (onderaannemers) in. Het hoofd-en onderaannemerschap leidt in de praktijk tot diverse juridische vraagstukken. Bijvoorbeeld over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de hoofdaannemer en de onderaannemer, de uitwisseling van patiëntgegevens en de uit de sectorspecifieke wet- en regelgeving voor onderaannemers voortvloeiende verplichtingen. In deze blogreeks gaan wij in op specifieke aspecten die spelen bij hoofd- en onderaannemingsconstructies in de zorgsector. Dit artikel gaat over onderaannemers en de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza).

Onderaannemers en het verbod op het hanteren van een winstoogmerk

Veel zorgaanbieders schakelen bij het verlenen van zorg andere zorgaanbieders (onderaannemers) in. Het hoofd- en onderaannemerschap leidt in de praktijk tot diverse juridische vraagstukken. Bijvoorbeeld over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de hoofdaannemer en de onderaannemer, de uitwisseling van patiëntgegevens en de uit de sectorspecifieke wet- en regelgeving voor onderaannemers voortvloeiende verplichtingen. In deze blogreeks gaan wij in op het in de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) neergelegde verbod op het hanteren van een winstoogmerk voor zorgaanbieders die zorg in de zin van de Zorgverzekeringswet (‘Zvw’) of Wet langdurige zorg (‘Wlz’) verlenen.

1 2 3 4 5 6
...
45
Terug naar alle expertises en sectoren