
Zorg & Recht Lezing: IT-contracten in de zorg: het managen en beperken van afhankelijkheid van IT-systemen en IT-leveranciers
Zorginstellingen zijn in toenemende mate afhankelijk van de goede werking van IT-systemen voor hun primaire processen.
Wij werken voor gevarieerde opdrachtgevers uit het MKB en grote ondernemingen in verschillende branches, IT- en internetbedrijven, universiteiten, onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen en overheden.
Op het terrein van IT-recht en ICT-recht staan wij cliënten bij met onder andere:
Wij publiceren veel over juridische onderwerpen die voor de praktijk en voor onze opdrachtgevers relevant zijn. Wij delen onze specialistische kennis graag met u, zodat u op de hoogte bent van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van IT-recht en ICT-recht. Gedurende het hele jaar organiseren wij workshops, lezingen en seminars over specifieke IT onderwerpen. Heeft u een specifieke wens voor een workshop? In overleg stellen wij met u een workshop samen die volledig is toegespitst op uw onderneming of organisatie.
In 2021 is ons team (wederom) vermeld in The Legal 500 (Tier 4). The Legal 500 wordt alom beschouwd als een van de belangrijkste gidsen op het gebied van juridische dienstverlening wereldwijd. De jaarlijkse rankings worden gebaseerd op uitgebreid onafhankelijk onderzoek in de markt, feedback van cliënten, juridische adviseurs en inzendingen van advocatenkantoren.
Zorginstellingen zijn in toenemende mate afhankelijk van de goede werking van IT-systemen voor hun primaire processen.
Het Europese consumentenrecht is streng, heel streng. In een woud van verschillende wetten, die vaak ingewikkeld en soms zelfs tegenstrijdig zijn, moet je als exploitant van een webshop aan allerlei voorschriften en informatieplichten voldoen. In de rechtspraak signaleer ik de trend dat rechters de naleving steeds strenger en ook proactief ('ambtshalve') toetsen. Wat zijn de risico's?
Mag een merk of handelsnaam zomaar overgenomen worden in Google Ads? Waar ligt de grens van het (on)toelaatbare in de concurrentiestrijd?
Ransomwareaanvallen en hacks komen steeds vaker voor. Vaak wordt na de hack de IT-omgeving opnieuw ingericht. Men moet immers ook weer door. Een snelle herinrichting kan het echter ook moeilijker maken om aan te tonen welke partij aansprakelijk is voor de vanwege de hack geleden schade. Een recente beslissing van de rechtbank Rotterdam laat zien hoe weerbarstig dit kan zijn.
Begint uw klant steeds meer en steeds gedetailleerdere controlevragen te stellen over de status van het project? Krijgt u van uw leverancier te horen dat dit soort vragen veel te veel tijd kost en ten koste gaat van het halen van de beloofde go-live datum? Kan uw leverancier wederom geen inzicht geven in de stand van zaken van het project? Gefeliciteerd (cynisch), uw IT-project is aan het ontsporen. Hoe zet u uw project weer op de rails? In dit blog geef ik een aantal tips om dit om te draaien en om te voorkomen.
Het kopiëren van design kan een inbreuk op meerdere intellectuele eigendomsrechten opleveren. Wanneer is een design juridisch gezien gekopieerd?
Het kopiëren van merken is merkinbreuk. Ook het kopiëren van een product kan inbreuk opleveren. Wanneer is een merk of product gekopieerd juridisch gezien?
Steeds meer bedrijven gebruiken influencers om reclame te maken voor producten. Bedrijven dienen rekening te houden met de regels op het gebied van oneerlijke handelspraktijken bij de marketing van producten die bedoeld zijn voor consumenten
De Handelsnaamwet beschermt de handelsnaam en domeinnaam van iedere onderneming. Wij helpen u als advocaat bij de bescherming van uw bedrijfsnaam.
Om de zoveel tijd komt de discussie terug op: moet de overheid niet veel meer gebruik maken van open source? Recent is er een nieuwe loot aan deze boom: de aangenomen motie Dekker-Abdulaziz bij de behandeling van de Wet Digitale Overheid. Twintig jaar geleden was er echter al de motie Vendrik c.s. Een korte beschouwing.
De Autoriteit Persoonsgegevens geeft jaarlijks een totaaloverzicht van alle gemelde datalekken. De ‘Datalekkenrapportage 2021’ is net gepubliceerd en toont een exponentiële stijging van het aantal cyberaanvallen.
Het al geruime tijd op de markt brengen van een succesvol product zonder door derden te worden aangesproken kan onvoldoende zijn om als auteursrechthebbende te kunnen worden aangemerkt, zo volgt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter te Amsterdam.
Merkgebruik zonder toestemming van de merkhouder is in beginsel verboden merkinbreuk, tenzij de merkhouder dit gebruik vijf jaar lang bewust gedoogt.