1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Omgevingsrecht

Expertise Omgevingsrecht

De bouw van een nieuw windpark, het tijdelijk afwijken van een bestemmingsplan of bezwaar aantekenen tegen een bouwplan. Al die uiteenlopende zaken vallen onder het omgevingsrecht. De gemene deler is dat het om ingrepen in onze leef- en woonomgeving gaat: ruimtelijke ordening, natuur, milieu en water. De advocaten van de sectie Overheid & Vastgoed hebben zich vergaand gespecialiseerd in al die onderdelen van het omgevingsrecht. De leden van ons team zijn veelal autoriteiten in deelgebieden van het omgevingsrecht.

Advies- en proceservaring

Overheden en private partijen maken graag gebruik van die expertise. Zo adviseren en begeleiden wij gemeenten, provincies, landelijke overheden, woningcorporaties en waterschappen. Maar ook bedrijven, projectontwikkelaars en grondeigenaren leggen hun zaken omgevingsrecht aan ons voor. Dankzij een vroegtijdig advies zijn geschillen tot een minimum te beperken. Mocht het toch tot een rechtszaak komen, dan beschikken wij over de nodige proceservaring.

Bij ons kunt u terecht met al uw juridische vragen over:

  • Bestemmingsplannen
  • Omgevingsvergunningen
  • Onteigening
  • Nadeelcompensatie en planschade
  • Besluit ruimtelijke ordening
  • Natuurbescherming
  • Handhaving en toezicht
  • Overige aanpalende publiek- en privaatrechtelijke vraagstukken

Omgevingswet

Het omgevingsrecht is veelomvattend en verandert zeer regelmatig. Een grote en ingrijpende verandering in de vorm van de Omgevingswet is per 1 januari 2024 van kracht gegaan. In deze nieuwe wet zijn alle regels voor ruimtelijke projecten gebundeld en beter op elkaar afgestemd. Daarnaast hebben de partijen meer ruimte voor eigen initiatieven. Voor bedrijven is het van belang om de planning en organisatie van projecten af te stemmen op de nieuwe wet. Wij kunnen u beknopt en concreet informeren over wat specifiek voor u van belang is.

In ons kennisportal Omgevingswet vindt u alle relevante informatie.

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 502

Planschade Vogelasiel Someren: het vereiste van een rechtstreeks oorzakelijk verband genuanceerd; geen ‘alles of niets’-benadering?

In haar uitspraak van 21 maart 2024 nuanceert de rechtbank Oost-Brabant het voor planschade/nadeelcompensatie geldende vereiste van een rechtstreeks oorzakelijk verband tussen het rechtmatig overheidsoptreden en de gestelde schade. Volgens de rechtbank lenen de bijzondere omstandigheden van dit specifieke geval zich niet voor de in de rechtspraak ontwikkelde ‘alles of niets-benadering’ voor de toerekening van schade aan rechtmatig overheidshandelen.

Bestuursorganen opgelet: verschoonbare termijnoverschrijding verder verruimd!

Bestuursorganen en derde-belanghebbenden opgelet: vanaf heden zijn de mogelijkheden voor belanghebbenden om bij een te late indiening van een bezwaar- of beroepschrift een beroep te doen op de verschoonbaarheid van de termijnoverschrijding, aanzienlijk verruimd. Dat volgt uit een uitspraak van 30 januari van het College van Beroep voor bedrijfsleven (CBb).

Raad van State kan rechtsonzekerheid positieve weigering natuurvergunning niet wegnemen

De Afdeling heeft vandaag twee uitspraken gedaan over de gevolgen van een positieve weigering van een natuurvergunning. Hierin heeft zij onder meer overwogen dat de bestuursrechter ondanks de rechtsonzekerheid die een positieve weigering met zich meebrengt, niet kan vooruitlopen op de mogelijke herintroductie van de vergunningplicht bij intern salderen.

Nadeelcompensatie Geertruidenberg: peildatum inkomensschade bij verkeersbesluiten

In haar uitspraak van 13 december 2023 oordeelt de Afdeling dat bij de begroting van inkomensschade als gevolg van een verkeersbesluit als peildatum heeft te gelden het moment van het daadwerkelijk ontstaan van de inkomensderving, en niet het moment van de inwerkingtreding van het verkeersbesluit.

Aanleg zonneparken op landbouwgrond verder beperkt

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft bij brief van 26 oktober 2023 aangekondigd de regels voor het aanleggen zonneparken op landbouw- en natuurgronden verder te beperken.

Schaarste en leefbaarheid in de gewijzigde Huisvestingswet 2014

In de zomer van dit jaar heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel tot wijziging van de Huisvestingswet 2014 aangenomen. Het voorstel wordt nu behandeld door de Eerste Kamer. Alle reden dus om eens in dit bericht eens in te zoomen op het wetsvoorstel, en dan met name de wijziging van de vereiste schaarste bij woonruimtebeheer.

Voorstel Europese Bodemrichtlijn: nieuwe bottleneck in de maak?

De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor een Europese aanpak van bodemverontreiniging in de lidstaten. Het voorstel voor de richtlijn bodemmonitoring heeft een aantal doelen: het bieden van een uniforme definitie van bodemgezondheid, een alomvattend en samenhangend monitoringkader geven én duurzaam bodembeheer en sanering van verontreinigde locaties bevorderen. De vraag is wat dit voorstel gaat betekenen voor het Nederlandse bodembeleid. De reacties vanuit de Nederlandse politiek zijn op zijn best lauw te noemen. Het kabinet is van mening dat de richtlijn geen voordelen oplevert ten opzichte van het huidige nationale optreden door lidstaten.

Afdeling: ook evidentiecriterium bij exceptieve toetsing open normen in bestemmingsplan

In een interessante uitspraak van 6 september 2023 oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State – in afwijking van een eerdere conclusie van de staatsraad A-G – dat ook bij de exceptieve toetsing van een planregel die verwijst naar een naderhand vastgestelde of gewijzigde beleidsregel (een planregel met een “open norm”), vastgehouden wordt aan het evidentiecriterium, en er dus geen aanleiding bestaat voor een meer indringende toetsing van de betreffende planregel.

1 2 3 4 5 6
...
42
Terug naar alle expertises en sectoren